Alewijn peilt de liefde bij boer Olke!

16 april 2017

Alewijn Brouwer woont met zijn gezin op de rand van het beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa. Ethologie (gedrag van mens en dier) heeft een belangrijk onderdeel uitgemaakt van zijn studie biologie. Boer zoekt Vrouw is volgens hem een realistische afspiegeling van het universele spanningsveld in de man-vrouw relatie. Passie en seksuele aantrekkingskracht zijn vooral gebaseerd op verschillen tussen mannen en vrouwen. Onze rationele overwegingen: kiezen voor bijvoorbeeld betrouwbaarheid of een maatje zijn geworteld in onze modernere hersendelen. Kiezen we vanuit ons hart of vanuit ons hoofd?

Alewijn over Olke – Afl. 2 – Brieven brengen

1. Olke praat tijdens zijn speeddates vooral over Texas en of zijn dates daar zouden kunnen wonen
Alewijn geeft ♥ ♥
"Olke zal weten dat vrouwen die reageren daar al wel over nagedacht hebben. Hij zal zich meer op de persoonlijke klik richten. Hij zal wel ter sprake brengen dat het bedrijf veel energie vergt."

2. Olke weet niet zo goed hoe hij moet omgaan met persoonlijke ontboezemingen
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Daar heeft Olke duidelijk moeite mee. Veelzeggend is ook dat hij een deel van de selectie aan zijn zussen heeft overgelaten (Ik zou er persoonlijk niet aan denken). Anderzijds kunnen de zussen wel wat op een neutralere manier inschatten of de relatie voor de lange termijn standhoudt. Ook niet geheel onbelangrijk. Het duidt op een hechte familieband. Of de partnerkeuze daar beter van wordt is de vraag."  

Klik hier om terug te gaan naar de Liefdespeiler!

Alewijn over Olke – Afl.12 – De reünie

1. Olke is nog dolgelukkig met Sandra
Alewijn geeft ♥ ♥ 
"Tja, momenteel is Olke zeker niet gelukkig met Sandra. Hij is eigenlijk behoorlijk ontstemd dat ze wat de hakken in het zand zet. De uitkomst is ongewis. Sandra gedraagt zich verre van ontspannen. Nu het moment en de keuzes daar zijn weet ze het niet meer. Het begon al na de opmerking van Olke vorige keer, tegen Alberdien en Sandra: hoeveel tijd hebben jullie nodig om hierheen te verhuizen? Voor Sandra een verkeerde opmerking. Daar komt nog eens bij dat het allemaal wel heel dichtbij komt met het vertrek van Alberdien. Vorige keer dacht ik dat het nog wel goed zou komen. Dat kan nog natuurlijk nog steeds. Maar zo afstandelijk als Sandra zich nu gedraagt gecombineerd met een wat teleurgestelde Olke is de kans erg groot dat ze uiteindelijk af gaat haken. Zou met de ongecompliceerdere Harriët waarschijnlijk niet gebeurd zijn. Maar daar heb ik al het nodige over gezegd."

Alewijn over Olke – Afl.11 – De citytrip

1. Olke en Sandra groeien tijdens de citytrip steeds dichter naar elkaar toe
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Wat betreft Olke had ik de vorige keer Sandra als favoriet aangewezen. Van beide kanten is er zeker affectie. Het was natuurlijk super onhandig van Olke om te vragen hoe snel de vrouwen naar Texas zouden kunnen verhuizen, je voert de druk daarmee onnodig op en daar had vooral Sandra wel last van. Sandra heeft tijd nodig en daar lijkt Olke nu wel begrip voor te hebben. Komt wel goed met die twee."

