Alewijn peilt de liefde bij boer Riks!

16 april 2017

Alewijn Brouwer woont met zijn gezin op de rand van het beek- en esdorpenlandschap van de Drentsche Aa. Ethologie (gedrag van mens en dier) heeft een belangrijk onderdeel uitgemaakt van zijn studie biologie. Boer zoekt Vrouw is volgens hem een realistische afspiegeling van het universele spanningsveld in de man-vrouw relatie. Passie en seksuele aantrekkingskracht zijn vooral gebaseerd op verschillen tussen mannen en vrouwen. Onze rationele overwegingen: kiezen voor bijvoorbeeld betrouwbaarheid of een maatje zijn geworteld in onze modernere hersendelen. Kiezen we vanuit ons hart of vanuit ons hoofd?

Alewijn over Riks – Afl.12 – De reünie

1. Riks is voorlopig even klaar met de liefde
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja, dat is echt jammer voor hem dat dit zo gelopen is: Claudia en Eline zijn beide afgehaakt uit eigen beweging. Bij Eline zag je dit aankomen. De wat stugge, weinig flexibele houding van Riks ten aanzien van geloof en opvoeding maakt het er ook niet beter op. De enige (van de drie vrouwen) die zich hierin kon en wilde voegen was Marit. Als dat dan ook niet werkt, stelt Riks kennelijk toch te veel eisen. Naast de relatie zelf is het ook nog eens het ijselijk desolate oord in Canada waar je je in zal moeten voegen. Dit speelde met name voor Claudia en wellicht voor Eline ook mee."

Alewijn over Riks – Afl.11 – De citytrip

1. Riks en Marit genieten van hun citytrip en ook Riks krijgt steeds meer vlinders in zijn buik
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥
"Behalve de keuze van Riks om drie vrouwen naar zijn huis te laten komen, heeft Riks verder niets te kiezen gehad. Daar heeft hij toch wel wat last van. Maar hij stelt ook nogal wat eisen (kerkeljke opvoeding bijvoorbeeld). Hij geeft ook toe dat er nog wel wat moet gebeuren om definitief met Marit verder te kunnen gaan. Dat is toch wel een wat bedenkelijke opmerking. Qua vriendschap en levensvisie zit het allemaal wel goed, en hij is blij dat Marit in elk geval nog over is, maar de vonken vliegen er nog niet van af. Het lijkt van ver te moeten komen. Riks is geen licht ontvlambaar type, dus het kan allemaal nog wel komen en dat zal waarschijnlijk ook wel, maar … het kan ook op niets uitlopen. Bij Riks weet je ’t nooit."

Alewijn over Riks – Afl.10 – De keuzemomenten

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Riks en zijn vrouwen?
Marit - ♥ ♥ ♥ 
Eline - ♥ ♥  
"Wat betreft het tonen van affectie richting de vrouwen gaat het Riks niet makkelijk af. Is er voor één van beide vrouwen überhaupt wel voldoende gevoel? Eline gaat makkelijker en soepeler met de kinderen om. Owen wil Eline wel als moeder. Riks probeert serieus een nadere kennismaking met Eline op touw te zetten. De dag daarvoor was met name Marit veel in beeld. Eline lijkt daarover behoorlijk over de zeik. Enerzijds baalt ze dat Marit zich gemakkelijker in de situatie voegt, anderzijds komt ze niet over haar eigen twijfels heen. Daarnaast is er bij Eline veel twijfel over het hele kerkelijke gebeuren. Riks wil daarover met zijn toekomstige vrouw op één lijn zitten. Marit stelt zich ook op dat punt flexibeler op en niet onbelangrijk: ze heeft al een band met de dominee. Kortom: Marit lijkt de beste papieren te hebben maar ziet Riks het wel zitten?"

2. Eline’s klik met de kinderen maakt de keuze voor Riks een stuk eenvoudiger.
Alewijn geeft ♥ 
"Nee, het is waar dat de klik met de kinderen van Riks er zeker is, maar ik maak me op dat punt zorgen over Riks zijn onverbiddelijke eis ten aanzien van de kerk: hij en zijn vrouw moeten op dat punt op één lijn zitten. Op dit moment wijkt de visie van Eline (niet kerkelijk) daar teveel van af."

Alewijn over Riks – Afl.9 – Herman maakt zijn keuze

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Riks en zijn vrouwen?
Marit - ♥ ♥ ♥ ♥
Eline - ♥ ♥ ♥
"Volgens mij baalt Riks van het vertrek van Claudia. Hij laat ook iets doorschemeren dat er wat hem betreft nog wel het nodige moet groeien en dat er momenteel nog geen vlam in de pan slaat ten aanzien van een van de overige vrouwen. Maar wat niet is kan nog komen. Marit drukt zich veel op de voorgrond, bij haar is geen twijfel. Eline wil zich er niet teveel tussen dringen ook omdat ze zelf twijfelt. Eigenlijk treden er geen ontwikkelingen op tot dusver. Riks wil Eline een serieuze kans geven. Vanuit Marit is er duidelijk meer affectie. Vanuit Riks? Het lijkt erop dat de humor en stabiliteit van Marit favoriet zijn bij Riks. Eline is twijfelend, maar mogelijk minder oppervlakkig, meer diepgang, serieus en qua fysieke aantrekkingskracht doet ze in ieder geval niet voor Marit onder. Ik denk dat Riks het echt nog niet weet."

