Alewijn peilt de liefde bij boer Marc!

16 april 2017

Alewijn Brouwer woont met zijn gezin op de rand van het beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa. Ethologie (gedrag van mens en dier) heeft een belangrijk onderdeel uitgemaakt van zijn studie biologie. Boer zoekt Vrouw is volgens hem een realistische afspiegeling van het universele spanningsveld in de man-vrouw relatie. Passie en seksuele aantrekkingskracht zijn vooral gebaseerd op verschillen tussen mannen en vrouwen. Onze rationele overwegingen: kiezen voor bijvoorbeeld betrouwbaarheid of een maatje zijn geworteld in onze modernere hersendelen. Kiezen we vanuit ons hart of vanuit ons hoofd?

Alewijn over Marc – Afl.3 – Speeddates

1. Marc probeert tijdens de speeddates het karakter van de vrouwen te doorgronden
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja optimisme en een eigenwijze houding zijn voor hem belangrijk. Dus hij wil zeker meer weten over het karakter. Hij heeft voldoende sociale vaardigheden in huis om daar de juiste vragen over te stellen." 

2. Marc probeert zich  open en kwetsbaar op te  stellen tijdens de speeddates
Alewijn geeft ♥       
"Marc oogt hierin wat dubbel. Het feit dat hij de meeste brieven heeft gekregen, duidt vooral op zijn goede looks. Hij was hier zichtbaar aangenaam door verrast. Zijn worsteling met de selectie was mogelijk wat geveinsd en meer bedoeld om zich een houding aan te meten. Zijn populariteit kan er juist toe leiden dat hij zich minder kwetsbaar en open op gaat stellen. Ook zijn voorkeur voor iemand die sterk in haar schoenen staat geeft aanleiding voor hem om zich juist minder open op te stellen."

Alewijn over Marc – Afl.12 – De reünie

1. Marc is nog dolgelukkig met Annekim 
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Ze zijn beiden flink eigenwijs dus het zal niet lang duren voor ze de eerste aanvaringen krijgen, maar de liefde zit van beide kanten diep genoeg. Het kan het wel hebben."

Alewijn over Marc – Afl.11 – De citytrip

1. Marc en Annekim zijn dolverliefd en genieten tijdens de citytrip meteen volop van elkaar 
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Het was de vorige afleveringen al wel duidelijk dat Marc Annekim de leukste vond. Hoewel hij dat niet heel expliciet liet zien, was het uit bepaalde gevatte opmerkingen en wederzijdse intense blikken toch af te leiden. Hij is niet over een nacht ijs gegaan. Hun stralende ogen over en weer zeggen genoeg. Succes gegarandeerd, althans voor de eerste periode."

Alewijn over Marc – Afl.10 – De keuzemomenten

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Marc en zijn vrouwen?
Anke ♥ ♥ ♥ ♥
Annekim ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Marc zou meer van zijn vissen kunnen leren: tilapia’s hebben een ingenieus communicatie-systeem om elkaar boodschappen te sturen. Vissen onder stress laten snel wisselende strepenpatronen en vlekken op hun lijf zien die bepaalde betekenissen hebben. Ouders die hun broedsels bewaken zijn het felst getekend om soortgenoten uit de buurt te houden. Maar ook vrouwtjes die open staan voor mannetjes laten een kenmerkend strepenpatroon zien. Voor mannetjes een signaal om er werk van te maken.

Marc laat geen voorkeuren zien, maar dat is natuurlijk rationeel gezien ook wel logisch: door een voorkeur te laten blijken stoot je de ander af. Over Anke laat hij nu wel wat twijfels blijken. Gaat ze wel aarden hier, het is nu voor haar nog een soort vakantie, maar dat wordt anders. Net als bij David vindt Marc beide vrouwen zeker aantrekkelijk. In de vorige aflevering was het misschien wat duidelijker zichtbaar: Marc lijkt voorkeur voor Annekim te hebben."

2. Marc geeft tegenstrijdige signalen af en zet de vrouwen daarom behoorlijk op het verkeerde been 
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥
"Hij heeft zijn voorkeur al wel bepaald. Maar dat wil niet zeggen dat hij dit op en handige manier communiceert met de vrouwen. Tot het moment van de definitieve keuze zou het kunnen dat hij het spel blijft spelen: geen voorkeur laten zien, of zelfs beide vrouwen favoriet doen schijnen. Maar het is bij Marc moeilijk te voorspellen. Het kan ook zijn dat hij nu juist wel laat blijken wie hij de leukste vindt."

