Boer Jan neemt een grote beslissing

26 april 2022

Al vanaf zijn veertiende melkt boer Jan (seizoen 2007/2008) elke ochtend en avond de koeien. Maar dit jaar is hij zestig geworden en heeft hij een grote beslissing genomen. “Drie weken geleden heb ik voor de allerlaatste keer mijn koeien gemolken en heb ik mijn melkkrukje voorgoed opgehangen.”

jannnnnn

Vanuit hun auto onderweg naar huis van hun vakantie in Portugal vertellen boer Jan & Pauline over deze bijzondere mijlpaal. “Na de laatste keer melken zijn we in de auto gesprongen om het meteen goed te vieren”, vertelt Pauline op een parkeerplaats ergens in Frankrijk. “We zijn nog nooit drie weken lang weggeweest!”

“Vijf jaar geleden hoorde ik Jan voor het eerst over misschien ooit stoppen met melken. Hij begon steeds meer last te krijgen van zijn rug en zag er vaak tegenop om zijn bed uit te komen. We zijn toen gaan nadenken over hoe we dit het beste konden aanpakken.”

Boer Jan
"Dag in dag uit zoveel koeien melken, dat kan mijn lichaam niet meer aan.”

Buurman

Jan heeft zelf geen kinderen en de dochter van Pauline heeft die interesse ook niet dus er was geen opvolger binnen de familie. Het belangrijkste was dus het vinden van iemand die de koeien wilde overnemen. “Samen met de buurman had ik het er al jaren over dat als de koeien ooit weg zouden gaan, hij zeker wel interesse had. En nu is het dan eindelijk zover.” Jan en Pauline blijven wel op de boerderij wonen. “Ik blijf ook gewoon boer. Zo neem ik de droge koeien onder mijn hoede, de koeien die geen melk geven omdat ze bijna moeten kalveren. En daarnaast is er ook nog genoeg te doen. Maar dag in dag uit zoveel koeien melken, dat kan mijn lichaam niet meer aan.”

Vrijheid

Jan vindt vooral de vrijheid die hij ervoor terugkrijgt heel fijn. “Dat je gewoon zomaar een weekend weg kan gaan, zonder er van alles voor te moeten regelen.” Pauline kijkt er naar uit dat de dag wat eerder klaar is. “Nu kunnen we om zes uur eten, in plaats van om acht uur na het melken.”

Jan en Pauline hebben ook een vakantiewoning op de boerderij. Sinds kort hebben ze er een extra kamer bij laten bouwen. “Daar kunnen we ontbijtjes serveren aan de gasten en dat is iets wat Jan ook heel erg leuk vindt om te gaan doen.”

De twee genieten nu al met volle teugen van hun nieuwe leven. “We hebben hier lang naar toe gewerkt en het is zo fijn dat alles nu gelukt en geregeld is. Na een week vakantie voelde Jan al dat hij niet meer zo’n last had van zijn rug. Een extra bevestiging dat dit echt de juiste beslissing was.”