Alewijn peilt de liefde bij boer David!

16 april 2017

Alewijn Brouwer woont met zijn gezin op de rand van het beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa. Ethologie (gedrag van mens en dier) heeft een belangrijk onderdeel uitgemaakt van zijn studie biologie. Boer zoekt Vrouw is volgens hem een realistische afspiegeling van het universele spanningsveld in de man-vrouw relatie. Passie en seksuele aantrekkingskracht zijn vooral gebaseerd op verschillen tussen mannen en vrouwen. Onze rationele overwegingen: kiezen voor bijvoorbeeld betrouwbaarheid of een maatje zijn geworteld in onze modernere hersendelen. Kiezen we vanuit ons hart of vanuit ons hoofd?   

Alewijn over David – Afl.12 – De reünie

1. David is nog dolgelukkig met Mara
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
"Of David echt helemaal op basis van zijn gevoel gekozen heeft, zoals hij zelf zegt, durf ik te betwijfelen. Soms kun je dat zelf ook niet helemaal zeker weten. Rationele overwegingen kunnen heel goed onbewust een rol spelen. En de grens is soms niet scherp. Bij Susanne wist hij niet waar hij aan toe was. Ten aanzien van Mara liet David daarom mogelijk ook meer gevoel toe. In dit geval maakt het ook niet zo heel veel uit: bij beide vrouwen zat er bij David voldoende affectie om een relatie op te bouwen."

Alewijn over David – Afl.11 – David's keuzemoment

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer David en zijn vrouwen?
Susanne ♥ ♥ ♥ ♥ 
Mara ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Maar nu: wie wordt het? Deze aflevering 1 op 1 met Susanne. Vorige aflevering 1 op 1 met Mara. Zoek de verschillen. David houdt niet op met vertellen hoe super super leuk hij beide dames vindt. Er is geen sprake van gewoon leuk, subsuper leuk of supersub leuk, nee, alletwee zijn ze super super leuk. Opvallend: als David en Susanne het hier over hebben kijken ze alle twee steeds weg. Dit kan door Susannes twijfel komen.
Mara en David kijken elkaar steeds aan. Mara twijfelt niet aan haar gevoelens, Susanne wel. Bij Susanne ligt wel degelijk een kiem van verliefdheid, maar ze kan David op dit moment geen zekerheid bieden over hoe dit later uitpakt. Bij Mara ligt dat duidelijker. Ze heeft ook iets minder binding met haar sociale netwerk. Als Susanne eerlijk vertelt hoe ze erin staat, kijkt David wat strak. Hij had misschien toch op iets meer gehoopt. Als je zelf meedoet aan BzV ben je denk ik iets minder geneigd risico’s te nemen: je investeert veel tijd en moeite. Je wil dan ook toch een bepaalde mate van zekerheid hebben. Mara heeft de beste papieren. Anderzijds kan iets wat mogelijk niet (direct) bereikbaar is wel erg aantrekkelijk zijn. Het zou wel van veel lef getuigen als hij toch voor Susanne kiest."           

2. Na een slapeloze nacht met veel twijfels, kiest David uiteindelijk toch vol overtuiging met zijn hart
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ 
"Een spoortje twijfel zal hij er vast wel aan over houden, maar hij kan het naar zijn uiteindelijke gekozen vrouw niet maken om dat te laten blijken. Dat weet David maar al te goed. Hij zal overtuigend moeten kiezen. Wel zal hij zijn tweede keus overladen met complimenten en  uitgebreid vertellen hoe verschrikkelijk ingewikkeld en moeilijk de keuze was. Hoewel hij serieus zijn best doet om Susanne beter te leren kennen en beide vrouwen erg aantrekkelijk vindt, is hij met Mara toch verder."   

