Janine

Provincie
Limburg
Soort boerderij
Begrazingsbedrijf met 3000 schapen
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2021-2022
Janine
Janine
"Uiteindelijk wil ik toch gewoon graag een team vormen, niet meer alleen zijn. Een gevoel van thuiskomen, dat is wat ik zoek."

Over Janine

Janine

Uit wat voor soort gezin kom je?

Vader Ger, moeder Elies en mijn zusje Latischa die is een jaar jonger dan ik ben. Zij woont niet meer op de boerderij. Zij woont met haar man en zoontje van drie jaar verderop. Mijn ouders wonen in het huis, ik woon in een appartement op het erf.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?

Ligt eraan. Ik ga hardlopen hier in het bos, naar mijn zusje en mijn neefje, naar vriendinnen ik drink een speciaalbiertje of ik lig lekker op de bank. Ik hou in ieder geval heel erg van contact met anderen, heb een groot sociaal leven.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?

Ik kan het wel loslaten, maar ben op de achtergrond altijd bezig. De telefoon blijft toch gaan, bij vragen kunnen ze me altijd bereiken. Dat hoort erbij, het bedrijf zit toch in mijn hoofd. Als ik op vakantie ben, of een dagje weg, proberen ze me zo min mogelijk te bellen. Maar ik heb liever dat ze me bellen, dan dat ze een fout maken die makkelijk op te lossen was geweest en waar ik achteraf veel tijd mee kwijt ben om het te herstellen.

Ik ben ook best vaak een dagje of paar dagen weg. Ik ga graag op stap met vriendinnen, bijvoorbeeld naar tentfeesten hier in de buurt en dan laat ik de boel de boel. En op vakantie natuurlijk. Niet overdreven lang, maar een paar dagen kan prima. Ik ben met vriendinnen naar Ibiza geweest, met mijn nicht naar Curaçao, alleen naar Spanje en naar Portugal met een groep vriendinnen van de basisschool. Met het gezin kunnen we niet echt op vakantie, maar we gaan wel dagjes weg. Ik hou trouwens ook van carnaval. Dat vier ik in de dorpen hier omheen. Dan verkleden we ons met de vriendinnengroep. Wij hebben dan allemaal hetzelfde aan, maar wel elk jaar en elke dag wat anders. Dat laten we naaien. Ik ben in die tijd ook jarig. Dit jaar konden we het natuurlijk niet vieren vanwege corona en toen stonden mijn vriendinnen allemaal verkleed hier voor de deur, dat was echt een super leuke verrassing.

Wat is je favoriete tv-programma/serie/film?

Ik vond A Star Is Born, de film met Lady Gaga, heel mooi. En heb net de serie Undercover gezien, die vond ik ook leuk, vooral vanwege de humor. En ik hou ook best van een horrorfilm. Maar eerlijk gezegd kijk ik niet zo heel veel tv. Soms als ik in bed lig nog een aflevering van een serie ofzo, maar niet echt een avond lang tv.

Naar welke muziek luister je?

Rowwen Hèze! Ik ga altijd naar het slotconcert van Rowwen Hèze in november. En ik hou van artiesten die wellicht niet veel mensen kennen zoals Helene Fischer en Andreas Gabalier, dat is rauwe Tiroler muziek. En ik ga bijna elk jaar naar Pinkpop. De artiesten die daar komen, daar hou ik van. En Miss Montreal, die vind ik ook leuk. Ik hou een beetje van dat stoerdere.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?

Ik loop met de schapen in de mooiste stukjes natuur van Zuid-Limburg. Heuvelachtig, mooie vergezichten, bossen. De flora is prachtig. En dan met de beleving van de schapen erbij, dat is mijn ultieme vrijheid. Ook al is het hard werken.

Wat is de mooiste plek in Nederland?

Ik zie eigenlijk niet zo veel van Nederland. Ik kom elk jaar op de Zwarte Cross en dan heb je het wel gehad, haha! Ik kan ook wel genieten van de zee, soms gaan we daar met het gezin wel even heen. Zandvoort of Scheveningen bijvoorbeeld. Verder ben ik niet op heel veel plaatsen geweest. Ik zou ook wel eens naar Giethoorn willen.

Favoriete drankje?

Na het werk kan ik genieten van een speciaal biertje, een Belgisch biertje. Of Sambuca, dat vind ik ook lekker.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?

