Johan

Provincie
Noord-Holland
Soort boerderij
Melkveehouderij
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2019-2020
Portret Johan wegkijkend van de lens
Johan
"Ik vind een romantische film op z'n tijd best leuk."

Over Johan

Portret Johan kijkend in de lens

Wat zoek jij in een partner?
Ik zoek een leuk en enthousiast iemand met wie ik lief en leed kan delen en met wie ik kan sparren. Sparren over alles. Over mijn bedrijf en persoonlijke dingen. Dat deed ik vroeger met mijn broer, maar nu ik ben verhuisd is dat minder. Ik hoop dat ik iemand tref met wie mijn relatie van 1+1 meer dan twee wordt. Dat we elkaar meer dan aanvullen. Dit bedoel ik uiteraard in positieve zin.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Ik heb zelf nooit het hoogste woord, stap niet snel op iemand af. Ik vind het fijn als een vrouw meer initiatief neemt dan ik. Niet overheersend, maar gewoon aanwezig. Ik voel me vaak ongemakkelijk. Het is soms lastig om ergens alleen heen te gaan waar alleen maar stelletjes zijn. Als ik meer had gedurfd als ik ergens heen ga, had ik misschien nu niet mee hoeven doen aan BzV, haha!

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Stormachtig, maar vooral overgewaaid! Oftewel, best regelmatig verkering gehad. Tot een jaar of 15 geleden. De laatste 15 jaar niet meer noemenswaardig. Mijn langste relatie was 9 maanden, ik heb nooit samengewoond. Ik denk dat ik te ongeduldig was. Ik had een ideaal beeld in mijn hoofd van een relatie en als dat niet zo was, wilde ik er weer mee stoppen. Ik hoopte altijd dat 1 + 1 meer werd dan 2. Maar dat is niet gebeurd. Ik zag dat zelf ook niet gebeuren bij de vrouwen met wie ik wat heb gehad.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
In ieder geval een actieve dag. Ergens heen. Iets doen. Ik zou dan niet op de boerderij blijven hangen, maar er lekker op uit gaan. En dan bedoel ik niet een museum. Ik hoef geen schilderijen te zien. Maar ik hou wel van techniek. Technische kunst, zullen we maar zeggen. Ik zou het bijvoorbeeld mooi vinden om te zien wat de techniek is achter stadion De Gelredome waar ze het gras uit kunnen schuiven.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
Een leuke vrouw ontmoeten die blijft hangen! 

Uit wat voor soort gezin kom je?
Vader, moeder, vier zussen en een broer. Ik ben de jongste van het gezin. Mijn vader is 26 jaar geleden overleden, mijn 91-jarige moeder woont nog zelfstandig op de boerderij. Verder heb ik inmiddels tien neefjes en nichtjes.

Wie inspireert jou?
Niet iemand speciaals eigenlijk. Ik vind het wel altijd mooi als mensen op eigen kracht dingen bereiken.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
's Avonds maak ik een maaltijd voor mezelf en eet ik aan de keukentafel. Daarna kruip ik achter mijn computer voor de administratie, lees ik de mail enzovoorts. Tegelijkertijd staat de tv aan en lees ik wat (vak)bladen. Wat dat betreft zou ik een vrouw kunnen zijn, ik kan alles tegelijk!!

Je mooiste vakantie ooit was naar…
Die moet nog komen! Met haar....
Ik ben wel vaker met vrienden op vakantie geweest. Lloret de Mar, Bulgarije, Turkije. Soms naar het strand of een activiteit doen en dan de dag afsluiten met een biertje. De laatste keer is een jaar of vijf geleden. Mijn kameraad kreeg daarna verkering en toen zijn we niet meer geweest. En alleen op pad gaan, daar ben ik niet zo'n fan van. Ik zie meegaan met een singlevakantie niet zo zitten. Ik ben weleens met vrienden op singlevakantie gegaan, dat was wel leuk. In mijn eentje ben ik niet zo'n ontdekker.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?
Ja hoor, dat gaat goed. Voordat je weggaat ben je druk. Maar op vakantie zelf gaat dat prima. Als je maar een goede vervanger hebt waar je vertrouwen in hebt. Bovendien heb ik een melkrobot, dat scheelt zeker. Dan ben je flexibeler.

Wat is jouw favoriete serie/film?
Vroeger volgde ik heel fanatiek het voetbal. De spannende wedstrijden, Europese wedstrijden, volg ik nog steeds. Champions League. Qua series vond ik vroeger Tour of Duty een leuke serie. En de Die Hard-films met Bruce Willis. Alhoewel je het op een gegeven moment wel weet, dan is het nieuwe er vanaf. Verder kijk ik graag naar films met Meg Ryan en Sandra Bullock. En Demi Moore in de film Ghost, ook mooi. Ik hou niet van science fiction of bloeddorstige film. Ik vind een romantische film op z'n tijd best leuk. Het ligt er wel aan wie er mee speelt.

Naar welke muziek luister je?
Ik vond Edwin Evers met Evers staat op op radio 538 verreweg het leukste. Verder heb ik een brede muzieksmaak. Van ABBA tot Rolling Stones. 2Unlimited met Ray en Anita vond ik ook leuk. In de stal heb ik tot 10 uur 538 opstaan, daarna kan het van alles zijn: Radio 10, 100% NL, Veronica. Ik wissel het een beetje af.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
Ik heb nog niet zoveel binding met de omgeving waar ik nu woon. Ik zit hier pas 1,5 jaar. De Hoef, waar ik eerst woonde, vond ik mooi. Ik woonde daar aan de Amstel, was heel mooi. Voor het mooie wonen had ik niet weg hoeven gaan. Niet dat het hier slecht is natuurlijk, maar zeker niet beter dan daar.

