Willem

Provincie
Utrecht
Soort boerderij
Melkveehouderij
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2019-2020
Portret Willem wegkijkend van de camera
Willem
"Ik hoef niet zo nodig echt op vakantie. Voor mijn gevoel heb ik altijd vakantie hier!"

Over Willem

Portret Willem in de camera kijkend

Wat zoek jij in een partner?
Ik zoek een vrouw die niet dominant is, dat lijkt me een eigenschap die ik niet zie zitten. Ik ga liever met elkaar praten en er dan samen uitkomen. Ik ben zelf heel loyaal en zachtaardig, ik wil het beste voor elkaar.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Ik ben zelf gelovig, heb een protestantse achtergrond. Ik zou het heel fijn vinden als een vrouw een christelijke achtergrond heeft of in ieder geval bereid is ervoor open te staan. Ik doe veel in de gemeenschap, ik probeer goed voor elkaar te doen. Voor de mensen die je kent en die je niet goed kent. Het geloof is voor mij een levenswijze die ik praktiseer. Voor mij betekent dat integer zijn, loyaal, eigenlijk allerlei vormen van goed. Mijn woord houden. Dat is voor mij echt belangrijk.
Verder vind ik het fijn als je naar elkaar luistert en er voor elkaar bent. Praten met elkaar als je een meningsverschil hebt en ervoor uitkomen. Tenminste, dat hoor ik altijd, dat vrouwen dat belangrijk vinden.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Ik ben twee keer in mijn leven uit geweest met een vrouw en beide keren was de klik er niet. Ze zeiden allebei dat ik een leuke vent was, maar niet voor een relatie met hen. Ik had die dames best beter willen leren kennen, maar ja. De allereerste keer dat ik iemand mee uit vroeg, heb ik een liefdesbrief geschreven. Ik vond het jammer dat ik toen werd afgewezen. Ik heb ook wel aan internetdaten gedaan, maar dat viel tegen.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
Ik zou het liefst in de natuur blijven. Een wandeling in het bos of op het eigen erf. Als zij ergens heen wil, ga ik natuurlijk mee. Ergens eten ofzo. Als we op vakantie zouden gaan, zou het wat mij betreft een cultuurreis zijn. Een zonvakantie zie ik niet zitten.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
Ik hou heel erg van de Nederlandse natuur en ik hoor dat de natuur in Zuid-Amerika prachtig is. Het is een fantasie om een keer naar de Amazone te gaan. Dat had mijn vader ook zo graag gewild. Van hem heb ik mijn liefde voor de natuur.

Uit wat voor soort gezin kom je?
Mijn vader is vorig jaar helaas overleden, hij is 77 jaar geworden. Mijn moeder heb ik gelukkig nog bij me, we wonen samen op de boerderij. Verder heb ik een broer van 41 en een zus van 39. Zij hebben allebei 2 kinderen dus ik heb 4 neefjes en nichtjes.

Wie inspireert jou?
Ik ben altijd een vakbondsboer geweest, een boer met gevoel voor rechtvaardigheid. Wie mij daarin inspireert is Sieta van Keimpema, zij is voorzitter van de DDB (Dutch Dairymen Board red.). Zij heeft altijd voor de boeren geknokt, heeft daar ook wel wat voor moeten opgeven. Ze zit ook een beetje in een verdomhoekje. Zeker als vrouw. Nog altijd strijdt ze dapper voort. Ze is een echte doorzetter. Daar heb ik bewondering voor.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
Ik ga lekker op de bank zitten, soms samen met mijn moeder. En ik ga op tijd naar bed want ik moet er ook weer vroeg uit. Normaal gaat de wekker tussen 5 en 6 uur. Als ik soms te laat naar bed ga, dan voel ik dat wel. Ik werk ook nog buiten de deur dus als ik weg moet, gaat de wekker vroeg. De administratie van de boerderij doe ik ook vaak 's avonds. Of ik ga gamen op internet. Ik heb een vaste online vriendengroep met wie ik game.

Je mooiste vakantie ooit was naar…
Ik ben nog nooit op vakantie geweest, wel op werkvakantie naar Tsjechië en Engeland. Beide keren met school. Toen hebben we daar gekeken bij boerenbedrijven. Ik hoef niet zo nodig echt op vakantie. Voor mijn gevoel heb ik altijd vakantie hier! Haha. Maar als een vrouw het heel graag wil en we hebben de financiële middelen, zou ik best graag op cultuurreis willen. Niet met een boekje op de stoel, maar erop uit, genieten. Nu vind ik vakantie best veel geld kosten, ik moet ook keuzes maken. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Daar moeten we dan samen uitkomen.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?
Ja, ik zou zeggen van wel. Ik kan best de schakel omzetten. Als er nog wat ligt, kan het morgen ook nog. Dat is mijn makkelijke kant.

Wat is jouw favoriete serie/film?
The Green Mile vond ik heel mooi. Dat vond ik een hele diepe film. Hoe iemand totaal anders is. Hij wordt binnengebracht als moordenaar en uiteindelijk bleek iedereen zich te vergissen en deed hij juist hele mooie dingen. En er gebeurden wonderen, dat is ook wel iets dat ik mooi vind.

Naar welke muziek luister je?
Ik ben niet zo muzikaal en volg eigenlijk niks. Ik heb ook nooit muziek aanstaan. In de auto heb ik ook altijd stilte. Ik luister soms naar het nieuws op de radio, maar meer niet.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
Hier. haha. Gewoon lekker thuis. Het is hier goed wonen, goed toeven, groen, weidevogels. Als je het zat bent, kun je gewoon lekker in het gras gaan liggen. Ik ben ook weleens gewoon op het gras in slaap gevallen. Haha!

