Frans

Provincie
Friesland
Soort boerderij
Melkveebedrijf
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2019-2020
Frans portret in de camera kijkend
Frans
"De Friese wateren vind ik echt het mooiste plekje in Nederland."

Over Frans

Portret Frans in de camera lachend

Wat zoek jij in een partner?
Gewoon dat het mijn maatje is en dat we door dik en dun alles met elkaar mee kunnen maken. Wel dat het licht is, niet zwaar op de hand. Een dolletje op z'n tijd, dat moet sowieso. Ik ben echt een vrolijke Frans. Gezelligheid is voor mij heel belangrijk. En open zijn naar elkaar, heel belangrijk.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Dat we open zijn naar elkaar, kunnen lachen. Alles.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Ik ben 13 jaar getrouwd geweest, in totaal zijn we dik 20 jaar samen geweest. We hebben twee zoons van 18 en 20 jaar, Berend en Thijs. In 2011 kwam ik uit de kast, in 2013 zijn we uit elkaar gegaan. Sindsdien heb ik één keer een relatie gehad van een half jaar, dat is nu twee jaar geleden.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
In de zomer ga ik heel graag bootje varen hier in Friesland. Ik heb een klein bootje dat ik meeneem waar dan ook naartoe. Ergens heen varen, lekker ergens aanleggen, hapje eten, wijntje mee, zakje chips altijd goed. Ik vind veel goed hoor! Ik heb ook een grotere boot van 10 meter waar ik graag mee op vakantie ga in de zomer. Die ben ik nu nog aan het opknappen, ik hoop er eind van de zomer nog gebruik van te kunnen maken. In de winter lekker naar de film ofzo. Ik hou niet van musea of de stad. Ik ga liever de natuur in.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
Ik wil heel graag naar Mexico of Alaska voor de walvissen. Ik heb ook wel gedoken, in Egypte en op Bonaire, dat was prachtig. Maar die hele kolossale zoogdieren heb ik nog nooit in het echt gezien. Lijkt me geweldig. Dat zou ik graag willen zien. Maar niet als het zo heel erg toeristisch is. Ik kan er helaas met mijn eigen bootje niet heen...haha!

Uit wat voor soort gezin kom je?
Mijn ouders zijn helaas overleden op 77 en 83-jarige leeftijd. Ik ben opgegroeid op de boerderij waar ik nu nog altijd woon. Ik heb een broer en vier zussen, ik ben nummer drie van de zes.

Wie inspireert jou?
Inspireren is een groot woord. Maar ik moet bij deze vraag aan Wim denken, dat is een hele goede vriend van mij. Die ken ik al 25 jaar, hij was eigenlijk een vriend van mijn zus. Zij hebben in hetzelfde huis gewoond in Amsterdam. Ik kan wel zeggen dat ik door hem uit de kast ben gekomen en kan zijn wie ik ben. Ik heb een zware tijd gehad in mijn leven, ik voelde me niet goed, was neerslachtig. Van binnen wist ik al wel dat ik op mannen viel, maar dat heb ik nooit durven uiten. Mijn zus bracht Wim toen een keer mee, ik had hem tien jaar niet meer gezien. Mijn zus dacht: Wim is altijd vrolijk en misschien is dat wel goed voor Frans. Wim kwam binnen, ik begroette hem met een omhelzing, hij hield me vast en ik kon niet meer loslaten. Dat was een heel bijzonder moment. Mijn ex-vrouw zag dat toen ook gebeuren en heeft later ook uitgesproken dat ze dit nog nooit bij mij had gezien. Sinds die tijd ben ik er openlijk voor uitgekomen dat ik op mannen val. Een last viel van mijn schouders. Ik heb nooit een relatie gehad met Wim hoor, zo is het niet, maar door dat moment realiseerde ik - en mijn omgeving - het.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
Ik melk laat, begin meestal pas om 20.00 uur en dan ben ik om dik 22.00 uur klaar. Ik heb dus bijna geen avond, maar wel een hele lange dag! Als ik ga varen is dat juist weer mooi. Ik ben altijd aan de late kant, ik ben tijdloos. Na het melken drink ik wat en zit ik even achter de computer. Ik kijk dan bijvoorbeeld Formule 1, naar Max Verstappen ofzo. Daar hou ik wel van. Of ik kijk wat op YouTube. Dan kijk ik nog even naar het nieuws op tv, ik pik de herhaling van Pauw mee en dan lig ik na 1 uur pas op bed. Dat is laat voor een boer he? Ik ben in die zin geen traditionele boer, ik sta ook pas om 8 uur 's ochtends op.

Je mooiste vakantie ooit was naar…
Bonaire. Als ik op vakantie ben, wil ik eigenlijk altijd naar huis, maar dat had ik op Bonaire niet. Zo mooi. Ik was daar samen met mijn (nu) ex-vrouw. Ik heb daar ook gedoken, prachtig. Ik heb helemaal geen brevet, maar kon daar met een buddy mee. Ik vond het onder water zo enorm rustgevend. Ik had nog de meeste lucht in mijn fles van iedereen, zo relaxed was ik. De natuur op Bonaire is zo mooi. De mangrovebossen met al die jonge vissen, het is de kraamkamer van de vissen. En al die vogels daar. Ik ben gek op vogels, ook in Nederland. Schitterend.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?
Jazeker. Mijn zonen zorgen dan voor de boerderij samen met de melkster. Ik weet dat het in goede handen is. Ik ga elk jaar wel op vakantie. In de winter wil ik graag naar een warm land, in januari was ik nog 12 dagen weg. Dat vond ik wel iets te lang. Meestal ga ik een week. Gewoon lekker in de warmte.