2. Riks denkt dat het bezoek van zijn kinderen zijn keuze makkelijker zal maken
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Ik denk dat Riks het nu echt niet weet. Riks heeft ook de neiging een en ander verstandelijk te beredeneren. Een eventuele klik tussen zijn kinderen en een van de vrouwen kan hem helpen bij de keus."

Alewijn over Riks – Afl.8 – Nog twee logees

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Riks en zijn vrouwen?
Marit - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Marit laat zich erg kennen en gunt Riks en Eline het een op een gesprekje nauwelijks. Ze probeert de aandacht flink op te eisen. Marit wil er vol voor gaan. Vanuit Riks is nog niet heel veel te zien. Hoe vindt hij haar toch iets opdringerige houding? Ik denk dat ze voorlopig de beste papieren heeft. 
Eline - ♥ ♥ --> Riks neemt Eline apart om eens even te praten. Eline probeert zo goed mogelijk aan te geven hoe ze erin staat, veel duidelijker wordt het echter nog niet. Haar ogen staan nog steeds op 'zorgelijk'.  Toch geeft het gesprek voor beiden wel iets lucht: het wordt bespreekbaar en Riks toont wel degelijk interesse voor haar. In tegenstelling tot Marit toont ze zich veel gevoeliger. Het kan zijn dat ze hiermee een snaar raakt bij Riks maar ik denk dat ze nog hard zal moeten knokken om Marit voorbij te streven. Niets is onmogelijk. Als Riks nu had mogen kiezen was Eline gegaan en niet Claudia.

2. Het vertrek van Claudia heeft geen invloed op Riks, hij blijft gewoon zichzelf
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja zeker. Maar in hoeverre is dit zijn Drentse introvertheid? Laten we wel wezen, als Riks mocht kiezen was Eline naar huis gestuurd. Vanuit Riks was er duidelijk meer dan sympathie voor Claudia, mogelijk was ze zelfs nummer 1. Claudia liet de vorige keer al wat twijfels doorschemeren, dus misschien zag Riks het aankomen. Ik denk dat hij dit echt niet leuk vindt. Hij laat het echter niet zien en dat is natuurlijk goed voor het opbouwen van de relatie met de andere vrouwen."

Alewijn over Riks – Afl.7 – De eerste keuzemomenten

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Riks en zijn vrouwen?
Marit - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Marit heeft overduidelijk het meeste gevoel voor humor en haar relativeringsvermogen spreekt Riks zeker aan. De valkuil is een bepaalde oppervlakkigheid die Riks zeker niet wil. Vanuit de vrouwen gezien lijkt de liefde voor Riks bij Marit momenteel het sterkst, maar Claudia is op dat punt niet helemaal te peilen. Riks doseert zijn aandacht en kijkt niet meer naar Marit dan naar Claudia. Gezien de twijfel bij Claudia houd ik het nu op een gedeelde plaats. Daar komt bij dat de situatie nu eenmaal zo is dat er weinig 1 op 1 interactie is. Dat maakt in alle gevallen een goede beoordeling moeilijk. Het groepsgedrag zorgt ervoor dat sociaal gewenste patronen worden gevolgd. Instinctieve reacties en uitingen worden geremd.
Eline - ♥ --> Elines ogen staan groot en haar mondhoeken iets naar beneden getrokken. Je hoeft geen deskundige te zijn om te zien dat ze in tweestrijd staat en zich niet op haar gemak voelt. Ze probeert zich te vermannen en de schijn op te houden, maar Riks neemt het duidelijk waar: Riks: “Ik kan haar moeilijk peilen, ze is te bescheiden”. Dat laatste is misschien zo maar die houding wordt ook veroorzaakt doordat ze het zelf echt ook niet weet.
Claudia - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Riks is en blijft een nuchtere Drent, wat de boer niet kent dat vret ie niet. Niettemin doet hij zijn best zich te laten verrassen door de kookkunsten van zijn vrouwen. Hij waardeert het aanpakken en doorpakken van Claudia. Riks: “Dat mag ik wel graag zien”. Bedenk dat dit een typisch Drentse uitdrukking is. Hij zegt daarmee feitelijk: “Dat vind ik geweldig”. Claudia twijfelt over de goede klik. Maar ze durft zich in het bijzijn van de andere vrouwen ook niet helemaal bloot te geven. 

2. Hoe de vrouwen denken over opvoeding is leidend voor riks zijn keuze
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja dat vindt Riks zeker heel belangrijk, daar wil hij geen gedonder achteraf over hebben. Daar moet je 1 lijn in trekken. Maar daardoor laat hij zich niet voor 100 % leiden."