Alewijn over Olke – Afl.10 – De keuzemomenten

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Olke en zijn vrouwen?
Alberdien ♥ ♥ ♥ ♥
Sandra ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Olke gaat lang en intiem op pad met Alberdien en.. hij kan Fries met haar praten. Het lijkt allemaal dikke mik met Alberdien. Sandra doet leuk mee met volleybal, flirt en integreert lekker in de familie. De vraag is of Olke voorkeur heeft voor een superstabiele, familiaire, misschien zelfs iets meer broer-zus verhouding met Alberdien, of durft hij toch het avontuur aan te gaan met de iets onvoorspelbaardere maar fysiek attractievere en gepassioneerdere Sandra? Olke is voorlopig nog niet aan zijn pensioen toe, dus ik houd het op het laatste."

2. Olke krijgt het heel moeilijk met kiezen omdat beide dames op hun eigen manier goed bij hem passen
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ 
"Tot dusver lijkt het daar zeker op. Alberdien is lange termijn zekerheid. Sandra is meer vuur en passie en mogelijk lange termijn vraagteken. Olke is wat ouder dus heeft hij mogelijk meer de neiging om het verstand te laten spreken. Als hij het bij zijn gevoel houdt, moet het wel goedkomen."

Alewijn over Olke – Afl.9 – Herman maakt zijn keuze

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Olke en zijn vrouwen?
Alberdien ♥ ♥ ♥ ♥
Sandra ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Vanuit Alberdien is de affectie duidelijk meer uitgesproken dan vanuit Sandra. Sandra speelt het spel wat geraffineerder. Alberdien is als rechtgeaarde Fries meer zichzelf. Het zijn twee totaal verschillende types. Sandra probeert met wisselend succes, een voor haar leeftijd jeugdige, energieke en vrouwelijke uitstraling te hebben. Alberdien is de wat ouwelijker, trouwhartige zorgzame moeke. Tot wie voelt Olke zich het meest aangetrokken? Lastig te voorspellen, maar hij lacht toch meer bij Sandra, laat zich meer meeslepen door haar, meer fysiek contact en ze gingen echt letterlijk meer samen het bos in. Een bewuste zet van Olke? Hierdoor kon hij haar ongezien zoenen. Met Alberdien bleef hij meer op de gebaande wegen. Het zegt misschien niet alles, maar de Texaanse boots staan Sandra in elk geval beter dan Alberdien.

2. Olke gaat steeds meer op de versiertoer en deelt krupkes uit.
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ 
"Daar is hij nu ook al mee bezig. En dat zal hij nog iets meer gaan doen. Dan is natuurlijk de grote vraag, doet hij dit evenwichtig naar beide vrouwen, of zit er verschil tussen de vrouwen. Hij zal zijn best doen om het evenwichtig te laten lijken. Gaat hem dit lukken?"  

Alewijn over Olke – Afl.8 – Nog maar twee logees

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Olke en zijn vrouwen?
Alberdien ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Alberdien wil het nog niet te leuk vinden, een soort van zelfbescherming.  Ze is bang om gekwetst te worden. Tijdens het eten kijkt Olke wel het meest naar haar. Dus ook vanuit Olke lijkt er wel affectie te zijn. En natuurlijk: ze is Fries.
Sandra ♥ ♥ ♥ --> Sandra vindt Olke meer dan leuk, vanuit Olke is het nog niet echt duidelijk. 

