Vraag en antwoord met Yvon Jaspers over Boer zoekt Vrouw Internationaal 2017

2 februari 2017

Nadat Yvon Jaspers eind augustus vijf geëmigreerde Nederlandse boeren voorstelde die hunkeren naar een vrouw, is vanaf zondag 12 februari te zien hoe de zoektocht naar de liefde verder gaat.
 

De boeren werden eind augustus voorgesteld. Was je blij met de reacties?
Ik was heel blij! Maar het belangrijkste is dat de boeren zèlf ook heel tevreden waren. Zijzelf, hun vrienden en familie zagen het voor het eerst en als mensen van zo dichtbij enthousiast zijn, is het goed. Dan zijn de boeren geportretteerd zoals ze ook echt zijn.

Hebben de boeren genoeg brieven gekregen? Zijn er voldoende vrouwen die de stap naar het buitenland durven zetten?
In Nederland is het al een hele stap. Verhuizen naar de boerderij van je geliefde. Maar emigreren naar de andere kant van de wereld is natuurlijk enorm. Dat heeft een impact op je hele leven. Hoeveel vrouwen dat dit jaar aandurfden, ga ik natuurlijk niet zeggen. Ga lekker kijken op 12 februari!

Waarom is het toch zo moeilijk voor een boer om aan een vrouw te komen?
Deze boeren wonen in gebieden die je echt ‘the middle of nowhere ‘ kan noemen. Ze hebben niet een rijk sociaal leven waarin ze nieuwe mensen leren kennen. Ze hebben hun handen vol aan het runnen van hun bedrijf, het leren van de taal en leven zelf. Dan blijft er niet veel tijd over om op zoek te gaan naar die vrouw en al helemaal niet als je diep in je hart een Nederlandse vrouw zoekt.

Waarom willen deze boeren een Nederlandse vrouw?
Sommige van de boeren hebben relaties gehad met vrouwen uit het land waar ze nu wonen. Maar hun ervaring is dat ze zich toch beter voelen bij iemand die dezelfde achtergrond heeft, dezelfde taal spreekt. Wat ik grappig vind, is dat als je door de ogen van deze boeren naar de Nederlandse vrouw kijkt, je inziet dat die Hollandse zo slecht nog niet zijn. Haha. Ze zijn nuchter, weten van aanpakken, zeuren niet, zijn mooi en lief. Kom daar maar eens omheen!!!

De boeren zijn naar Nederland gekomen voor de opnamen. Hoe vonden ze het om in Nederland te zijn?
De ene boer komt hier heel vaak, zoals David. Maar bijvoorbeeld Riks was hier twaalf jaar niet meer geweest. Dan is Nederland toch best veranderd. Ze kwamen natuurlijk naar Nederland om hun brieven te krijgen en te gaan daten met de tien favorieten. Superspannend. Maar tegelijk was het voor hen heel erg leuk om hun familie weer te zien. Olke uit Texas had in geen 10 jaar gefietst. Die heeft heerlijke tochten gemaakt over het Friese platteland en vrienden van vroeger bezocht. Hij heeft er intens van genoten.

Uiteindelijk zijn per boer drie vrouwen gaan logeren op de boerderij. Het is misschien het land waar ze zich ooit vestigen. Hoe reageren de vrouwen als ze dan met eigen ogen het land en de boerderij zien?

Het verschilt natuurlijk erg per land. Frankrijk is misschien bekender dan Roemenië of Afrika. Over het algemeen hebben de vrouwen zo uitgezien naar deze logeerpartij dat ze niet kunnen wachten om de boer in zijn eigen omgeving te zien. Daar zijn de boeren natuurlijk ook het meest in hun element wat ze voor de vrouwen extra aantrekkelijk maakt. Tegelijk kan het iemand ook aanvliegen. Dat je je thuis allerlei leuke voorstellingen maakt van hoe het zou zijn, maar dat als je eenmaal aangekomen bent je je pas echt realiseert wat het betekent. Verliefd worden en emigreren is natuurlijk ook retespannend. Misschien wel te spannend voor sommigen????

Is er voor jou een verschil tussen deze serie en de vorige Boer zoekt Vrouw Internationaal?
Het is pas de tweede keer dat we dit doen en ik vind de serie geweldig. Vorige keer hadden we minder afleveringen dan de reguliere Boer zoekt Vrouw. Dat is nu niet zo. We hebben gelukkig evenveel uitzendtijd om de verhalen te vertellen en dat hebben we ook echt nodig want er gebeurt zoveel!

Wat kunnen we verwachten van deze serie?
Dat is niet te beschrijven. Je kan àlles verwachten. Ontluikende liefdes, zenuwen, plezier, tranen van verdriet en tranen van intens geluk. Je kan genieten van nieuwe landen en zeker van bijzondere  mensen. Het heeft een exotisch tintje en tegelijk voelt het zo vertrouwd. Uiteindelijk gaat het om de liefde tussen twee mensen. Dat is in Nederland niet anders dan in Canada of Texas. De hunkering ernaar is misschien nog net een tikkie meer. De boeren hebben er zo lang naar uitgekeken!

Kun je een hoogtepunt noemen?
De èchte hoogtepunten komen natuurlijk aan het einde van de reeks als de boeren hun definitieve keuze bekendmaken. Verdrietig voor de degene die het niet wordt. Maar intens geluk bij het nieuwe liefdeskoppel. Maar ook voor die tijd zijn er genoeg hoogtepunten: van het aantal brieven, tot het plezier op een dagdate, de mooie gesprekken tijdens de logeerpartij en de avonturen tijdens het werken op de boerderij.

Vinden de boeren de liefde?
Ik kan dat natuurlijk niet verklappen. Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel trots en tevreden ben op deze serie. Je sluit gegarandeerd je weekend af met een grote glimlach als je zondagavond voor de buis zit!

Je bent veel in het buitenland geweest. Hoe is dat voor jou? Hoe vinden man en kinderen dat?
Het is geweldig leuk om zoveel te reizen. Ik ben ook heel dankbaar dat we de kans krijgen zo'n mooi programma te maken. We werken met een fantastisch team. Een hechte club die al jaren samenwerkt en elkaar jaar in jaar uit uitdaagt om het programma naar een hoger plan te tillen. De schaduwkant is dat ik zo weinig bij mijn gezin ben geweest het afgelopen jaar. Natuurlijk facetime en skype ik er vrolijk op los, maar maandenlang op pad terwijl je jonge kinderen hebt, is bij tijd en wijlen best pittig. Ik kan Pieter en de kinderen vreselijk missen. Dan zit ik in Afrika of Amerika en denk ik vaak dat ik zo graag met hen die reizen ook nog eens zou willen maken. Wie weet komt dat nog. En hoe leuk is het om straks de uitzendingen te kijken met aan elke kant een kind aan mij zij. Heerlijk!

Komt er hierna weer een binnenlandse serie?
De volgende serie van Boer zoekt Vrouw is gewoon weer in Nederland. Er zijn alweer boeren die zich aangemeld hebben! Wanneer die op tv is, weten we nu nog niet.

Wat staat er verder op jouw planning voor 2017? Nieuwe programma’s?
Voorlopig ben ik nog wel even onder de pannen met deze serie. En in de tijd die overblijft, zijn we druk bezig plannen te maken voor allerlei nieuwe projecten.

Wat wens je de kijkers voor 2017?
Ik wens de kijkers net zoveel geluk als onze boeren. Het leven is een stuk leuker als je het samen mag delen met iemand waar je van houdt. Boer zoekt Vrouw laat zien dat het altijd en voor iedereen mogelijk is!