Alewijn over Riks – Afl.6 – Leven op de boerderij

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Riks en zijn vrouwen?
Marit - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Marit is direct enthousiast over de plek en laat dat duidelijk blijken. De plek voelt meteen vertrouwd. Riks waardeert dit duidelijk.  
Eline - ♥ --> Eline straalt een en al twijfel uit over de plek en over het hele gebeuren. Angst staat zichtbaar in haar ogen. Dit komt niet goed.  
Claudia - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Claudia vindt Riks echt wel leuk en ze hebben mogelijk toch een extra klik vanwege het wederzijds geleden verlies. Riks laat niet zo heel zien, maar is naar haar toe iets milder met zijn grappen. Ik ben benieuwd of hij uiteindelijk toch niet meer valt voor de vrolijkheid van Marit.

2. Bij Riks lijken de kaarten geschud.
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Zou goed kunnen: Claudia lijkt favoriet, maar Marit is een goede tweede. Ik denk dat bij Riks uiteindelijk de diepgang het wint boven charmes en vrolijkheid van Marit."

Alewijn over Riks – Afl.5 – Logeerdag 1

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Riks en zijn vrouwen?
Marit - ♥ ♥ ♥ ♥ --> Marit is duidelijk de grootste flirt van het stel, dat valt bij Riks in goede aarde. Hij lat zich hier graag door verrassen en ze lachen het meest.  
Eline - ♥ ♥ ♥ --> Eline geeft aan een heel goed gevoel te hebben bij Olke. Het is nog onduidelijk hoe Olke hierover denkt, weinig interactie. Voorlopig op de derde plaats.  
Claudia - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ --> Moeilijk te vergelijken met Marit. De laatste stelt flirten en vrolijkheid voorop. Bij Claudia is het vooral veel emotie en het diepere gevoel dat op de voorgrond treedt. Waar is Riks het meest gevoelig voor? Los daarvan spelen uiterlijke kenmerken en andere karaktereigenschappen ook bij Riks een stevige rol. Die voorkeur is nu nog moeilijk te peilen. Hoewel het in de laatste uitzending niet overduidelijk naar voren kwam denk ik dat Caudia nog steeds het meest favoriet is.  

2. Riks legt zijn vrouwen volledig in de watten
Alewijn geeft 
"Volgens mij is Riks juist degene die het meest twijfelt of de vrouwen het harde boerenleven wel aan kunnen. Net als Olke benadert Riks de relatie ook sterk rationeel. Hij wil weten wat voor vlees hij in de kuip heeft. Met het werk wil hij ze uittesten."

Alewijn over Riks – Afl.4 – Dagdate

1. Hoeveel liefde zie jij tussen boer Riks en zijn vrouwen?
Claudia - ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Marit - ♥ ♥ ♥ ♥
Eline - ♥ ♥
Rianneke - ♥
Catharina - ♥ ♥ ♥

2. Riks pakt zijn vrouwen in tijdens de dagdate 
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Ja, zeker. Maar feitelijk deed hij dat ook al tijdens de speeddates. Daarbij vielen enkele vrouwen meteen af:  hij keek voortdurend weg en was ontwijkend naar hen. Dit kan tijdens de dagdate, waarin hij uiteindelijk een keus moet maken, bij sommige vrouwen ook optreden. Bij Rianneke keek Riks regelmatig weg, kennelijk minder goede klik. Favoriet lijkt Claudia: hier liet Riks zich het meest spontaan enthousiast over uit. Marit is een goede tweede. Marit wist zijn blik vast te houden en  Riks gaf spontaan aan dat hij eigenlijk meer tijd wilde.”

Alewijn over Riks – Afl. 2 – Brieven brengen

1. Riks is totaal niet zenuwachtig en flirt er op los tijdens de speeddates
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Van zenuwachtigheid heeft hij inderdaad geen last, maar het is geen flirter pur sang. Daar is hij te degelijk voor. Maar het is wel iets voor hem om dit gedrag als middel en houding in te zetten tijdens de speeddates."

2. Riks stelt zich open en kwetsbaar op tijdens de speeddate
Alewijn geeft ♥ ♥
"Hij heeft wel gevoel voor humor, maar over zijn gevoelens praten gaat hem niet zo gemakkelijk af."

Klik hier om terug te gaan naar de Liefdespeiler!

Alewijn over Riks – Afl.3 – Speeddates

1. Riks is totaal niet zenuwachtig en flirt er op los tijdens de speeddates
Alewijn geeft ♥ ♥ ♥ ♥
"Van zenuwachtigheid heeft hij inderdaad geen last, maar het is geen flirter pur sang. Daar is hij te degelijk voor. Maar het is wel iets voor hem om dit gedrag als middel en houding in te zetten tijdens de speeddates."

2. Riks stelt zich open en kwetsbaar op tijdens de speeddate
Alewijn geeft ♥ ♥
"Hij heeft wel gevoel voor humor, maar over zijn gevoelens praten gaat hem niet zo gemakkelijk af."