Alewijn over Marc – Afl.9 – Herman maakt zijn keuze

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Marc en zijn vrouwen?
Anke ♥ ♥ ♥
Annekim ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Vanuit Anke is de affectie voor Marc wel toegenomen. Daarin verschilt ze niet veel meer met Annekim. Wie vindt Marc het leukst? Er zijn een paar dunne aanknopingspunten. Na het tochtje met de jetski, straalde Marc iets meer bij Annekim dan bij Anke. Daarnaast laat hij iets meer van zich zelf zien in de 1 op 1 gesprekken. Annekim suggereert dat ze ook zonder Boer zoekt Vrouw Marc misschien bij toeval wel tegengekomen was. Daarop zegt Marc dat hij dan hele domme dingen had gezegd waardoor ze elkaar misschien niet op de goede manier waren tegengekomen. Richting Anke toont Marc zich wel begripvol, maar verder houdt het op."

2. Marc krijgt steeds meer gevoelens voor één van de dames en probeert zijn botte houding te laten varen
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Ook Marc zal nu moeten kiezen. Voor zover hij dat al lang niet gedaan heeft. Overigens was het meer een passieve houding dan een botte houding. Hij zal zich nu wel actiever op moeten stellen. Ik verdenk Marc er wel van dat hij al lang een voorkeur had maar proforma zijn keus uitgesteld heeft. Of de ander serieus nog wel een kans wilde geven."

Alewijn over Marc – Afl.8 – Nog maar twee logees

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Marc en zijn vrouwen?
Anke ♥ ♥ ♥ --> Marc stelt zich niet open op richting Anke en dat mist ze wel. Ze denkt wel dat ze een goed beeld heeft. Anke is er nog niet uit met Marc: is er een voldoende match? Voor Marc is het goed dat Irene zelf besluit weg te gaan, bespaart hem een moeilijke keuze.
Annekim ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Marc zit wel het meest naast Annekim. Annekim merkt dat ze nieuwsgierig en enthousiast wordt van Marc, duidelijk meer dan dat Anke dit heeft. Vanuit Marc is het niet expliciet maar het lijkt wel wederzijds: aan het eind maakt hij de opmerking richting Annekim: “Zo gemakkelijk kom je niet van me af”. Het lijkt een oprecht gemeende opmerking.

2. Marc laat zijn gereserveerde houding beetje bij beetje varen.
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja dat zal ook tijd worden. Aan het eind van de laatste uitzending waren de eerste signalen te zien van affectie richting de overgebleven vrouwen. Ik verwacht dat hij dit verder uitbouwt."

Alewijn over Marc – Afl.7 – De eerste keuzemomenten

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Marc en zijn vrouwen?
Irene ♥ ♥ ♥
Anke ♥ ♥ ♥
Annekim ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Ik moet bij Marc aan bepaalde uitspraken van Trump denken: If you wanna be first Marc you have to take action. You don't need to build walls, there are no Mexicans in Zambia, there are no aliens either. They're just woman, very nice woman. If you wanna be first, talk tot them, you’re really are a total disaster with woman.  

Marc voelt zich nog steeds niet comfortabel en dat is te merken. Hoe erg is dat? Twee dingen: Annekim en Anke voelen zich duidelijk wel aangetrokken tot een man die zich beperkt tot een ietwat nonchalante dagelijkse routine. Daarbij hoeft hij niet uit zijn comfortzone te komen en kan hij gewoon stoer blijven doen. Als zijn voorkeur zich beperkt tot deze twee vrouwen is dat mogelijk de beste strategie, die Marc overigens zeker niet bewust toepast. Hij kan weinig anders nu. Wat betreft aantrekking tot Marc: In een fractie van een seconde laat Annekim iets meer emotie zien dan Anke.

Maar het andere punt: Irene is daar nu wel de dupe van. Ze is gevoelig, het meest emotioneel en voelt zich niet helemaal lekker bij deze gang van zaken. Voor haar is meer diepgang vereist. Uiterlijk is niet alleen maar belangrijk. Ze twijfelt of hun karakters wel matchen. Zoals gezegd gaat er van Marc duidelijk geen voorkeur uit. Dat is natuurlijk ook best lastig in deze setting waarbij het bij elkaar houden van de groep ook een rol speelt.    

2. Marc twijfelt zo dat hij het op het keuzemoment nog steeds niet echt weet
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥
"Bij Marc verbaas ik mij nergens meer over. Ten gunste van hem dan maar: de setting waarbij het meeste met zijn vieren gebeurt, laat ook weinig ruimte voor 1 op 1 interactie. Daardoor kan zo’n situatie optreden. Een proactieve houding naar de vrouwen laat hij echter ook niet zien. Het gaat om het gevoel. Als hij zich ertoe laat verleiden om met zijn verstand een keuze te willen maken kan het misgaan."

Alewijn over Marc – Afl.6 – Leven op de boerderij

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Marc en zijn vrouwen?
Irene - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Irene is bij aankomst wat timide maar gaat steeds meer stralen en lijkt het het meest naar haar zin te hebben.  Marc is zo gespannen als een snaar, komt het door de warmte ? Weet zich eigenlijk geen goede houding te geven. Daardoor is het bij hem niet te peilen wie favoriet is. Irene heeft charmes waar Marc gevoelig voor is, maar is ze de favoriet?
 
