Geert Jan

Provincie
Noord-Holland
Soort boerderij
Paardenopfokbedrijf
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2019-2020
Portret Geert Jan wegkijkend lachend
Geert Jan
"Ik zei laatst tegen iemand: 'Ik ben verliefd'. Ze vroeg om een foto. Ik stuurde toen een foto van mezelf terug."

Over Geert Jan

Portret Geert Jan in de lens lachend

Wat zoek jij in een partner?
Een maatje natuurlijk. Je kan pas gelukkig zijn met een ander als je gelukkig met jezelf bent. Ik zei laatst tegen iemand: "Ik ben verliefd". Ze vroeg toen om een foto. Ik stuurde toen een foto van mezelf terug. Ja, ik hou van mezelf. Ik zoek een vrolijke, vrouwelijke vrouw. Ik weet van de uitzendingen van Boer zoekt Vrouw dat boeren en hun dates dan tijdens het logeren soms niks tegen elkaar zeggen. Dan wordt het natuurlijk niks. Maar ik ben ook niet zo'n prater. Ik praat wel, maar zeg niet zoveel. Ik weet dat ik dat moet gaan doen. Wat mij mooi lijkt is als je samen op een terras zit en er gebeurt verderop iets, of je kijkt naar andere mensen, dat die ander dat dan ook ziet. Dat je bij wijzen van spreken elkaar meteen begrijpt, dat die ander dat ook ziet. Dat vind ik mooi. Gewoon samen dingen beleven. Ik vind het ook fijn als een vrouw een eigen mening heeft, dat ze niet zomaar alles goed vindt wat ik doe en dat ze ook afremt als het moet.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Samen lachen. Humor. Samen dingen beleven. Samen eten. Dat je al lang klaar bent met eten, maar alles nog gewoon laat staan en nog praat. Natafelen. Dat doe je in je eentje niet hoor, daar is geen zak aan.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Ik heb meerdere relaties gehad, de langste duurde 17 jaar. Ook heb ik een relatie gehad met een vrouw die twee kinderen had. Een van die jongens zie ik nog steeds en beschouw ik als mijn zoon. Hij heeft zelf inmiddels ook een kind van 4 jaar en die noemt mij zelfs opa Geert Jan. Verder had af een toe een vriendinnetje maar niet voor langere tijd. Toen ik 21 jaar was ben ik ook nog getrouwd geweest, na 12 jaar zijn we gescheiden.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
Dan gaan we lekker weg. Ik hou van autorijden, een rit door de omgeving vind ik al mooi. Vorig jaar ben ik gewoon Friesland ingereden, vind ik ook mooi. Ik kan zo zeggen: kom laten we naar Antwerpen gaan. Even lunchen, gezellig. En weer terug. Vorig jaar ben ik binnendoor van Rotterdam naar Amsterdam gereden, daar vond ik weinig aan. Dan is provincie Noord-Holland toch wel heel mooi. Als ik terug in het leven kom, hoop ik dat mijn wiegje of in Brabant of in België staat. Ik hou van die gemoedelijkheid.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
Ik zou wel eens een keer naar Alaska willen. Die ongerepte natuur lijkt me prachtig. Het is er nog nooit van gekomen. Ik heb vrij recent mijn huis verbouwd. Daar ging mijn energie in. En een leuke vrouw ontmoeten, dat staat ook bovenaan mijn lijstje. Ik heb altijd gezegd als het huis af is, dan ga ik nadenken over een Bed & Breakfast. Die paarden kan ik niet mijn hele leven blijven doen. Ooit ga ik een Bed & Breakfast beginnen. Ik zit niet ver van Amsterdam. Ik ken best veel mensen met een B&B en die zitten allemaal vol.

Uit wat voor soort gezin kom je?
Uit een liefdevol warm gezin. Ik was 15 toen mijn vader overleed. Mijn moeder is in 2008 overleden, ze is 89 geworden. Ik heb nog twee zussen en een broer, hij woont sinds zijn 19e al in Amerika. Hij komt gelukkig nog weleens over en ik ben ook weleens daar geweest. Hij is eigenlijk Amerikaan. Mijn zussen wonen in de buurt. Met mijn zussen heb ik goed contact, we bellen regelmatig. Ik had nog een zus maar die is overleden aan kanker.

