Jan

Provincie
Noord-Holland
Soort boerderij
Melkveehouderij
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2018
Boer Jan seizoen 2018
Jan
"Toen ik in de twintig was, zag ik een mooi overhemd. Dat heb ik toen gekocht. Ik was helemaal het heertje."

Over Jan

Boer Jan seizoen 2018

Wat zoek je in een vrouw?

Ik zoek een lieve, warme, spontane, eerlijke vrouw die ook van de kleine dingen houdt, net als ik.

Wat krijgt je partner als zij een relatie met jou begint?

Ik ben best een attente man, dat kan ik best zeggen. Ik geef me niet gauw, maar als ik me geef... Ik ben rustig en oprecht.

Hoe zag je liefdesleven er tot nu toe uit?

Ik ben 26 jaar getrouwd geweest met Anita, voor het trouwen hadden we 5 jaar een relatie. Zij is helaas in 2012 overleden. Daarna heb ik geen relatie meer gehad.

Verwacht je van je partner ook dat zij meewerkt op de boerderij?

Nee. Ik vind het leuk als iemand iets met het boerenleven heeft, maar ik wil op een gegeven moment ook wel gaan afbouwen.

Zoek je een partner die op jou lijkt?

Nee

Hoe ziet je ideale dag met je partner eruit?

Op mijn leeftijd zou ik het leuk vinden om samen op te staan, lekker ontbijten en als het mooi weer is samen fietsen. Onderweg wat drinken, lunchen. Bij lekker weer een ijsje halen. Gezellig. Mooi weer, iedereen zit buiten, iedereen is vriendelijk en blij.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Maakt me niet uit, maar ik ga niet vliegen. Dat heb ik nog nooit gedaan en wil ik ook niet. Ik ben bang dat ik neerstort, noem het vliegangst. Vroeger wilde ik naar Californië en Florida, maar nu niet meer. Als ik had moeten kunnen vliegen, had onze lieve heer mij wel vleugels gegeven.

Hoe sta je in dit programma?

Naar alles wat het mij brengen zal. En hopelijk een nieuwe vrouw, een arm om me heen. Yvon zorgt ervoor dat ik over mijn gevoelens ga praten. Mijn kinderen zullen soms best dingen horen die ze nog niet van me wisten, waar we het nooit over hebben gehad. 

Uit wat voor soort gezin kom je?

Vier zussen en een broer.

Lievelingsliedje:

"Prut an me leerze" van Oôs Joôs. Dat is een West-Friese band die in dialect zingt. Toen ik 50 werd, hebben mijn kinderen hier een eigen tekst op geschreven: "Stront an zn leerze". Dus eigenlijk vind ik die nog leuker dan het origineel.

Mooiste film?

Ik hou heel erg van films. Soms vergeet ik de tijd en kan ik zo tot 1 uur 's nachts een film afkijken. Het liefst actiefilms. Rocky, James Bond, Sylvester Stallone, Steven Seagal. Sommige kijk ik een paar keer. Vroeger keek ik graag westerns. Ik kon ook erg lachen om de films van Police Academy.

Favoriete tv-programma’s?

Het is echt waar, dat is echt Boer zoekt Vrouw. Ik kijk ook graag naar het Journaal. We hebben hier twee tv's staan zodat de kinderen Goede Tijden, Slechte Tijden kunnen kijken en ik het Journaal.

Welke bekende Nederlander vind je knap?

Zo'n type als Yvon Jaspers. Een vrouw met pit. Weet je wie ik ook mooi vind? De hoofdrolspeelster van film Angélique, Michéle Mercier, met lang rood haar.

Je mooiste vakantie ooit was naar...

De vakanties vroeger met de kinderen en mijn vrouw. Altijd in Nederland. We zijn een keer naar zo'n vakantiepark geweest met z'n allen. Lekker op de fiets en waterfietsen. Ik kan erg genieten van kleine dingen, dat we bijvoorbeeld gaan vliegeren. Dan haalde ik ook wel rottigheid uit hoor!

Kun je je werk makkelijk loslaten op vakantie?

Ik zorgde er elk jaar voor dat ik een week op vakantie kon. Dat stond dan al lang vast in de agenda. Ik kan het best makkelijk overlaten aan een ander, maar ik word natuurlijk wel elke morgen om 5 uur wakker.

