Een bosje lente

14 april 2007

Dat in het voorjaar volop genoten dient te worden van bolbloemen staat vast, of dat nu binnen- of buitenshuis is…

henk

Mocht je afgelopen najaar niet aan het planten van bijvoorbeeld narcissen of hyacinten in de tuin zijn toegekomen en wil je toch graag kleur als je naar buiten kijkt, dan is er geen man overboord: koop een paar potjes met tête-à-tête narcissen, of hyacinten op pot, verwijder het plastic potje en plant het geheel in de tuin.

Nachtvorst geen probleem

Het mooiste effect krijg je als meer dan één potje gebruikt, niet te ver uit elkaar. Wat natuurlijk ook kan is ze gewoon op het balkon zetten. Overgeplant in een leuke overpot is dat helemaal leuk. Op deze manier kun je soms meer dan een maand plezier hebben van de bloemen, terwijl de kleur door de kou vaak nog mooier wordt. 

Een keer wat nachtvorst is geen probleem, en water komt meestal gewoon uit de lucht, dus makkelijker kan het bijna niet.

Potloodjes

Voor gebruik binnenshuis is 'een bosje lente voor weinig centen' altijd leuk. Daarmee bedoelen we dan een bos narcissen. De korte bosjes zonder blad, ook wel bekend als 'potloodjes', doen het leuk met zo’n dertig in een vaas. 

Narcissen met blad laten zich niet mengen met andere bloemen, maar wel met bijvoorbeeld katjes (tikkeltje oubollig) of andere houtachtige versierselen (juist weer heel hip).

300 soorten tulpen

Maar de grootste keus aan kleuren en bloemvormen is er bij de tulpen. Dagelijks worden op de veiling tegen de 300 verschillende soorten verhandeld. Natuurlijk ondoenlijk om al die soorten te onderscheiden, zelfs voor de vakman, maar een paar algemene aandachtspuntjes zijn er wel te geven bij het kopen van een bos tulpen.

Let bijvoorbeeld eens op het gewicht van de tulpen. Er zijn er die 20 gram per steel wegen, maar er zijn ook tulpen van 40 en zelfs meer dan 60 gram. De lichtste staan vaak voor een wat kleinere prijs in de supermarkt, terwijl de zwaardere kwaliteit eerder bij de bloemist te vinden is. 

Fris en vers…

Kijk bij je aankoop daarom behalve naar de bloem ook eens naar de onderkant van de bos: zie je mooie dikke stelen, die ook nog eens mooi gelijk zijn afgesneden, dan is de kans groot dat je verse kwaliteit in handen hebt, zeker wanneer de stelen er aan de onderkant fris uitzien en niet bruin. Sowieso belangrijk om snijbloemen zo vers mogelijk te kopen. 
 
Eenmaal thuisgekomen alsjeblieft niet teveel gedoe met schuin afsnijden (een stukje mag wel), spelden onder de bloem of water van één of andere exacte temperatuur. Wèl heel belangrijk is een echt schone vaas. Dit geldt voor alle snijbloemen. Zijn de tulpen onderweg slap geworden en blijven ze niet rechtop staan, laat ze dan eerst een uurtje op de vaas staan met het vloeitje er nog omheen, ze worden dan vanzelf weer mooi stevig en fris. 

Kort of langer plezier

Hoe lang je uiteindelijk plezier hebt van de tulpen hangt van alles af. Je hebt het zelf niet helemaal in de hand, want het is grotendeels al bepaald in het traject vóór de vaas. 

Maar het is wel zo dat de tulpen uiteraard eerder uitgebloeid zijn op een warme standplaats dan op een koelere. Let ook op dat ze niet zonder water komen te staan. Vooral de eerste dagen is de kans daarop aanwezig, omdat de bloemen vrij veel water nodig hebben om in bloei.

Ruikt het water niet fris, ververs het dan. De kennis van de bloemist kan ook helpen: van nature zijn er tulpensoorten die vijf dagen houdbaar zijn, maar er zijn ook tulpen die het makkelijk tien dagen volhouden of soorten waarvan het blad lekker lang groen blijft. Vraag de bloemist ook eens naar de naam van de tulpen. Als ze je zijn bevallen, kun je zo later nog eens hetzelfde soort in huis halen.