Wat kook je het liefst?
Ik kan een omelet maken maar ik kook verder niet. Mijn moeder kookt altijd dus zij maakt het mij veel te makkelijk. Ik zou het best willen leren. Daar moeten we in de toekomst, als ik een vriendin heb, een balans in zien te vinden. Thuis eten we altijd Hollandse pot: aardappels, vlees, groenten. Altijd gekookte groente. Op zondag eten we ook weleens bami of nasi. Nooit pasta.

Favoriete drankje?
Ik drink altijd aanmaaklimonade. Ik heb nog nooit een biertje of een wijntje gedronken. Ik ben een aparte man hoor. Niet uit principe, maar ik denk altijd: waarom zou ik het doen?

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Mijn moeder is me het meest dierbaar. Ze heeft me opgevoed en zorgt nog steeds voor me. Ik ben een nakomertje, ik scheel 15 jaar met mijn broer. Maar ik word niet verwend hoor, want mijn moeder is best streng.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Mijn moeder dus en verder hond Siep, een vuilnisbakkie/boerenfox van 4 jaar en 3 katten, 1 komt nooit binnen en de andere 2 wel.

Wat vind je het leukste om te doen?
Ik ben heel graag onder de koeien, ik melk graag. Ik ben meer van de dieren dan van de machines. Iemand anders mag gerust voor me maaien. Ik hou enorm van weidevogels dus in het voorjaar kijk ik uit naar de grutto, de kieviten, de tureluurs, de scholeksters. Prachtig als je een nestje vindt en later de kuikens ziet. Ik pas dan natuurlijk enorm op met maaien als er een nest is. Dan maai ik er ver omheen, of ik maai er even helemaal niet.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
De stal helemaal schoonspuiten is een vuil werkje, maar wel dankbaar. Dat doen we 1x per jaar, kost toch zo'n 4 à 6 uur. Dan gaan de koeien naar buiten, gaat alles aan de kant en dan spuit ik alles helemaal schoon totdat het glimt. Daarna kan ik zelf meteen in bad!!

Favoriet moment van de dag?
Na het melken ga ik ontbijten met mijn moeder en lees ik de krant. Zes sneetjes brood en wat te drinken. Dat is een moment van ontspanning en dan kan ik even bijpraten met mijn moeder. Mijn moeder en ik praten veel hoor, we melken ook samen.

Als boer ben ik blij als…
... het land vol leven zit, lekker groen is en ik er rustig door kan lopen.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
Je mag iets hebben wat je mag onderhouden en waar je veel leven ziet. Dat voelt alleen al als een beloning. Wie heeft nou zo'n grote achtertuin?? En je hebt toch een zekere zin van vrijheid. Ik kan het doen zoals ik wil, tot op zekere hoogte. Het heeft natuurlijk wel economische grenzen, maar toch. Je krijgt iets, je geeft iets door voor de volgende generatie. Noem het rentmeesterschap. Je probeert iets dat je krijgt zo goed mogelijk door te geven.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Ik zou dan naar Den Haag willen gaan, kijken of ik als politicus iets kan veranderen en betekenen voor de landbouw. Of iets met geschiedenis, leraar op een school bijvoorbeeld. Mijn broer is geschiedenisleraar geweest, we hebben allebei de geschiedenisknobbel van mijn vader gekregen. Mijn broer geeft nog steeds twee dagen les en daarnaast is hij timmerman in de historische bouw.

Welk liedje zing je onder de douche?
We hebben geen douche alleen een bad. haha. Soms ga ik wel rijmen of maak ik zelf een melodietje. Maar eigenlijk heb ik niks met muziek.

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Ik vind Onze boerderij mooi om te zien. Goed programma dat de andere kant van de sector laat zien dan de romantische kant. Het is een prachtig beroep, maar er is ook een zwarte kant aan. Vooral economisch. Er is veel aan te verbeteren. Dat is mijn rechtvaardigheidsgevoel.

Wat zou je doen met 1 miljoen?
Ik zou eens even goed het huis renoveren zodat het weer naar wens is. Alles netjes spic en span maken, niet alleen onderhouden maar echt opknappen zodat we er weer jaren tegen kunnen. En ik zou mijn droom volgen. Zelf je melk of je kaas verkopen, gewoon alles zelf doen. Dat ik niet meer buiten de deur hoef te werken, maar alles op het eigen erf. Puur met het boeren bezig zijn.

Wat krijgt je partners als hij/zij een relatie begint met jou?
Je kan alles met me bepraten, alles vragen. Ik ben zeer loyaal, zou nooit vreemdgaan. Integer. En ik hoop liefdevol te zijn. Ik ben snel tevreden, verlang niet veel. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Dat is aan haar. Daar komen we samen wel uit. Ik doe nu alles met mijn moeder en zolang zij fit en gezond is, blijft ze dat ook doen. Ik zou het leuk vinden om met een vrouw samen te werken, maar dat mag zij beslissen. Natuurlijk is het ook prima als ze haar eigen werk heeft. Daar komen we samen wel uit. Het zou wel leuk zijn als je grote beslissingen samen kan maken.

Fotogalerij

Willem en Yvon en een paar geitjes
Babyfoto van Willem
Jeugdfoto van boer Willem lachend in de camera
Willem in de box toen hij klein was
Onthulling stap 1 boer 10
Onthulling stap 2 boer 10
Onthulling stap 3 serieus boer 10
Willem zwart wit lachend