Wat is jouw favoriete serie/film?
Ik vind heel veel leuk. Ik kan ook best wegzwijmelen bij een romantische film. Of ik kijk een actiefilm. Een natuurfilm vind ik ook mooi. Horror vind ik niks aan.

Naar welke muziek luister je?
Fleetwood Mac vind ik leuk. Roxette ook. Ik hou van een beetje stevige muziek. INXS.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
Dan hoef ik niet ver van huis want de Friese wateren vind ik echt het mooist. Daar geniet ik echt van. Als ik daar ben, dan ben ik er meteen uit. Hartstikke leuk.

Wat kook je het liefst?
Ik moet altijd koken, maar ik vind het een drama!! haha. We eten wel alles. Ik kook ook vaak voor de jongens. Traditioneel met aardappelen, vlees en groente of pasta of rijst. Uit eten gaan vind ik ook leuk, weer iets nieuws ontdekken. Behalve zeebaars, dat vind ik niks, al die graten, verschrikkelijk.

Favoriete drankje?
Koffie vind ik altijd lekker. Ik ben gek op koffie. Dat drink ik veel te veel. Ik moet eigenlijk minderen want zoveel is niet gezond. Ik moet eigenlijk thee gaan drinken tussendoor. Dat ga ik dan ook maar eens doen. Op een warme zomeravond kan ik best genieten van een biertje maar niet elke dag. Ik ben een gezelschapsdrinker.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Spullen boeien me niks, dat is materiaal. Dat kan me niks schelen. Bram, mijn hond, die is me dierbaar. Het is een kruising van een Boerboel met een Bull Mastif, een grote lieverd. En hij is zeker ook waaks.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Hond Bram en mijn twee zonen wonen bij me. En er loopt een kat rond.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?
Het Leegje, een stuk land waar heel veel weidevogels broeden. Daar geniet ik van. Grutto's en tureluren. En dan heb ik nog een stuk maïsland met kieviten, scholeksters en daar zat ook een grutto, dat zie je niet zo vaak in maïs, die zitten meestal op het gras. Ik hou enorm van vogels.

Wat vind je het leukste om te doen?
Melken is echt mijn ding. Ontspannend. Als ik iets anders heb gedaan, gemaaid of geschud, en dan ga ik daarna weer naar de koeien, dat vind ik dan heerlijk. Melken gaat ook heel snel bij mij, ik heb een melkput van 2x12 dus heb de koeien er in een uur doorheen. Ja, ik vind dat ontspanning.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Maaien vind ik verschrikkelijk. Ik stel het het liefst zo lang mogelijk uit. Zeker als er vogels zitten, denk ik snel "laat maar". Maar ja, het moet gebeuren. Ik wil het dan ook per se zelf doen zodat de nestjes blijven. Ik kan wel een loonbedrijf inhuren om te maaien maar die zou alles platmaaien, ook de nestjes, en dat wil ik niet.

Als boer ben ik blij als…
...alles goed gegaan is met alles. Met zaaien, met maaien. Als alles klaar is en het is goed gegaan denk ik dat hebben we mooi geflikt!

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
De vrijheid. Vrijheid, blijheid. Maar dat wordt steeds minder met al die regels. Daarom begin ik het toch steeds minder leuk te vinden. Maar ik heb niet echt een keuze en ik zing het heus wel uit, maar ik raad het mijn zoons niet aan om boer te worden.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Vroeger wilde ik vrachtwagenchauffeur worden, ook vanwege dat gevoel van vrijheid. Nu zou ik wel voor mensen willen zorgen. In de verpleging. Gewoon een dag. Niet voor altijd. Ik hou wel van verzorgen.

Welk liedje zing je onder de douche?
Hard Feelings van Fleetwood Mac zing ik wel. Dat heeft een betekenis. Toen ik nog getrouwd was zong ik dat al, maar toen had nog nooit naar de tekst geluisterd. En als ik het nu hoor... het gaat over mij, over ons.

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Ik kijk niet veel tv, wel op de late avond naar Pauw of Jinek. Dat is toch het laatste nieuws.

Wat zou je doen met 1 miljoen?
Ik zou een deel aflossen en ik zou een stuk vogeltjesland willen kopen met een vijver voor de vogels. Dat de vogels en ik het samen delen.

Wat krijgt je partners als hij een relatie begint met jou?
Een lekker ding krijgt hij. Haha. Hij krijgt sowieso een open boek. Ik vertel alles, heb geen geheimen. Ik kan niet tegen geheimen. Ik ben altijd blij, ik hou ook van blije mensen om mee heen. Aan chagrijn heb ik niks. Ik ben een actieve man, ik wil ook geen man die continue op de bank ligt, mag wel eventjes, maar niet lang. Samen iets ondernemen. En ik ben een echte Fries, ik zou hier niet weg willen, dus ik hoop dat ik een man tref die hier kan aarden.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Dat mag, maar hoeft niet.

Welke BN’er vind je knap?
Ik vind Jeroen van den Boom leuk en Mark Tuitert vind ik een leuke vent. Die is natuurlijk wel jong, ik zoek geen jonge man, geen vader/zoon relatie, maar ik vind dat wel een leuke man om te zien.

Fotogalerij

Frans zwart wit lachend
Frans met Yvon en Tommy op de hooibalen
Frans met zijn twee zonen
Jeugdfoto Frans in spijkerjas
Frans jarig met zijn kinderen
Frans op vakantie wat jonger
Frans koeien voeren
Boer 3 met zijn handen voor zijn gezicht in zwart wit
Onthulling stap 2 boer 3
Onthulling stap 3 serieus boer 3