Ja, bij Olke vond toch de meest opvallende gebeurtenis plaats. Harriët naar huis, wie had dat gedacht? Ik in elk geval niet. In de dierenwereld is het gebruikelijk dat de jongen na het opgroeien letterlijk het bos in worden gestuurd en verjaagd door de ouders: vindt zelf een nieuw territorium en een partner. Veel gezonder. Hoe complex kan onze samenleving zijn dat familiebanden sterker kunnen zijn dat het opbouwen van een nieuwe relatie. Kan de familie het opbouwen van een relatie blokkeren? Toegegeven, het is speculeren van mij, maar in hoeverre voelt Olke zich vrij om zelf te kiezen? Onze Godfather (de vader van Olke) geeft aan dat een vegetariër eigenlijk niet thuis hoort in Texas: “Dat moet veranderen”. Het gaat ver. Maar het past in het eerdere patroon van Olke, het intensief betrekken van de familie bij de partnerkeuze. Natuurlijk, Olke zelf had ook moeite met het vegetarisme van Harriët. In hoeverre speelt het een rol in het naar huis sturen van Harriet ? U mag het zeggen, maar volgens mij hadden de twee verder wel degelijk een goede gevoelsmatige klik, dus ik ben geneigd te zeggen dat het meespeelt. Verrassend, zowel de invloed van de godfather als de invloed van het vegetariër zijn. In hoeverre ben je dan werkelijk zelf geïnteresseerd in een persoon? Maar goed, misschien waren er bij Olke toch ook dieperliggende redenen.

2. Olke voelt zich de koning te rijk met twee vrouwen en laat zijn romantische kant zien.
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja,  ik denk dat Olke nu goed naar Yvon geluisterd heeft en dat hij wat meer over de brug zal komen met individuele aandacht en complimentjes. Tot dusver was dat mager."

Alewijn over Olke – Afl.7 – Leven op de boerderij

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Olke en zijn vrouwen?
Alberdien ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 
Sandra ♥ ♥
Harriët ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Alberdien voelt veel aandacht van Olke. Ze zegt dat Olke haar steeds het eerst aankijkt. Olke twijfelt wel over haar doortastendheid in het werkende boerenleven. Op dat punt scoort Harriet duidelijk hoger en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze op meer punten al flink wat krediet had opgebouwd bij Olke. Zowel Sandra als Alberdien laten beide zien moeite te hebben met sommige aspecten van het “harde” Texas boerenleven, Sandra nog meer dan Alberdien. Sandra past ongetwijfeld goed in een country setting met rodeo en linedancing, maar flink aanpakken in een rundveehouderij waarbij af en toe in stof en zand gebeten moet worden?

2. Olke vindt het voor zijn keuze belangrijk te weten hoe zijn ouders over de vrouwen denken
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Twijfelloos. Ik moest meteen denken aan Mario Puzo’ s Godfather, toen ik zijn vader zag. De Friese Pater Familias die tot zijn dood stevig de touwtjes in handen heeft maar wellicht ook aan de touwtjes van anderen vastzit. Een rol in Francis Ford Coppola film zou hem niet misstaan. Die heeft een stevige vinger in de pap. Ook het feit dat Olke’s zussen de brieven mee mochten beoordelen. Ik moet er niet aan denken, maar ik ben dan ook geen Fries. Dus ja hij vindt het belangrijk, maar niet boven alles."

Alewijn over Olke – Afl.6 – Logeerdag 2

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Olke en zijn vrouwen?
Alberdien - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Vanuit Alberdien is er duidelijk veel affectie voor Olke. Ze is de enige Fries van de drie en dat werkt in haar voordeel. Sommige aspecten van het boerenleven stuiten haar tegen de borst. Maar dat is overkomelijk.

Sandra - ♥ ♥ ♥ --> Sandra wil er duidelijk wel voor gaan, ze wil wel in Texas wonen maar heeft minder met het boerenleven, ze voelt een gezonde spanning tussen haar en Olke. Het blijft allemaal wat oppervlakkig.  

Harriët - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Ja, ook bij deze beoordeling spelen eerdere uitzendingen wel een rol. Maar Olke droeg nu wel haar koffer naar binnen en ging bij de bar het dichtst bij haar staan. Olke zal zich afvragen of je als vegetariër wel een leven hebt in Texas. Uiteindelijk zal hij het daar niet op stuk laten lopen.     

