Hoe schrijf ik mijn brief? Lees Dycke's ervaring

14 april 2009

Zondagavond 13 mei hebben tien boeren en één boerin zich voorgesteld aan Nederland. De komende twee weken kun jij brieven aan hen schrijven. Maar hoe doe je dat toch? Gelukkig gingen velen jullie voor. Wij vroegen Dycke naar haar brief aan boer Jos.

Dycke bij boer Jos

‘Jos kreeg 832 brieven! Ongelooflijk, zie dan maar eens op te vallen. Achteraf was ik de enige van alle briefschrijfsters die had bedacht een dvd’tje mee te sturen. Dat bleek een goede zet, want nu zag Jos me al bewegen en praten en dat blijft toch beter hangen.

Toen ik zijn oproep op tv zag, vond ik hem meteen aantrekkelijk en ik was gefascineerd door zijn ogen en zijn warme blik. Tot half twee ’s nachts heb ik via uitzendinggemist.nl naar zijn filmpje zitten kijken. De volgende dag liet ik hem aan mijn dochters zien en die zeiden meteen: “Mam, je moet hem schrijven!” Dus voor hen hoefde ik het niet te laten.

Jos had op zijn profiel gezet dat “een hutje op de hei” voor hem de meest romantische plek is. Daar wilde ik wat mee doen. Dus ik heb mijn broer en schoonzus opgetrommeld met een camera en zij hebben me gefilmd terwijl ik op de hei een hutje aan het bouwen was. Daar ben ik gaan zitten met een biertje en een stokbroodje en ik heb gezegd: “Het hutje op de hei is er, maar romantisch kan ik het nog niet noemen, daar heb ik jou voor nodig.”

Daarna ben ik nog vier dagen aan het schrijven en schaven geweest aan de brief. Het werd een hele life story, tot ik besloot dat de brief kort en krachtig moest worden. Ik bedacht dat ellenlange brieven waarschijnlijk niet zouden blijven hangen, daar had ik achteraf gelijk in.

Toen de brief en de dvd klaar waren, ben ik naar het postkantoor drie dorpen verderop gereden om het pakketje te posten. Ik wilde namelijk niet dat iedereen bij mij in het kleine dorp zou weten dat ik naar Boer zoekt vrouw had geschreven. Dat was toen al een hele stap. Ik wist nog niet wat er nog allemaal boven mijn hoofd hing!’