Kijk je series?

Ik hou van politieseries zoals die van vroeger: Derrick. Maar ook Commissaris Rex, Cobra11.

Wat is de mooiste plek in Nederland?

Het eerste dat in me opkomt is mijn eigen boerderij. En ik vind Limburg heel mooi. Veel mensen gaan naar het buitenland, maar die hebben Nederland nog niet gezien. Toen ik rond de 20 was, gingen we op vakantie naar Valkenburg, dat was een eindje weg. Het glooiende landschap in Limburg vind ik mooi.

Amsterdam is voor mij...

Amsterdam is voor mij… (begint te lachen) Niet de plek waar ik wil zijn! Ik ben wel vorig jaar met de kinderen een rondvaart gaan doen tijdens Amsterdam Light Festival, dat vond ik wel erg mooi.

Kun je goed koken?

Ja. Ik kook niet vaak, dat doet mijn dochter Marije meestal. Ik hou van hutspot met een lekkere gehaktbal.

Favoriete drankje?

Ik hou van een pilsje op z'n tijd.

Wat zijn je eetrituelen?

We eten altijd aan de keukentafel. Ik denk dat ik wel te snel eet, ik kauw niet goed. Na het eten tafelen we wel nog even. Ik ruim altijd de tafel af. Ik kan er niet tegen als er iets op tafel blijft liggen en dat de krant of tijdschrift vies wordt.

Wat is je sterkste punt in het huishouden?

Ik doe veel in het huishouden. Ik was de overalls, de handdoeken, vaatwasser in -en uitruimen. Ik hou wel van netjes en opgeruimd.

Wat is het mooiste dat je ooit hebt gekocht?

Toen ik in de twintig was, zag ik een mooi overhemd. Dat heb ik toen gekocht. Ik was helemaal het heertje.

Wat zou je doen met één miljoen?

In ieder geval niet op de bank zetten. Ik zou het investeren in het bedrijf.

Ben je in staat te genieten van wat je hebt bereikt?

Ik wel. Ik ben trots op mijn bedrijf en op mijn kinderen.

Welke bewoners treffen we nog meer aan op je boerderij:

Mijn broer, met wie ik samen het bedrijf heb. Koeien, schapen en een hond. Zoon Jacob en dochter Marije wonen nog thuis, dochter Delia en zoon Jan zijn de deur uit.

Mooiste plek op je bedrijf?

Achter de stal als ik kijk naar het land zoals het nu geworden is. Het is verkaveld en daar ligt mijn ziel en zaligheid in. Het waren kleine stukjes land en nu is het een geheel.

Ben je vaak op die plek?

Ik ga erheen als ik er zijn moet om koeien te halen of schapen te tellen. Ik ben er eigenlijk wel dagelijks vanwege werkzaamheden en soms ga ik erheen om even rust te pakken.

Leukste klus?

Toen de jongens nog klein waren, vond ik maaien leuk. Nu doen de jongens dat. Sinds mijn vrouw is overleden doe ik zelf de boodschappen, dan kom ik mensen tegen, praatje maken. Leuk voor de sociale contacten.

Vervelendste klus?

Melken. Dat duurt zo lang. Daar ben ik twee keer per dag 2,5 uur mee bezig. Maar doordat mijn broer en ik het zo doen dat de ene week de ene melkt en de ander voert, en de week daarna andersom, is het acceptabel.

Favoriet moment van de dag?

Ik ben een avondmens. Filmpje kijken op de bank.

Als boer ben ik blij als...

alles naar de zin gaat, als de koeien er mooi bij staan.

Wat maakt boer zijn voor jou tot het mooiste beroep van de wereld?

De vrijheid. Het eigen baas zijn. Ik stap uit mijn bed en ik ben op het werk. Geen files.

Wat was je geworden als je geen boer zou zijn?

Boekhouder. Toen ik op de mavo zat, had ik hele goede cijfers voor rekenen. Ik ben niet die kant op gegaan, maar was er wel goed in. Dat komt nog steeds goed van pas. Ik doe zelf de administratie voor mijn bedrijf en ik controleer goed de boekhouder.

Fotogalerij

Kleine Jan
Jan met koeien
Jan met schapen