2. Olke blijft onderzoeken of de vrouwen wel écht geschikt zijn voor Texas.
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja, daar lijkt het wel op, veel steaks eten en veiling bezoek. Olke vindt het belangrijk dat de vrouwen in Texas passen, zie ook de uitspraken van zijn vader. Toch geloof ik niet dat deze eigenschap de doorslag zal geven in Olkes uiteindelijke keus: ze zullen er alledrie uiteindelijk wel overleven en dan is het wederzijds gevoel toch belangrijker."   

Alewijn over Olke – Afl.5 – Logeerdag 1

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Olke en zijn vrouwen?
Alberdien - ♥ ♥ ♥ --> Vanuit Alberdien is de liefde mogelijk het meest sterk: ze is zichtbaar geëmotioneerd als ze het vertrouwde warme gevoel benoemt dat ze voor Olke heeft. Het lijkt er alleen nog niet op dat Olke hier bij Alberdien in dezelfde mate ook zo over denkt.       
Sandra - ♥ ♥ ♥ --> Over en weer is er duidelijk interesse. In deze aflevering  was er echter geen duidelijke interactie waarneembaar, om hier iets meer over te kunnen zeggen.  
Harriët - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Minder duidelijk dan in de speeddate. Maar toch intense warme blikken over en weer. Ik blijf er bij dat Harriët voorlopig favoriet is bij Olke.  

2. Olke probeert indruk te maken op zijn vrouwen door het echte Texaanse leven te laten zien
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja,  Enerzijds zit het net als in de dierenwereld zeker ook in onze menselijke natuur om vrouwen te willen imponeren. Als rechtgeaarde Fries is hij trots op zijn bedrijf in Texas, en dat wil hij maar wat graag laten zien. Ook komt hij er zo achter of het leven in Texas voor de vrouwen echt wat is. Anderzijds is hij voldoende wijs om te beseffen dat indruk maken nu niet echt meer noodzakelijk is."   

Alewijn over Olke – Afl.4 – Dagdate

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Olke en zijn vrouwen?
Arienne - ♥ ♥ ♥
Alberdien - ♥
Sandra - ♥ ♥ ♥ ♥
Harriët - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Ditty - ♥ ♥

2. Olke gooit zijn charmes in de strijd tijdens de dagdate 
Alewijn geeft ♥ ♥
"Nee, Olke blijft gewoon zichzelf en dat is zijn grootste charme. De vrouwen hebben al te kennen gegeven dat zij wel willen: hij hoeft alleen maar te kiezen en niets in de strijd te gooien. Dat geldt overigens ook voor de andere boeren. Bij Alberdien liet Olke het zogenaamde oversprong gedrag zien: frunniken aan schouder en flesjes op tafel heen en weer schuiven. Duidt een minder gemakkelijke houding en kan duiden op een wat mindere klik. Bij Sandra keek Olke veel meer in de ogen: betere klik. Favoriet bij Olke is overduidelijk Harriët: haar brief (en foto) hebben het meest indruk gemaakt: dat gevoel werd tijdens de date duidelijk versterkt.”    

Alewijn over Olke – Afl.3 – Speeddates

1. Olke praat tijdens zijn speeddates vooral over Texas en of zijn dates daar zouden kunnen wonen
Alewijn geeft ♥ ♥
"Olke zal weten dat vrouwen die reageren daar al wel over nagedacht hebben. Hij zal zich meer op de persoonlijke klik richten. Hij zal wel ter sprake brengen dat het bedrijf veel energie vergt."

2. Olke weet niet zo goed hoe hij moet omgaan met persoonlijke ontboezemingen
Alewijn geeft ♥
"Daar heeft Olke duidelijk moeite mee. Veelzeggend is ook dat hij een deel van de selectie aan zijn zussen heeft overgelaten (Ik zou er persoonlijk niet aan denken). Anderzijds kunnen de zussen wel wat op een neutralere manier inschatten of de relatie voor de lange termijn standhoudt. Ook niet geheel onbelangrijk. Het duidt op een hechte familieband. Of de partnerkeuze daar beter van wordt is de vraag."