Marc

Provincie
Zambia
Soort boerderij
Viskwekerij (tilapia)
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2016/2017
Marc
"Ik zou een eigen varken willen hebben en die noem ik dan Bacon. Dat lijkt me zo leuk!"

Over Marc

Vertel eens wat over je familie:

Mijn ouders zijn gescheiden. Ik heb twee oudere zussen, een jongere halfzus en een jongere halfbroer. Mijn zus woont in Oxford in Engeland, en de rest in Nederland.

Favoriete tv-programma’s?

Ik heb geen tv! Ik lees af en toe over Nederland via Blendle. Ik hou wel van Engelse series die ik soms download via iTunes. The Wire, een politieserie, vind ik erg goed.

Favoriete vakantieland?

Mozambique en Namibië vond ik geweldig. In Mozambique heb ik met wilde dolfijnen gezwommen. Een groep dolfijnen kwam langs, zo rustgevend. Namibië is een uitgestrekte woestijn die eindeloos doorgaat. Super mooi.

Favoriete drankje?

Koffie. Ik kan geen dag zonder koffie. Af en toe drink ik een rood wijntje. En als het heel heet is, is een koud biertje ook erg lekker.

Wat voor gerecht zou je wel eens voor je partner willen maken?

Verse tilapia. Paneren, met een beetje olie aanbakken, beetje citroen erbij. Makkelijk en simpel, heerlijk!

Wat is je sterkste punt in het huishouden?

Dat ik een schoonmaakster heb! Ik ben heel slecht in het huishouden.

Wat zou je doen met één miljoen?

Een eigen boerderij kopen. En ik zou een eigen varken willen hebben en die noem ik dan Bacon. Dat lijkt me zo leuk!

Wat is je toekomstdroom?

Een eigen boerderij, vrouw, kindjes...

Wat vind je mooi aan de Nederlandse vrouw?

Het hoeft niet per se een Nederlandse vrouw te zijn. Ik val op mentaliteit. Afrikaanse vrouwen kunnen ook prachtig zijn. Het gaat erom hoe je met elkaar omgaat. Bij een Nederlandse vrouw vind ik herkenning. De taal is fijn, de omgang, de gezelligheid.

Wat zoek je in een vrouw?

Ik wil geen traditionele relatie, waarbij de man boven de vrouw staat. Ik hou van gelijkwaardigheid. Niet iemand die mij ophemelt of andersom. Als je echt maatjes bent hou je het volgens mij het langste vol. Respect voor elkaar. Uiteindelijk zou ik een gezinnetje willen. Leuk, een babystoeltje op de trekker!

Welke bewoners treffen we nog meer aan op je boerderij:

Ik woon niet op de kwekerij, maar thuis heb ik drie kittens, Baloo en Shere Khan en Felix.

Mooiste plek op je bedrijf?

Bij de kooien op het water. Dat is mijn kantoor! Ik heb het zelf opgebouwd en als je dan ziet wat ik in één jaar heb neergezet. Het is zo groot en het wordt nog groter. Ongelooflijk, soms kan ik het zelf niet geloven.

Leukste klus?

Duiken, samen met een specialist. We controleren dan de verankering van de kooien. Dat doen we op meer dan achttien meter diepte. Heel leuk en spannend! Wat ook leuk is om te doen, is de ankers in het water gooien. Dat is 8 ton aan ankers. Het is moeilijk en precies werk en daardoor heel leuk. 

Vervelendste klus?

De mensen corrigeren. Ik heb 150 man personeel onder me. Je moet veel geduld hebben met Afrikanen, en soms hebben ze een schop onder de kont nodig.

Favoriet moment van de dag?

Zonsondergang. Ik vaar dan even langs de jongens die aan het voeren zijn, om te kijken wat ze hebben gedaan.

Als boer ben ik blij als...

Ik ben heel prestatiegericht, dus ik ben blij als de voerconversie goed gaat. Hoe minder hoe beter. Of dat lukt hangt af van 101 dingen: temperatuur van het water, genetica van de vis, leeftijd van de vis, noem maar op. Dat is mijn werk, dat is wat ik doe.

Waarmee kan een partner jou helpen op de boerderij?

Als ze wil en kan, is er van alles mogelijk. Een veearts kan dingen doen, iemand uit het onderwijs kan iets voor de medewerkers doen, we zijn veel met milieu bezig, enzovoort. Het is fijn als iemand uit hetzelfde vakgebied komt, maar ik realiseer me heel goed dat dat bijzonder is. Het moet in ieder geval iemand zijn die de mogelijkheden ziet in plaats van de onmogelijkheden.

Waar ben je trots op?

Als ik het voor elkaar heb dat de jongens het voor elkaar hebben, als ze zelf zien wat ze moeten doen. Ik ben nu de hele dag bezig met aansturen, puntjes op de 'i' aan het zetten. We moeten er naartoe dat een Zambiaan mijn baan overneemt, dan ben je duurzaam.