Anke - ♥ ♥ ♥ --> Anke moet erg wennen . Ze zegt dat ze Marc erg leuk vindt maar laat het nog niet erg zien.

Annekim - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Behalve haar naturel ogende, fijnbesneden gelaatstrekken heeft Annekim van de drie vrouwen het meest eigengereide karakter en straalt rust en balans uit. Ook Irene en Anke hebben dat wel maar Annekim net iets meer. Als het waar is dat Marc van eigengereide vrouwen houdt zou ze favoriet kunnen zijn. Maar teveel eigenwijsheid kan ook een bedreiging zijn. Marc laat richting de vrouwen nog weinig zien. 

2. Marc verandert langzaam in een echte womanizer.
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Op dit moment bakt Marc er nog niet veel van. Tenminste als het gaat om interactie en de zaak aan de gang houden. Het aanspraak maken op de titel womanizer heeft hij al wel op zijn naam door 800 brieven in de wacht te slepen. Ik denk dat hij de komende periode wel meer loskomt." 

Alewijn over Marc – Afl.5 – Logeerdag 1

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Marc en zijn vrouwen?
Irene - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Irene is het meest spontaan en flirt het meest met Marc. Marc laat duidelijk niets van een eventuele voorkeur blijken. Waarschijnlijk valt het eigengereide optreden van Irene wel goed bij Marc.  
Anke - ♥ ♥ ♥ --> Er was nog weinig interactie te zien tussen Marc en Anke, vervolg is moeilijk in te schatten.
Annekim - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Marc had moeite met de keuze totdat Yvonne zei: ga op je gevoel af. Daar werd het voor Marc in een keer gemakkelijker van. Annekim is ondernemend en zelfstandig. De afstand die hierdoor geschapen wordt bevalt Marc wel. Hij wordt liever niet te direct benaderd en wil niet permanent op de huid gezeten worden. Dat gaat ook op voor Annekim. Maar uiteindelijk gaat het om het gevoel. Tijdens de speeddate bleek Marc zichtbaar onder de indruk van Annekim. Hoewel het in deze aflevering moeilijk te peilen was denk ik dat zij nu wel favoriet is.   

2. Marc lukt het maar niet om zich open te stellen voor zijn vrouwen
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja. De vraag is wel of het bij Marc een kwestie van willen of kunnen is. Hij hoeft alleen maar te kiezen, moet daarnaast natuurlijk wel de interesse van de vrouwen vast blijven houden. Maar hoe noodzakelijk is het voor hem om zich bloot te geven? Hij kijkt graag de kat uit de boom. Dat was ook het geval met de dagdate". 

Alewijn over Marc – Afl.4 – Dagdate

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Marc en zijn vrouwen?
Annekim - ♥ ♥ ♥ ♥
Irene -  ♥
Ilse - ♥ ♥
Nicole - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Anke - ♥ ♥ ♥

2. Marc stelt zich afstandelijk op tijdens de dagdate 
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Dit deed hij tijdens de speeddates zeker, door alleen te praten over werk. Hij heeft zich echter stellig voorgenomen de dagdate anders aan te pakken. Gaat hem dit ook lukken? Een bepaalde afstandelijkheid zal blijven. Hij kan het zich veroorloven: hij moet kiezen, de vrouwen moeten maar zien dat ze favoriet worden, luxe positie. Bij sommige vrouwen vertoont Marc een asymmetrisch lachje: Dit geeft geen echte emotie weer, maar is social gewenst gedrag. Anke stelde een paar indringende vragen, die Marc van zijn stuk brachten. Hij moest alle zeilen bijzetten om hier een goed antwoord op te vinden. Bij Irene keek Marc wat somber, lijkt een minder goede klik te zijn. Favoriet bij Marc lijkt voorlopig Nicole: hier werd het meest gelachen door Marc en deze lach was wel echt: symmetrisch.  Bovendien werd Marc duidelijk enthousiast. Ook Annekim wist zeker te imponeren, ondanks het digitale contact.”

Alewijn over Marc – Afl. 2 – Brieven brengen

1. Marc weet precies hoe hij de selectie gaat aanpakken.
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Marc oogt zelfverzekerd en spreekt duidelijke voorkeuren uit. Een optimistisch, ietwat eigenwijs type vrouw is wat hij zoekt. Met deze criteria valt een eerste selectie goed te maken."

2. Marc selecteert alleen vrouwen met de nodige reiservaring. 
Alewijn geeft ♥
"Marc wekt niet de indruk dit een belangrijk kenmerk te vinden. Anderzijds is een eigen wil en optimisme wel belangrijk. Vrouwen met veel reiservaring zijn tenminste assertief en soms ook eigenwijs. In die zin heeft hij hier mogelijk toch een lichte voorkeur voor."

Klik hier om terug te gaan naar de Liefdespeiler!