Hoe kijken de experts terug op dit seizoen Boer zoekt Vrouw Internationaal?

22 april 2017

Onze vijf liefdesexperts voorspelden elke week de liefde van de boeren. Dat bleek niet altijd gemakkelijk, soms zaten ze er flink naast. Hoe kijken ze nu terug op het internationale seizoen en hun eigen voorspellingen?

Katinka (cabaretier)  

“Dit seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal zat vol verrassingen; vrouwen die onverwacht opstapten, vrouwen waarin ik de gedoodverfde trouwkandidaat zag maar die al snel naar huis werden gestuurd, twijfels die sluimerden, groeiden en uiteindelijk zo groot werden dat ze de mogelijke liefde in de weg zaten.”

Die verrassingen zorgden er dan ook voor dat het peilen van de liefde haar niet altijd even goed verging: “Het voorspellen van keuzes en gebeurtenissen was veel moeilijker dan ik had gedacht. En waar je normaal nog kan roepen 'Ik zag dit vanaf aflevering 1 al aankomen, echt!' had ik mijn voorspellingen nu zwart op wit en moet ik toegeven dat ik er minder zicht op heb dan ik van te voren had gedacht.”

Bijvoorbeeld bij de keuze van Herman. Vlak voor zijn keuzemoment voorspelde ze: ‘Na het gesprekje tussen Herman en Anne onder de boom denk ik te weten dat het met Fleur niets meer gaat worden.’ Oeps, zat ze er toch goed naast toen Herman zijn liefde uitsprak voor Fleur! Gelukkig heeft ze nu alle vertrouwen in de liefde tussen die twee.

Dorian (topsporter)    

Ook windsurfer Dorian van Rijsselberghe kijkt positief terug op dit seizoen. “Ik vond het leuk om de liefde te voorspellen en heb genoten van alle afleveringen. Fijn dat ik ze kon zien ondanks dat ik in het buitenland zit.” Net als Katinka vond hij het niet altijd gemakkelijk om de liefde te voorspellen: “Vooral in het begin was het een hele puzzel met alle namen en hartjes.”

Toch zat hij er het grootste deel van de tijd niet zo ver naast wie de boeren zouden gaan kiezen. De keuze van Riks voor Marit voorspelde hij al langer, maar dat de citytrip op een domper zou uitlopen had hij niet verwacht. Waar hij dacht dat bij Riks de liefde zou groeien, bleek dit juist het struikelpunt te zijn.

Marleen (journalist)    

“Niets heerlijkers dan van zo dichtbij de voortgang in het laboratorium van de liefde te volgen. Op de huid, bijna in het hoofd van al die onzekere, grappige, uitgesproken en interessante mannen en vrouwen. Ik wist wel dat mensen net marmotten zijn en het liefst met een andere marmot in een holletje kruipen, maar voor dat geregeld is…”

Ze stond dan ook regelmatig met open mond te kijken naar het gedrag van de boeren en verbaasde zich over keuzes die ze maakten. Ze gaf bij boer David Jorien namelijk enorm veel kans, maar tot haar verdriet stuurde David haar als eerste naar huis. “Hij heeft de echte kandidaat naar huis gestuurd”, vertelde ze. Verbaasd bleef ze de rest van het seizoen. Maar dat betekent niet dat ze niet genoten heeft van de liefdesontwikkelingen: “Ik vond het een feest en ik kijk uit naar de reünie!”

Jos en Dycke (oud-deelnemers)

Boerenkoppel Jos en Dycke konden als experts ook genieten van alle liefdesobstakels en onverwachte wendingen. “Afgelopen seizoen vonden we allebei moeizaam en moeilijk te doorgronden, Herman en Marc zijn duidelijk gelukkig, Riks niet dusss, Olke is teleurgesteld en David gaat op zeker.” Deze uitkomsten zagen ze niet altijd aankomen: “De Liefdespeiler was leuk om aan mee te doen, maar door dit moeizame seizoen kon je als kijker alle kanten op.. en dat bleek ook wel; we zaten er vaak naast.”

Wat ze wel goed in de gaten hadden, was de liefde van Marc voor Annekim. Zo voorspelden ze al: “Anke spreekt duidelijker uit dat zij het wel ziet gebeuren met Marc, maar Marc hoopt juist dat Annekim het ziet zitten!” Dan blijkt toch dat ze er niet overal naast zaten!

Alewijn (bioloog)

Alewijn Brouwer bekijkt de liefdesontwikkeling bij de boeren vanuit zijn biologische bril en laat zo zijn deskundige mening horen: “Het internationale karakter van dit seizoen geeft wel een extra dimensie. Van de vrouwen wordt toch meer gevraagd: niet alleen in een nieuwe relatie stappen, maar ook het geheel of grotendeels opgeven van je huidige sociale omgeving. Het boeiende van de serie is het spanningsveld tussen hoofd en hart. Emotie en gevoel zitten vooral in de lagere hersendelen (limbische systeem) die in evolutionair opzicht veel ouder zijn. Deze hersendelen hebben we dan ook gemeen met de zoogdieren. Het rationele denken zit vooral in onze goed ontwikkelde hersenschors (neocortex), daarin onderscheiden we ons van de dieren. Evolutionaire processen verlopen dikwijls chaotisch: nieuwe structuren (neocortex) worden gestapeld op oude structuren (limbische systeem).”

Maar wat betekent dit dan voor de boeren? “Opvallend was dat de jongere boeren zich vooral laten leiden door het gevoel (limbische systeem). Als het om relaties gaat is dit ook het enige juiste kompas. Herman, David en Marc hebben er vooralsnog een uitstekende relatie aan over gehouden. Het is misschien ook gemakkelijker als je jonger bent. Olke en Riks begonnen al snel met rationele overwegingen (Neocortex). Olke: “Ja ze moet wel in Texas passen, ik heb moeite met het vegetarisme van Harriët”. In hoeverre stel je je dan open voor je gevoel. Daarnaast was de invloed van Olke’s vader niet te onderschatten. Ook Riks had veel rationele overwegingen: “Kerk en opvoeding, daar moet je als verantwoordelijke ouder wel het zelfde over denken”. Op dit moment zitten ze beiden in de problemen qua relatie.”

De jongere boeren hebben door meer naar hun gevoel te luisteren een grotere kans op een goede relatie, vertelt Alewijn. “Ik weet het, het is voor mij vanuit mijn luie bureaustoel gemakkelijk oordelen. Gevoel is het belangrijkste kompas. Ligt het qua rationale overwegingen ver uit elkaar, dan moet je later maar zien hoe je dat aan elkaar lijmt. Is dat juist niet een boeiende uitdaging? Een oud Chinees gezegde luidt: Als je kan kiezen uit twee wegen, kies de moeilijkste weg.”