Wat kook je het liefst?
Toen mijn moeder nog bij me inwoonde op de oude boerderij zorgde zij voor het eten. Nu ik hier woon, ben ik mijn eigen kok. Nou ja, kok... Ik warm mijn eigen eten op. Bami, patat, pizza. Ik hou niet van koken, dus ik kan het ook niet. Zeker niet als je alleen bent. Kant- en klare maaltijden, die zijn ook best eetbaar. Mijn zus kookt ook weleens voor me. Dat smaakt heerlijk.

Favoriete drankje?
Ik drink alleen bier bij gelegenheden. Ik drink thuis geen krat bier in een jaar. Als ik uitga, drink ik wel een biertje. Overdag drink ik meestal koffie.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Ik heb 1,5 geleden deze boerderij gekocht en de inboedel van de vorige eigenaar is blijven staan. Daar heb ik niet zoveel binding mee. Mijn hond Max, een boerenfox van 2,5 jaar oud, is wel heel belangrijk voor me. Die is meeverhuisd.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Hond Max en in de stal een aantal dames!

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?
Praktisch gezien mijn melkrobot. Dat geeft een behoorlijke arbeidsverlichting. Als het mooi weer is en de koeien buiten lopen in de wei kan ik daar wel van genieten.

Wat vind je het leukste om te doen?
Op mijn bedrijf wordt mij veel werk uit handen genomen door de melkrobot, de mestrobot en drinkautomaat voor de kalfjes. Dat doe ik dus niet helemaal meer handmatig. Dus als dat allemaal goed loopt, heb ik daar minder omkijken naar. De combi van al het werk op de boerderij vind ik leuk. Ik kan niet specifiek één ding noemen wat ik leuk vind. Als het lekker loopt, ben ik blij.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
De vele administratie die er tegenwoordig bij komt kijken.

Favoriet moment van de dag?
's Avonds als alles weer gedaan is voor die dag. Het is zeker fijn als alles goed gedaan is. Natuurlijk loopt het ook weleens een dagje iets minder, maar dat lossen we dan wel weer op.

Als boer ben ik blij als…
... het lekker loopt en het bedrijf zich ontwikkelt. Ik ben hier nog steeds bezig om alles op te knappen en ik kijk er naar uit als dat af is. Alhoewel het eigenlijk nooit af is. Ik ben altijd bezig om dingen te veranderen, te verbeteren, na te denken over mijn bedrijf.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
Je doet de hele dag van alles wat. Werken op het land, met de koeien, met de natuur. Een combinatie van alles. Waar ik me voor inzet, vertaalt zich direct terug. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn bedrijf, voor mijn eigen hachje. Ik heb jarenlang ook nog buiten de deur gewerkt als technisch installateur, dat was ook leuk om te doen. Maar dat kostte steeds meer tijd en die tijd stop ik liever in de boerderij dus vandaar dat ik daar een jaar of drie geleden mee ben gestopt.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Met Willem-Alexander want dan krijg je Máxima cadeau! Maar met zijn werk zou ik absoluut niet willen ruilen, daar moet ik echt niet aan denken. Als jongetje wilde ik natuurlijk profvoetballer worden. Dat is net niet gelukt, haha. Ik voetbalde wel fanatiek toen ik jong was.

Welk liedje zing je onder de douche?
Onder de douche niks. Ik zing niet zo snel mee met de muziek. Momenteel vind ik het nummer I Want You van Cheap Trick een mooi nummer. Mijn muzieksmaak is heel breed. Veel Nederlandse nummers vind ik ook mooi, bijvoorbeeld De Soldaat van Nick & Simon of Rosanne.

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Voetbalprogramma's.

Wat zou je doen met 1 miljoen?
De kans is heel groot dat ik een groot deel in mijn bedrijf zou investeren. Dan zou ik de oude gebouwen op mijn erf vervangen. En ik zou land erbij kopen in mijn regio. Ik heb nu nog land bij de boerderij waar ik vandaan kom, waar mijn moeder nog woont, en dat is niet ideaal. Als ik tien miljoen zou winnen, zou ik het zeker met mijn familie delen. Al mijn broers en zussen een miljoen ofzo.

Wat krijgt je partners als zij een relatie begint met jou?
Een hand. Een arm. Ik denk dat ik eerlijk en reëel ben. Ik hou ervan om dingen samen te beleven, in alle opzichten. Ik ben een fitte 50'er die het leuk vindt om samen dingen te doen. Ik sta voor alles open om te doen, maar ik zal niet snel zelf het initiatief nemen. Ik ben niet zo creatief. Ik hou ook wel van een goed gesprek.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Ik hoop iemand te treffen die in ieder geval betrokken is en die af en toe een handje wil helpen. Meer mag altijd, als ze dat leuk vindt. Als ze er niks mee heeft, wordt het wel lastig denk ik. Dat heb ik genoeg gezien in mijn omgeving. Relaties die mede daardoor stukliepen. Natuurlijk is het prima als ze haar eigen werk heeft.

Welke BN’er vind je knap?
Chantal Janzen en Sophie Hilbrand vind ik leuk. En Anita Witzier. Anita is niet gekunsteld of gemaakt, dat vind ik leuk aan haar.

Fotogalerij

Yvon met Johan in de camera kijkend
Jeugdfoto van Johan met een koe
Jeugdfoto Johan in zwart wit
Jeugdfoto van Johan
Foto van Johan in zn twintiger jaren
Boer 7 met zijn handen voor zijn gezicht in zwart wit
Onthulling stap 2 boer 7
Onthulling stap 3 serieus boer 7
Johan lachend zwart wit