John

Provincie
Friesland
Soort boerderij
Melkveehouderij
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2019-2020
John wegkijkend van de camera
John
"Vrouwen met honden zijn welkom, haha!"

Over John

John in de camera kijkend

Wat zoek jij in een partner?
Een maatje, een steun en toeverlaat, iemand waar ik op kan bouwen.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Dat vind ik best moeilijk om te zeggen omdat ik nog nooit een relatie heb gehad die langer heeft geduurd dan twee of drie dates. Ik hoop er voor iemand te kunnen zijn en ik hoop dat zij er dan ook voor mij is. Ik hou van wandelen en van de natuur, ik hoop dat we dat kunnen delen. Dat we kunnen praten over gezamenlijke interesses. We hoeven niet 24/7 bij elkaar de lip te zitten - liever niet zelfs - maar wel prettig als je dingen kan delen. Ik probeer juist van mijn eilandje af te komen, hier van de boerderij af, als zij erbij kruipt wordt het wereldje juist kleiner.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Ik heb een paar interessante dates gehad. Maar dat is bij daten gebleven. Met de laatste dame heb twee dates gehad, een keer hier, een keer bij haar. Met haar heb ik daarna contact proberen te houden maar van haar kant bleef het stil. Dat deed me best pijn. Ik hoorde niks meer. Op een gegeven moment houdt het dan wel op.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
Het mooiste zou zijn als zij me 's ochtends met melken en voeren kan helpen. Dan lekker op tijd de wandelschoenen aan, lunchpakketje mee en dat we dan 25 kilometer later terug zijn. Met wat hulp op de boerderij kunnen we er dan een mooie lange dag van maken.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
Dat heb ik al gedaan: een mooie reis door IJsland. Lijkt me geweldig om die reis samen met haar opnieuw te doen. Prachtig land, hele mooie natuur. Het was een rondreis, we gingen heel IJsland door. Dan gingen we kamperen, de omgeving bekijken en dan een dag of twee dagen later weer verder. Dat was met een groep van acht personen waarvan ik er zeven niet kende. Was geweldig. Kun je ook prima met z'n tweeën met de auto doen als je het goed voorbereidt.

Uit wat voor soort gezin kom je?
Mijn ouders wonen sinds 2016 acht kilometer verderop, tot die tijd woonden we met z'n drietjes op de boerderij. Verder heb ik twee jongere zussen. Allebei hebben ze twee kinderen.

Wie inspireert jou?
Mijn opa van vaders kant. Hij is de grondlegger van het bedrijf. Heeft tot zijn 90ste hier rondgelopen, dat dwingt veel respect af. Hij heeft zich tot zijn overlijden met de politiek bemoeid. Zijn doorzettingsvermogen, het ondernemerschap, altijd overal interesse in hebben. Dat is een voorbeeld.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
Boterhammetje op de bank voor de tv. Soms val ik dan in slaap. Haha. Ik stap graag op de mountainbike maar dat doe ik meestal overdag tussendoor. Het is hier een prachtige omgeving en heerlijk om even je hoofd leeg te maken.

Je mooiste vakantie ooit was naar…
IJsland! Prachtige natuur, watervallen. De reisbegeleider noemde het zelfs hypnotiserende watervallen, daar kan ik me wel in vinden. Hier in Nederland is de natuur prachtig, maar niks vergeleken met IJsland. In het begin van de reis waren we bij de geisers, later kwamen we bij de minder toeristische gebieden. Grote fjorden, watervallen en het binnenland, op vulkaanranden gelopen. Een vakantie met vele herinneringen. Helaas ook een minder mooie want ik kreeg daar een sms'je dat mijn opa was overleden. Gelukkig was dat redelijk aan het eind van de reis en was ik op tijd terug voor de begrafenis.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?
Ja, redelijk. Ik weet dat de boerderij bij mijn vader in goede handen is. Ik praat er dan wel over als mensen er naar vragen maar ben er niet mee bezig. Het lukt me alleen niet om het vroege opstaan los te laten. haha. Wel wat later dan thuis, dan sta ik tussen 5.15 u en 5.30 u op. Op vakantie sta ik op als ik wakker word. Ik hou van kampeervakanties dus dan ga je mee in het ritme van de natuur.

