Interview met Yvon over het nieuwe seizoen!

22 augustus 2019

Yvon verheugt zich enorm op het nieuwe seizoen. Wat kunnen we verwachten van de 11e serie van Boer zoekt Vrouw?

Yvon in een auto

Een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw. Wat voor boeren kunnen we verwachten ?
Je kan je verheugen op tien hele leuke totaal andere boeren dan andere jaren. Ze wonen verspreid over heel Nederland; misschien wel bij jou in het dorp of aan de rand van jouw stad? Ze hebben heel verschillende bedrijven en karakters. Dit wordt de elfde serie. We zijn inmiddels 75 Boer zoekt Vrouw-baby’s en vele huwelijken verder. Iedere keer ben ik weer zo blij verrast als blijkt dat het programma echt levens verandert, mensen samenbrengt voor altijd. Het is zo mooi en zo spannend om dat avontuur weer opnieuw aan te gaan met deze tien nieuwe boeren.

Heb jij net zoveel zin in deze elfde serie als je had in de eerste seizoenen?
Ik ben een beetje getrouwd met dit programma. We horen bij elkaar. Het past als een jas en ik realiseer me hoe bijzonder dat is. Dat je je zo thuis voelt in je eigen programma is een groot goed. Hoe leuk is het om opnieuw mensen te begeleiden die zich zo kwetsbaar op durven stellen, die misschien wel de komende maanden iemand ontmoeten waardoor hun leven nooit meer hetzelfde zal zijn? Waar misschien over een tijdje dat stille huis gevuld gaat worden met liefde en voor sommigen zelfs een gezin. Dat verveelt nooit! Het blijft geweldig om aan nieuw geluk mee te mogen werken.

Heb je nog veel contact met de boeren van de vorige seizoenen?
Zeker. En ik overdrijf niet als ik zeg dat het vrijwel dagelijks is. Bij sommigen kom ik geregeld over de vloer, met of zonder camera. We zien elkaar natuurlijk op reünies en af en toe op een feestje. Maar vooral via de app is het een gezellige familie. De droogte, de nieuwe tractor, de seizoenen in verschillende provincies of landen, verjaardagen, geboortes, agrarische adviezen. Alles komt voorbij.

Hoe gaat het met het liefdesleven van de boeren van het laatste seizoen?
Heel goed, misschien was het wel het meest succesvolle liefdesseizoen ooit! Van de vijf boeren die we op tv hebben gevolgd zijn er vier nog steeds knetterverliefd. Boer Jaap is als enige nog zoekende. Van de online gevolgde boeren hebben er drie een vaste relatie en voor boerin Saskia is de zoektocht nog niet voorbij.

Er komt ook een tweede serie Onze boerderij. Blij mee?
Daar ben ik natuurlijk heel erg blij mee. Na 15 jaar verhalen vertellen over de romantische kant van het boerenbestaan is het ook heel goed te laten zien hoe het leven van de boeren er nou dagelijks uit ziet. Hoe hard onze boeren werken om ons bord elke dag weer te kunnen vullen. Voor welke dilemma’s ze staan, welke risico’s ze moeten nemen, dat overleven als boer niet vanzelfsprekend is. Jij en ik vinden veel van ons eten, en terecht, het gaat om onze gezondheid. Maar om onze mening goed te vormen denk ik dat de verhalen van de boeren ons enorm kunnen helpen. Wat gaat er vooraf aan dat glas melk, dat bordje vol stamppot of die gehaktbal? Hoe voeden we de wereld? Wat is de rol van de Nederlandse boer? En wat is daarin jouw en mijn rol? Dit zijn grote en belangrijke thema’s die aandacht verdienen.

Er is de laatste tijd veel over je gezegd en geschreven. In diverse media werd je beticht van belangenverstrengeling door je werkzaamheden bij For Farmers. Het Commissariaat voor de Media deed zeven maanden lang onderzoek en constateerde dat daarvan geen sprake was. Toch besloot je te stoppen bij For Farmers. Hoe gaat het nu met je?

Er is de afgelopen periode inderdaad veel gebeurd. Ik kijk er natuurlijk niet met plezier op terug. Maar het gaat goed met me. Met het stoppen met For Farmers heb ik mogelijk willen maken dat de inhoud van de programma’s weer centraal staat en niet alles er omheen. Ik heb een geweldig team om me heen van mensen die al jaren met ongekende passie en vol overgave de programma’s maken. Heel fijn om met hen weer aan een nieuw seizoen Boer zoekt Vrouw en Onze boerderij te mogen werken en zo onze boeren te kunnen helpen bij het vinden van de liefde en het delen van hun verhalen over thema’s die voor hen, maar óók voor ons, zo belangrijk zijn.