Alewijn over David – Afl.10 – De keuzemomenten

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer David en zijn vrouwen?
Susanne ♥ ♥ ♥ 
Mara ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Susanne weet het allemaal niet zo goed en kan er onvoldoende helder over nadenken. David vindt serieus beide vrouwen heel erg leuk, daarover is weinig twijfel, hij laat het ook duidelijk zien. Vorige week kwam het Oedipus complex al aan de orde. Fysieke en/of karaktereigenschappen van de moeder kunnen bewust of onbewust een rol spelen bij de partnerkeuze. Mogelijk dat David al een lichte voorkeur voor een van de vrouwen had. Doorslaggevend gaat nu de zekerheid voor David worden: als hij voor Susanne kiest weet hij op dit moment niet waar hij aan toe is. Ze kan uiteindelijk afhaken. Mara is daarover duidelijk, ze wil er vol voor gaan. In het een-op-een gesprekje gebeurde er meer dan alleen het verkrijgen van zekerheid: veelzeggende blikken over en weer.."

2. David voelt de druk van het keuzemoment en kan daardoor helemaal niet meer kiezen
Alewijn geeft ♥ ♥
"Je weet het nooit zeker maar volgens mij heeft David de keuze voor Mara gemaakt, zie hierboven."

Alewijn over David – Afl.9 – Herman maakt zijn keuze

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer David en zijn vrouwen?
Susanne ♥ ♥ ♥ ♥ 
Mara ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Susanne komt nog steeds wat gereserveerd over, maar daardoor tegelijkertijd ook realistisch en bedachtzaam. David heeft veel complimenten voor haar over. Mara voelt zich wat onzeker over haar leeftijd, maar David laat ook naar haar interesse en waardering blijken. Mara lijkt op zijn moeder. Tja het Oedipus-complex speelt bij mannen soms een belangrijke rol. Je kan er niet blind op varen, maar onbewust kunnen eigenschappen van een moeder toch een rol spelen bij de partnerkeuze van een man. Dit is heel moeilijk te voorspellen: qua vrouwelijke charmes verschillen de twee niet heel erg veel. Susanne heeft daarnaast veel zakelijke en levenservaring in huis. Als partner van een boer is dat meegenomen. Maar ze geeft ook aan dat ze wellicht niet fulltime boerin wil worden. Mara is jonger, emotioneler en oogt wat gepassioneerder en zal iets flexibeler in het boerenleven kunnen stappen. Ik heb maar een advies voor David, denk er niet over na maar volg je instinct. Met andere woorden ik weet ook niet wie het wordt. David laat het nog niet blijken."

Alewijn over David – Afl.8 – Nog maar twee logees

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer David en zijn vrouwen?
Susanne ♥ ♥ ♥ ♥ --> Susanne heeft kriebels maar kan het niet plaatsen. Ik denk dat ze qua liefde dicht bij Mara staat maar er toch nog net onder.
Mara ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Mara zegt dat ze zich op haar gemak voelt bij David en voelt zeker wat voor hem. Toch is ze iets minder relaxed dan in het begin. Ik blijf erbij dat de klik tussen David en Mara in het begin het sterkst was. Volgens mij heeft Susanne haar nog niet ingehaald.

Hoe sterk David sociaal gewenst gedrag kan vertonen wordt duidelijk door de uitspraak van Jorien naar aanleiding van de 1 op 1 happening in de stal. Jorien: “We hebben elkaar gevonden en ik denk dat ik kan blijven”. Maar de ook de andere vrouwen verwachtten dat ze blijven. David is aan het meelopen, wil niemand teleurstellen. Omdat er weinig interactie heeft plaatsgevonden met Mara en Susanne is het lastig te beoordelen.

2. David is in de war van zijn twee vrouwen en probeert meer duidelijkheid te krijgen
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja, het probleem met David is dat hij sociaal gewenst gedrag aan het vertonen is. Hij wil niemand kwetsen of te kort doen, is daarom naar beide vrouwen, en vorige week ook nog richting Jorien, heel voorkomend. De valkuil is dat hij daardoor de indruk geeft alle drie de vrouwen speciaal te vinden en iets bijzonders te hebben. Ook Jorien zag daardoor haar vertrek niet aankomen. Net als bij Olke spoort Yvon hem aan tot meer individu-gerichte aandacht. Hij moet meer van zijn gevoel laten zien, zodat de vrouwen hem (en een mogelijke relatie met hem) ook beter kunnen inschatten. Gaat hem dit lukken ? Ik denk ten dele wel."

