Boer Ronald

'Ik zoek iemand die positief in het leven staat, positief tegen dingen aankijkt en niet snel jaloers is'

Boer Ronald
ronald yvon
ronald koe

Wat zoek jij in een partner?
Een goed maatje met wie je kan lachen. Ik zoek niet zo'n serieus type. Iemand met wie ik goed kan praten, maar die niet altijd zo serieus is. Iemand die positief in het leven staat, positief tegen dingen aankijkt en niet snel jaloers is. Dat is waar ik meteen aan denk.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Openheid, niet snel jaloers wezen. Als je ergens mee zit, dat je het meteen zegt. Dan lucht je gelijk je hart. Ik ben zelf ook zo. Ik mopper het gelijk van me af. Zeg het maar waar het op staat, blijf er niet mee lopen en dat ik na drie weken pas hoor wat er aan de hand is. Dan kun je er ook niet aan werken. Zo is het toch?

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Saai... Ik heb nog nooit een relatie gehad. Ik had vroeger wel scharreltjes, maar nog nooit een vaste relatie. Het is altijd bij een weekendje gebleven, nooit langer.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
Ik zou weleens een keer met een vriendin op vakantie willen. Naar Canada ofzo, twee weken met de camper. Of naar Nieuw-Zeeland. Lijkt me prachtig, maar is wel ver weg he? Of samen gaan skiën. Ik hou van actie. Ik ben zelf best sportief, ik zou het ook heel leuk vinden om samen op de wielrenner te stappen. Of samen naar een voetbalwedstrijd, of een concert. Gewoon samen wat gaan dóen. Voor een museum of een stad ben ik het type niet.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
Ik zou echt heel graag in Amerika rond gaan toeren. Kijken bij die boerenbedrijven. Lijkt me heel mooi om te zien. Parachutespringen ofzo, dat hoeft van mij niet. Een roadtrip wel.

Uit wat voor soort gezin kom je?
Ik ben een van een tweeling. Mijn tweelingbroer heeft zelf nu ook een tweeling, een jongen en een meisje van 2 jaar. Ik heb nog een oudere broer (39 jaar) en een jonger broertje (33 jaar). We zijn dus thuis met vier jongens. Mijn ouders wonen sinds kort niet meer op de boerderij, ze zijn naar het dorp gegaan. Ze zeggen dat wij de zevende generatie op deze boerderij zijn.

Wie inspireert jou?
Mijn opa van mijn moeders kant. Hij wilde graag boer worden en heeft in de jaren ’50 de polder helpen droogleggen. Er werd toen beloofd dat je dan een boerderij kreeg toegewezen. Maar Zeeland liep onder water en die boeren kregen voorrang. Hij had van horen zeggen dat je in Brazilië goed kon boeren en heeft op dat moment besloten samen met mijn oma en 13 kinderen, waaronder mijn moeder, te emigreren naar Brazilië. Dat vind ik petje af, zeker als je je bedenkt dat hij er nog nooit was geweest en zeker de taal niet sprak.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
Ik probeer altijd rond 20.00 uur, 20.30 uur klaar te zijn met werken. Tussendoor eten we wat. Ik kijk meestal om 20 uur wel even naar het Journaal. Daarna kijk ik soms wat tv of ik ga sporten. In de zomermaanden ga ik skeeleren, in de winter ga ik naar de schaatsbaan. Ik hou heel erg van schaatsen, ik ben ook vijf keer naar de Weissensee in Oostenrijk geweest voor de alternatieve Elfstedentocht. Ik hou van de afstand, van de uitdaging. Ik heb in 2012 de Elfstedentocht in Friesland geschaatst. Toen zou 'ie bijna doorgaan, maar op het laatst ging het toch niet door. Toen heb ik hem met een kameraad toch geschaatst. Veel klûnen, maar we hebben het gered. Van 's ochtends 7 tot 's avonds 6. Maar ja, geen kruisje gekregen...

