Rijstevlaai van Herman

6 januari 2018

In de special van 7 januari maakt Herman twee overheerlijke taarten. Hij heeft het rijstevlaai-recept uitgeschreven, zodat jij het thuis ook kan maken! Herman maakt ook een cheesecake. Dat recept vind je hier.

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 190 graden. 
Vet een vlaaivorm in met een diameter van 28 centimeter.

Baktijd:
30 minuten

Ingrediënten:
Voor de rijstevulling:
1 vanillestokje
500 ml melk
100 gram dessertrijst
100 ml slagroom
2 eieren
150 gram suiker

Voor het deeg:
100 ml melk
2 eetlepels suiker
1 zakje gist
200 gram bloem
1 mespuntje zout
30 gram boter
1 eidooier

Bereiden:
Rijstevulling:
Breng de 100 gram slagroom en de 500 ml melk langzaam aan de kook. Voeg hierna het vanillestokje en de rijst toe. Zodra dit een geheel is, haal je het geheel van het vuur en laat je het 15 minuten in de koeling staan. Ondertussen mix je de eieren met suiker. Als het rijstmensgel beetje is afgekoeld in de koelkast, mix je het met het eimengsel.

Deeg:
Verwarm de 100 ml melk tot ongeveer 37 graden en los het zakje gist op met suiker. Doe dit mengsel vervolgens in een kom en voeg de bloem toe. Gooi de boter en eidooier erbij en meng het geheel. Op de bovenlaag strooi je het mespuntje zout. Dit geheel laat je een half uur rijzen.

Samenstellen:
Rol het gerezen deeg uit tot een plak van ongeveer vijf milimeter dikte. Bedek de vlaaivorm hiermee. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Schep de rijstevulling erin. Plaats de vlaai in de oven en bak het in 30 minuten gaar totdat de bovenkant bruin is. Haal de vlaai uit de oven en laat het afkoelen.