Alewijn over David – Afl.7 – De eerste keuzemomenten

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer David en zijn vrouwen?
Susanne ♥ ♥ ♥
Mara ♥ ♥ ♥ ♥
Jorien ♥ ♥ ♥ ♥
De meest opvallende scene hier was natuurlijk Jorien en David 1 op 1 in de stal. Aanleiding: David vindt dat Jorien en hij veel op elkaar lijken en wil daar over praten. Gevolg: de twee creëren een gebeurtenis, waarbij even flink de diepgang kon worden gezocht.

Analyse: Jorien: Eerst handen over elkaar, dan beiden handen in de zakken, ontspanning neemt toe bij beiden, David gaat nonchalant met een voet op een muurtje staan. Spreekt openhartig over zijn karakter, zegt ook minder leuke dingen over zijn karakter, kijkt intens en wendt zijn blik op bepaalde momenten af. Jorien weet duidelijk te overtuigen dat ze veel op elkaar lijken juist een voordeel kan zijn en niet, zoals David eerst dacht, een nadeel in een relatie. Hij reageert duidelijk positief. Ze staan ook erg dicht op elkaar. Een winstpunt voor beide personen. Dit kan natuurlijk een verschuiving teweeg brengen in de voorkeur van David.
De andere meiden, met name Mara, zijn hier zichtbaar niet blij mee. Het gezicht van Mara spreekt boekdelen. Ze hoopt ook op een dergelijk moment met David. Ze vindt dat ze te weinig kan laten zien. Vanuit de vrouwen lijkt Mara nog steeds het meest te voelen voor David.

2. David weet heel goed wie hij op de boerderij wil laten blijven
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥
"Deze is moeilijk. Zelf dacht ik van niet maar gezien de interactie tussen David met Jorien en de reacties van Mara en Susanne zou dat toch wel eens kunnen. Mara en Susanne pikken veel meer van de sfeer en de verhoudingen op dan wij als kijker. Mara straalde aan het eind niet heel veel vertrouwen meer uit. Dat zou kunnen komen doordat ze intuïtief aanvoelt dat David nu een voorkeur heeft. ’t Wordt ingewikkeld…. we gaan het zien." 

Alewijn over David – Afl.6 – Leven op de boerderij

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer David en zijn vrouwen?
Susanne - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Susanne twijfelt over de hele onderneming gezien haar leeftijd en dat wat ze in Nederland heeft opgebouwd eventueel moet achterlaten. Ze vindt David zeker de moeite waard. David geeft aan geen voorkeur te hebben en is richting Susanne ook nog niet te peilen. De meest intense wisselwerking was tijdens de speeddate te zien. Daarom toch 4 hartjes.

Mara - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Ondanks dat David aangeeft geen voorkeur te hebben vertelt zijn gezicht toch iets anders: Hij lacht intenser als hij met Mara praat en hij maakt de meeste grapjes met haar. Dit komt ook door Mara zelf. Zij is spontaner en emotioneler: Spiegelt voortdurend houding en gedrag van David. De wisselwerking tussen hun is het meest intens. Of David ook echt het meeste voor haar voelt is natuurlijk niet met zekerheid te voorspellen. Toch geef ik haar de meeste kans.

Jorien - ♥ ♥ ♥ --> Er is weinig te zien tussen David en Jorien. Wat zegt dat? Misschien valt een iets rustiger en stabiel ogend meisje uiteindelijk toch bij David goed in de smaak. Niettemin denk ik op grond van bovenstaande dat de aantrekking tussen Jorien en David wat lager is.  