Je mooiste vakantie ooit was naar…
Met kameraden naar Mallorca. Toen was ik begin 20. We gingen met z'n twaalven. Veel bier gedronken en gek gedaan. We hadden een onderkomen vlak aan het strand. Een grote groep jongens van een dorp verderop was er toevallig ook, we hebben een prachtige tijd met elkaar gehad. Dat is nog steeds een hechte vriendengroep, allemaal wonen we hier in de straat. De een is bouwvakker, de ander slager, ander werkt op kantoor. Veel komen uit de bouw. Ik ben de enige boer. Dat vinden ze leuk hoor. Als we bijvoorbeeld hier een open dag hebben, komen ze allemaal helpen, ook hun vrouwen.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?
Ja dat wel. Als ik weg ben, ben ik weg. Ik ga dan niet bellen hoe het gaat. Als er iets is, moeten ze mij maar bellen. Mijn vader en broer regelen dan de boerderij. Mijn broer en ik hebben dezelfde vriendengroep dus zijn weleens samen weg, laatst bijvoorbeeld nog voor een vrijgezellendag waarbij we ook bleven overnachten. Dan huren we melkers in en horen de volgende dag wel hoe het is gegaan. Soms is het ook wel lekker hoor om niet te hoeven melken!

Wat is jouw favoriete serie/film?
Ik hou van politieseries. Zoals Flikken Maastricht. Laatst was er een Zweedse politieserie op NPO 3. Vind ik mooi.

Naar welke muziek luister je?
Ik heb geen cd's, ik luister gewoon naar de radio. Die staat vaak op Q-music of Radio 538. Er moet van mij echt een radio in de tractor zitten, anders is het geen goede tractor! Dat vind ik echt heel belangrijk. Als er geen muziek is, ga ik zitten malen. Een slecht nummer interesseert me dan niet, ik laat het gewoon staan. Vrienden van mij zetten dan meteen een andere zender op. Ik niet hoor. Ik heb tot het laatst toe naar Edwin Evers geluisterd. Nu luister ik 's ochtends naar Frank Dane, die doet het niet verkeerd hoor. Maar Edwin Evers was echt goed.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
Ik heb een tijdje in Broekland gewerkt, dat vond ik echt een mooie omgeving. Ik kan niet goed uitleggen waarom. Ik ben daar laatst nog naar een open dag geweest, mooi hoor. Mooie boerderijen, mooie tuinen, mooie stallen. Allemaal netjes, dat trekt me wel.

Wat kook je het liefst?
Als ik kook zijn het aardappels, rode kool, doperwtjes, dat soort simpele dingen. En voor de smaak aanvullen met appelmoes of ketchup. Ik kan echt niet koken. Vroeger kookte mijn moeder altijd, nu moet ik het zelf doen. Ik denk erover om zo'n Tafeltje Dekje te laten komen, dan heb je een prima maaltijd. Ik kan trouwens ook goed patat bakken. haha. Ach, misschien ga ik er ooit nog eens de tijd voor nemen.

Favoriete drankje?
Lekker biertje. Ik drink niet snel alleen, maar op een feestje of op een warme zomerdag vind ik een biertje wel lekker.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Ik hecht niet zo aan spullen. Ja de foto's, dat is wel mooi. Mijn tweelingbroer woont met zijn kinderen in het achterhuis, dit is een dubbele woning. Ik zou hem meteen wakker maken als er brand is. Verder is alles te koop.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Mijn broer woont in het achterhuis. Hij is onlangs gescheiden, zijn twee kinderen zijn er de helft van de week. We hebben ook twee honden, twee jonge rottweilers, broer en zus. Ook een tweeling, haha.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?
We hebben een lekkere tuin. Als je daarin zit, zie je alles. Je kunt de stal in kijken, je ziet de weg, er is zon op het zuiden. Prima plekje om te zitten.