Wie inspireert jou?
Ik vind het fijn om mensen in mijn omgeving te hebben die me niet afremmen, die me stimuleren om mijn bedrijf te ontwikkelen. Zo heb ik nog steeds goed contact met mijn ex-vriendin, gewoon als vrienden, met haar kon ik alles overleggen. Ik hoop dat in een nieuwe partner ook te vinden.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
Ik kan ervan genieten om 's avonds nog even naar de paarden te kijken. Daarna ga ik naar binnen en kijk televisie of een serie op Netflix. En ik moet bekennen dat ik dan meestal in slaap val in de stoel. haha.

Je mooiste vakantie ooit was naar…
Amerika, Californië, een rondreis langs de kust. Ik ben daar met mijn ex-vriendin geweest en Marc, haar zoon, mijn stiefzoon. Eerst naar New York, toen naar San Francisco. We hebben een paar dagen daar rondgelopen, toen een auto gehuurd en naar boven gereden. Die weidse uitzichten zijn echt geweldig. Amerika is echt het land van de onbegrensde mogelijkheden. Toen heb ook nog een nicht bezocht dat erg ziek was. Kort daarna is ze gestorven.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?
Ja hoor, ik wel. In het begin had ik daar moeite mee, maar nu niet meer. Ik weet nu dat het goed zit. Ik heb jongens die dan voor mijn bedrijf zorgen en ik weet dat ze dat goed doen. Deze winter ben ik geopereerd aan mijn knie en toen hebben ze ook acht weken de paarden verzorgd. En dat doen ze top. Natuurlijk lopen ze er ook over te dollen: "Die kolere paarden", maar ze doen het hartstikke goed. Thuis hadden we koeien, toen ik 10 jaar was gingen de koeien weg. Ik heb het paardenbedrijf zelf opgebouwd, op de plek waar vroeger de boerderij stond. Er bleek vraag naar te zijn. Mensen zochten een plekje waar ze hun paarden heen konden brengen. Vroeger heb ik zelf paard gereden, nu niet meer, ik kan er niet meer op komen.

Wat is jouw favoriete serie/film?
Ik vond Penoza heel leuk. Undercover met Frank Lammers vond ik ook goed op Netflix.

Naar welke muziek luister je?
Van alles. Ik vind Nederlandse muziek wel leuk, maar niet dat ik hele dagen André Hazes luister. Beetje meezingen vind ik leuk. Op de tractor heb ik de radio aanstaan. Radio 538 of Radio 10. Hangt er een beetje van af waar ik zin in heb. Als je de hele dag op de tractor zit, gaat het ook allemaal op elkaar lijken.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
Hier thuis. Ik heb een weids uitzicht en zit toch dicht bij Amsterdam. Ik sta in de zomer elke zondag met een patatkraam aan het IJsselmeer, dat is ook echt een super mooie locatie.

Wat kook je het liefst?
Ik wok veel. Ik ben niet zo goed met hoeveelheden en maten, knikker er gewoon wat in. Een kipfiletje met wat groenten. Ik maak alles zelf, vind ik leuk. Maak ook graag soep. Ik heb net een nieuwe keuken geplaatst. Daar zit alles in: stoomoven en alles. Ik ben de stoomoven nu aan het ontdekken. Ga daar binnenkort wel een workshop voor volgen want het is nog best lastig. Vond het tegenvallen dat de worteltjes er bijvoorbeeld wel 40 minuten over deden om gaar te worden.

Favoriete drankje?
Een lekker wit wijntje als er iemand op visite is. Alleen drink ik nooit alcohol. Overdag drink ik koffie en thee of water. Bier heb ik eigenlijk alleen in huis voor als er iemand komt die het graag drinkt.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Een foto van mijn kleinzoon, de zoon van mijn stiefzoon. Die heb ik sinds kort neergezet. Het is een foto van toen hij nog heel klein was, nu is hij 4 jaar. Hij ziet zelf niet dat hij het is. Mijn muren zijn nog kaal, ik wil nog een rails ophangen met schilderijen eraan. Maar ik wil geen gaten in mijn muur. Van mijn ouders heb ik een mooie oude kast staan. Verder heb ik alle meubels nieuw gekocht na de verbouwing.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Kippen en een kalkoen en mijn hond Nero, een puppy van 10 weken oud, ik heb 'm nu een week of 3. Dat wordt mijn waakhond, een bouvier.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?
Achter in de land waar de paarden lopen. Prachtig om de paarden te zien en het weidse uitzicht.