Wat is jouw favoriete serie/film?
Ik hou van detectives als NCIS, maar ook een trilogie als Lord of the Rings mag ik graag naar kijken.

Naar welke muziek luister je?
Dit gaat mensen op het verkeerde spoor zetten haha. Op de fiets luister ik graag naar Metallica, Within Temptation, After Forever. Uptempo muziek, gothic. Dat is lekker om op te fietsen. Thuis heb ik meestal de radio op Radio Veronica staan. Of Radio 10.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
Ik woon natuurlijk zelf op een unieke locatie, het weidse hier kun je bijna niet overtreffen. Het mooie hier is ook dat het toch best centraal ligt. Ben zo bij de Friese Meren of in Giethoorn of bij de kale duinen van Appelscha, een zandverstuiving waar het heerlijk is om te mountainbiken of te wandelen.

Wat kook je het liefst?
Ik heb hier een maaltijdservice die zes dagen per week mijn warm eten komt brengen. Ik ben geen ster in koken, maar het is ook geboren uit tijdnood. Ik werk ook nog drie dagen per week buiten de deur als senior assistent accountant dus het is het heerlijk als mijn eten dan klaar staat. Op zondag regel ik het zelf. Dan warm ik nog weleens een pizza op of ik bak pannenkoeken of ik ga ergens eten. Net hoe het uitkomt.

Favoriete drankje?
Overdag drink ik koffie, dat is echt een must. Dat kunnen zo zes of zeven bakken per dag zijn. Ik kan ook niet zonder melk. Met lekker warm weer drink ook wel een lekker koud biertje op de bank.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Ik heb twee beeldjes staan die we hebben gekregen voor 100.000 liter koeien. Koeien die een levensproductie hebben gehaald van meer dan 100.000 liter. De koe levert de prestatie, de maatschap krijgt het beeld. We hebben het toevallig allebei in 2017 gekregen. Daar horen ook officiële oorkondes bij. Dat geeft wel aan hoe je met je dieren omgaat. Daarom ben ik er trots op, dat je toch bovengemiddeld presteert. Boer zijn is hard werken en dit is dan toch een stukje waardering.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Eigenlijk niks, geen huisdieren, alleen mijn koeien. Ik heb wel een grote vijver met veel goudwindes maar ja... Het is wel een wens om een hond te hebben, maar door mijn baan buitenshuis is dat bijna niet te doen. Ik kan niet mijn vader ook nog eens drie dagen per week opzadelen met een hond. We hebben thuis altijd een hond gehad. Dus wie weet brengt Boer zoekt Vrouw me niet alleen een levenspartner maar ook een mooie hond. Vrouwen met honden zijn welkom, haha!

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?
De weidsheid van de omgeving hier kan ik nog steeds van genieten. Waar ik ook nog altijd van geniet, zijn de pasgeboren kalfjes in de kraamstal. Als de koeien bijna afkalveren, gaan ze naar de kraamstal. Daar worden de kalfjes geboren. Zo mooi als de koeien de kalfjes aflikken, is toch altijd weer een wonder van de natuur.

Wat vind je het leukste om te doen?
Het jongvee zien opgroeien. Het werk met het jongvee, mak maken. Dat de dieren je goed leren kennen en naar je toe komen als je er tussendoor loopt. Dan voelen ze je bijna ook aan, zo gek kan het zijn. Als je triest bent of je zit niet lekker in je vel, weten ze je te vinden. Het zijn kuddedieren, heel mooi.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
De hokken uitmesten is een van de mindere dingen, maar hoort er natuurlijk ook bij. En onkruid wieden.