Wat vind je het leukste om te doen?
Gewoon lekker met de dieren bezig zijn. De afwisseling. Van alles wat. Dit doen, dat doen. Dat maakt het leuk. Niet alleen het melken of alleen het voeren van de kalven. Gewoon alles. Dat vind ik leuk.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Dubbel werk. Als ik iets over moet doen wat niet meteen goed ging, dan had het de eerste keer moeten lukken. Bijvoorbeeld gras maaien. We hebben behoorlijk wat grond. Ik maai het liefst alles in 1x zodat ik ook maar 1x het plastic hoef af te halen. Ik maai liever twee dagen achter elkaar en dan klaar in plaats van 2x per week. Lang op de tractor zitten vind ik ook niet leuk, saai. Dan kak ik in. Ik snap niet dat sommige mensen dat leuk vinden.

Favoriet moment van de dag?
Gewoon overdag, ik ben een dagmens. Gewoon je ding doen, dat vind ik fijn. Beetje klooien, van alles doen, dat vind ik mooi. Ik kijk niet per se uit naar de avond ofzo.

Als boer ben ik blij als…
... mijn bankrekening genoeg gevuld is, als het saldo goed is en de melkkoeien goed gezond zijn. Dan ben ik blij.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
Eigen baas zijn, het ondernemerschap. Buiten zijn. Dat binnenwerk, daar ben ik niet van. Met dieren bezig zijn, met de koeien dat is het mooiste wat er is. Als ik zelf geen boerenbedrijf had kunnen hebben, had ik wel bij een boer gewerkt. Geen vrachtwagenchauffeur of wat dan ook. Zat er van kleins af aan al in.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Dan zou ik wel eens een keer met een topsporter willen wisselen. Met schaatser Sven Kramer of hardloopster Dafne Schippers of wielrenner Tom Dumoulin. Kijken hoe hun dag eruit ziet. Mooi om te zien hoe gedisciplineerd ze zijn. Mooi.

Welk liedje zing je onder de douche?
Ik zing mee met wat er op de radio is. Mijn radio gaat harder bij de 90's muziek. Van de tijd dat ik uitging. Dat vind ik leuk. Niet voor de hele dag, maar voor even wel leuk. Dan komen de herinneringen weer boven.

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Ik kijk graag op vrijdag en maandag naar VI met Wilfred Genee. Sport en entertainment dat vind ik leuk. Kijkt makkelijk wel. Mijn broer kijkt ook vaak mee, biertje erbij, bakje chips. Mooi de sportbeelden van het weekend en de lol. Programma's met humor, daar kijk ik graag naar.

Wat zou je doen met 1 miljoen?
Schulden aflossen, maar niet alles tegelijk. En zelf genieten, die reis maken naar Canada. Ik zou het niet in spullen stoppen, dus geen nieuwe tractor ofzo. Ik heb een goeie tractor. Wel iets voor arbeidsverlichting. Er is bijvoorbeeld een systeem om elke dag nieuwe strooisel in de boxen te maken. Wij doen dat nu eens per twee weken. Zo'n systeem zou het makkelijker maken. Of automatisch voeren van de koeien. Dat zijn de nieuwe technieken die er zijn, maar kosten meer dan een ton.

Wat krijgt je partners als zij een relatie begint met jou?
Ik ben heel vaak vrolijk, ga er graag samen op uit, praat graag. Ik ben blij dat ik op een boerderij woon. Ik ben sportief en ik zou nog graag kinderen willen. Ik hou trouwens niet van tattoos en piercings.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Nee! Ik moet het al recht houden met mijn broer en als een vrouw zich er ook mee gaat bemoeien, gaat dat nooit goed. Het zou wel leuk zijn als ze het leuk vindt. En ook leuk als ze suggesties heeft voor de boerderij. Maar ze moet absoluut niet meewerken. 

Welke BN’er vind je knap?
Chantal Janzen vind ik knap en is zij heel grappig. Jennifer Hoffman vind ik ook leuk. Ik val zelf niet per se op blond of donker, ik ben een kontenman! haha.