Wat vind je het leukste om te doen?
Maaien vind ik leuk. Rustig, kun je nadenken. Of gras schudden, alle rust om na te denken. Ik ben een denker. Soms overdenk ik weleens mijn hele leven. "Dat heb je goed gedaan", denk ik dan. Heb op latere leeftijd toch nog wel moeite gehad dat mijn vader zo vroeg overleed. Daar heb ik ook hulp voor gehad. Nu gaat het goed, ben er 1000 procent beter van geworden. Ik moest in mijn gedachten terug in de tijd dat ik 15 was, toen mijn vader overleed. Ik heb me toch gehuild. Ik ben niet zo zweverig, maar het heeft wel enorm geholpen.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Paarden uit de sloot halen. Er lopen hier allemaal sloten. Paarden kennen geen sloten als ze hier komen, dus ze snappen er niks van. Dan gaan ze drinken of zijn aan het spelen en dan pleuren ze in het water. Ze kunnen er niet zelf uitkomen. Ik trek ze er dan zelf uit, niet de brandweer. Dat is ook zo gebeurd hoor, minuut of 20. Als het eenmaal is gebeurd, doe ze het nooit meer. Dan weten ze het. Twee keer per dag tel ik de paarden, eigenlijk de hele dag door, dus ik zie snel genoeg of ik er één mis.

Favoriet moment van de dag?
Eigenlijk heb ik geen favoriet moment, ik kan van alles op een dag genieten. Of als ik in de patatkar sta op zondagmiddag, dat is mijn favoriete moment van de week.

Als boer ben ik blij als…
... alle paarden gezond lopen.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
Vrijheid. Er is geen baas die zegt wat ik moet doen. Vroeger op de LTS zei ik al als de leraar vroeg wat ik wilde worden: "eigen baas!", dat vonden ze een irritant antwoord.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Dan zou ik wel een dag in het ziekenhuis willen werken. Ik zou wel mensen willen verzorgen. Ik heb veel respect voor mensen in de zorg, ik vind het een mooi en dankbaar beroep.

Welk liedje zing je onder de douche?
Niks bijzonders, ik zing mee met wat er op de radio is.

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Ik kijk graag naar First Dates, zowel de Nederlandse als de Engelse versie. Snap er vaak helemaal niks van. Dan hebben mensen hele gesprekken en zeggen ze later toch: nee, ik hoef hem niet meer te zien. Daar snap ik dan echt niks van. Bed & Breakfast kijk ik ook. Schitterend. Dat gezeik om een haakje of om een bankje voor je koffer. Ik Vertrek mis ik ook nooit. Ik kijk nu ook naar Chateau Meiland, moet ik heel erg om lachen. De Rijdende Rechter kijk ik ook om te lachen. Sjonge jonge. Ik zit 's avonds ook vaak een beetje te zappen en dan val ik bijvoorbeeld in Temptation Island. Waarom doen mensen dat? Waarom zou je daaraan meedoen? Relatietest... alles gaat naar de knoppen. Waarom?

Wat zou je doen met 1 miljoen?
Niet zoveel, ik denk hetzelfde leven als nu. Ik heb mijn huis al verbouwd, heb een nieuwe auto, nieuwe tractor. Ik heb alles voor elkaar. Wat heb ik nog meer te wensen? Misschien zou ik wat uitdelen. Aan familie ofzo. Ik heb ook weleens gezegd dat ik, als ik een miljoen zou winnen, graag met de camper met Mark (stiefzoon, red.) en zijn gezin zou rondtrekken door Amerika. En dan moet mijn liefje natuurlijk mee!!

Wat krijgt je partners als zij een relatie begint met jou?
Liefde en humor. En ik ben een lieve man. Zorgzaam. Ik ben echt niet te beroerd om te koken. En ik geef liefde. Heel veel liefde. Ik kan ook wel zeggen dat geen dag bij mij hetzelfde is.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Nee. Helemaal niet zelfs. Dat kan een keer gebeuren, even helpen om de paarden uit het land te halen ofzo. Ik zou het vooral fijn vinden als ik een zelfstandige vrouw tref die wellicht een eigen baan of eigen bedrijf heeft. Iemand die niet afhankelijk van mij is.

Welke BN’er vind je knap?
Bekende mensen interesseren me niks. Vroeger vond ik Willeke Alberti heel leuk, maar die is nu ook wat ouder. Die zie ik wel liever dan Patty Brard of Patricia Paay.

Fotogalerij

Geert Jan en Yvon op een picknickbank
Jeugdfoto Geert Jan
Juegdfoto van Geert Jan met familie en dieren
Geert Jan op een step
Geert Jan jong
Jonge geert Jan
Boer 5 met zijn handen voor zijn gezicht in zwart wit
Onthulling stap 2 boer 5
Onthulling stap 3 serieus boer 5
Geert Jan lachend zwart wit