2. Het is vechten om aandacht bij David op de boerderij.
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Dit zou inderdaad kunnen gaan gebeuren. Het gaat er nu op aan komen. Ze zijn alledrie assertief, dus wie er ook overblijft, het kan uitdraaien op strijd."

Alewijn over David – Afl.5 – Logeerdag 1

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer David en zijn vrouwen?
Susanne - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Susanne heeft wat twijfel gezaaid door aan te geven dat ze wellicht niet zeven dagen per week op de boerderij wil zijn en ook een eigen leven heeft. Ondanks dat is de wederzijdse interesse nog steeds heel hoog. Misschien wel mede doordat Susanne dit openlijk aangaf.
Mara - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Ook Mara en David bekijken elkaar met oprechte en spontane interesse. Vergeleken met Susanne lijkt Mara nu wel iets geinteresseerder en iets sterkere gevoelens te hebben.   
Jorien - ♥ ♥ --> Jorien geeft aan een heel vertrouwd gevoel te hebben bij David. Dat kan zijn maar dat was tijdens deze dagdate niet goed waar te nemen.

2. David zet zijn vrouwen meteen aan het werk, “niet lullen maar poetsen."
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥
"Ja, maar hij zal wel voldoende ruimte willen laten voor de vrouwen om rond te kijken en te praten. Hij wil ze immers ook beter leren kennen. Hij is ook wel zo sociaal dat hij ze niet af wil schrikken met alleen maar hard werken."

Alewijn over David – Afl.4 – Speeddates

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer David en zijn vrouwen?
Laura - ♥ ♥ ♥
Susanne - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Madeleine - ♥ ♥
Mara - ♥ ♥ ♥ ♥
Jorien - ♥ ♥

2. David probeert iedereen evenveel aandacht te geven tijdens de dagdate 
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja, zeker dit ging hem in de speeddates het beste af van alle boeren. Hij was de enige die het lukte om de vrouwen voortdurend aan te kijken en te blijven observeren, maar zonder de ander een ongemakkelijk gevoel te geven, knap. Susanne werd met de meest intense blik bekeken en daar liet David zich achteraf ook het meest positief over uit, Ik denk dat Mara voorlopig een goede 2e is."

Alewijn over David – Afl.3 – Speeddates

1. David heeft zijn moeder verloren en kiest daarom meisjes met een soortgelijke ervaring uit.
Alewijn geeft  ♥
"David wekt niet de indruk dat deze gebeurtenis op die manier zijn partnerkeuze zal bepalen. Wel kan de gebeurtenis van invloed zijn op de keuze van zijn partner als het gaat om karakter: betrouwbaar, zachtaardig etc."

2. David nodigt vrouwen uit voor de speeddate die ondernemend zijn en ambitieus.
Alewijn geeft ♥ ♥
"Dit is een lastige. Gezien zijn eigen ambities met zijn bedrijf lijkt een ondernemende partner voor de hand te liggen. Hij geeft echter aan uiterlijk belangrijk te vinden. Het kan zijn dat een instinctieve keuze op basis van liefde op het eerste gezicht toch de doorslag geeft."

Alewijn over David – Afl. 2 – Brieven brengen

1. David probeert zich over zijn paardenaversie heen te zetten als hij de vrouwen ontmoet
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"David stelt zich volledig open voor vrouwelijke charmes. Hij gaat voor die vrouw die hem het meeste doet qua uiterlijk en karakter. Bij een klik zal hij zeker geen paardenaversie laten blijken. Bij geen klik kan hij echter zijn paardenaversie inzetten als excuus waarom het niks zal worden. Maar de werkelijke reden voor een afwijzing is dan “geen klik” en niet de paardenaversie."

2. David heeft heel attent bij elke vrouw een persoonlijke vraag bedacht
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"David heeft in voorgaande gesprekken laten blijken dat hij ook wel de diepgang zoekt en zijn dates echt goed wil leren kennen en zich ook goed voorbereidt. Het stellen van persoonlijke vragen, verschillend per date, is zeker iets voor hem."

Klik hier om terug te gaan naar de Liefdespeiler!