Favoriet moment van de dag?
's Morgens opstaan is niet favoriet maar als je een poosje bezig bent en de vogels hoort of in de stal bezig bent, is leuk om te horen. Als je hier de deur uitloopt, kunnen de vogels over je heen scheren. Even schrikken maar ook mooi. Je werkt met natuur maar dat soort dingen geeft je voldoening.

Als boer ben ik blij als…
... de veestapel gezond is. Dat het allemaal goed loopt, vlekkeloos. Dat is natuurlijk waar het uiteindelijk om gaat. Natuurlijk heb je weleens tegenslagen, maar het is fijn als het goed gaat.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
De vrijheid. Zelf bepalen wat je doet, tot op zekere hoogte want er moet natuurlijk wel worden gemolken en gevoerd. Geen dag is hetzelfde. Omgaan met de dieren, met de omgeving, met de natuur.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Ik doe al heel veel andere dingen. Natuurlijk het accountantswerk, dat ken ik en dat doe ik graag. Ik sta ook regelmatig voor de klas bij basisscholen, groep 7/8, om leerlingen een kijkje in de keuken te geven in het agrarische vak. Ik sta dan een halve dag voor de klas en dan neem ik de groep een halve dag mee naar een boerenbedrijf. Heel bewust niet mijn eigen bedrijf, maar naar een andere boer die dan vertelt. Dat geeft veel voldoening. Verder heb ik in de logistiek gewerkt, als akkerbouwer, in de kippen, bij een varkensboer. Ik heb het allemaal gedaan. Dus ik heb al veel gezien. En ik heb het mooiste beroep dus waarom switchen?

Welk liedje zing je onder de douche?
Mijn zangtalent laat dat niet toe!! 

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Ik kijk graag naar Wie is de Mol? vanwege de zoektocht. Ik probeer dan voor mezelf de clous eruit te vissen wie de mol is. Ook Expeditie Robinson mag ik graag zien. Zeker als er ook onbekende Nederlanders bij zijn. En er won laatst een boer, dat vond ik mooi. Ook toen Bertie won.

Wat zou je doen met 1 miljoen?
Aflossen! Ik ga er geen gekke dingen mee doen. Als ik nog wat zou overhouden, zou ik het apart zetten voor de toekomst. Ik maak weloverwogen keuzes.

Wat krijgt je partners als zij een relatie begint met jou?
Iemand waar je op kan bouwen, een zorgzaam type. Als ik weet wat er bij iemand leeft, ben ik er voor je. Iemand die van de natuur houdt. Maar ik ben ook een rustig iemand, iemand die eerst de kat uit de boom kijkt. Eerst denken, dan doen. Ik loop niet in zeven sloten tegelijk.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Ja en nee. Ze hoeft zeker niet fulltime mee te werken. Maar als we een keer weg willen en het scheelt tijd als ze meehelpt zou ik dat graag willen. Overleggen en meedenken over het bedrijf is fijn, het is een ritmegevoelig bedrijf door het melken en voeren. Maar liever wil ik dat ze een aantal dagen een baan buiten de deur heeft. Maakt me niet uit wat. Ik denk dat dat voor haar ook beter is. 24/7 bij elkaar lijkt me een uitdaging...

Welke BN’er vind je knap?
Doutzen Kroes! Ook nog eens een Friezin!! Volgens mij is zij hartstikke leuk. Ze loopt niet naast haar schoenen. Gewoon down to earth.

Fotogalerij

Yvon en John leunend tegen een muur
Jeugdfoto John
Jeugdfoto John met konijn
Jonge John op een tractor
John en zijn zussen toen ze jong waren
Boer boer 8 met zijn handen voor zijn gezicht in zwart wit
Onthulling stap 2 boer 8
Onthulling stap 3 serieus boer 8
John lachend zwart wit