Max. Dat is de eerste hond waar ik mee heb gewerkt, die is nu 15 jaar. Die til ik elke avond de trap op en ’s ochtends weer naar beneden. Die slaapt bij mij in het appartement. Hij kan helaas niet meer mee naar de schapen. Hij is ook stokdoof en sjokt over de boerderij. Ik zou willen dat ik ‘m kon klonen!

Kun je goed koken? Wat kook/eet je graag?

Ik ga nog steeds elke avond bij mama eten… Dat vind ik toch gezelliger. Ik woon in een eigen appartement op het erf, maar vind het wel gezelliger om dan bij mijn ouders te eten. Anders zit ik in mijn eentje. Ik vind eigenlijk alles lekker. Vooral Italiaans: pizza, spaghetti, macaroni en lasagne. Ik hou niet van gekookte aardappelen, liever gebakken. We hebben afgesproken dat als ik een vriend krijg, dat ik dan zelf ga koken.

Wat zoek jij in een partner?

Uiteindelijk wil ik toch gewoon graag een team vormen, niet meer alleen zijn. Een gevoel van thuiskomen, dat is wat ik zoek. Ik vind het moeilijk om te omschrijven hoe iemand dan moet zijn. Het kan iemand zijn met een passie voor het agrarische, maar ook iemand die dat van huis uit niet heeft, maar mij er wel in kan ondersteunen.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?

Mijn toekomstige vriend moet wel ergens passie voor hebben. Ik ben niet iemand die het hele weekend thuisblijft, daar ben ik te energiek voor, te gedreven. Het is fijn als iemand ook energie geeft en je niet afremt. Ik neem geen blad voor de mond, ik vind het fijn als iemand anders dat ook heeft en me goed weerwoord kan geven. Lief zijn is ook belangrijk, maar hij moet ook flink tegengas kunnen geven.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?

Ik heb twee lange relaties gehad, een keer vijf en een keer zes jaar. Die eerste was mijn eerste vriendje en toen wilde ik toch even verder kijken. Mijn laatste vriend was eigenlijk te lief, daar walste ik overheen. Ik heb met allebei nog goed contact, ze komen nog geregeld hier over de vloer. Een nieuwe vriend moet daar dus niet jaloers op zijn, want ik werk met allebei nog wel samen.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?

Mijn ideale dag is de zondag want dan probeer ik de wat vrije tijd in te plannen. Ideaal zou zijn dat we samen opstaan, ontbijten, samen de werkzaamheden van die dag doen zoals schapen controleren, voeren, water geven en als dat allemaal is gebeurd dan lekker genieten. Dat kan een wandeling zijn, of ergens op bezoek, een terrasje, hapje eten en aan het eind van de dag samen weer even naar de schaapjes.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?

Verwachten vind ik een groot woord. Het zou leuk zijn als hij dat ook leuk zou vinden. Als dat niet zo is, maar het gevoel is wel goed naar elkaar, waarom zou dat dan niet kunnen?

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?

Ik zou heel graag een reis naar Nieuw-Zeeland maken. Nederland is kleinschalig en daar heb je in een ruim gebied heel veel schapen. Dus een reis voor de schapen, maar ook om het andere leven en land te zien.

Wie inspireert jou?

In mijn geval zijn dat best veel mensen, sowieso mijn vader en mijn moeder. Maar het kunnen ook vriendinnen zijn die iets zeggen waarvan ik denk: daar heeft ze een punt.

Wie woont er nog meer op de boerderij?

Naast mijn ouders en de schapen onze honden. Dat zijn er een stuk of 15. Allemaal Border Collies. Dat zijn werkhonden om de schapen mee te drijven. En heel veel toeristen! Haha. We hebben naast onze boerderij een camping met 25 plekken en twee vakantiewoningen. En we hebben tien man personeel.

Wat vind je het leukste om te doen op het bedrijf?

Dat is een combinatie van alles: de toeristen, de schapen, de natuur, het personeel. Heel breed, elke dag is anders, veel afwisseling. Wat ik vooral leuk vind, is werken met de seizoenen, elke seizoen heeft andere werkzaamheden. Van half december tot eind maart is lammertijd, dat is de drukste periode bij ons, want dan moet ik veel ’s nachts eruit om te lammeren. Mijn vriend moet wat dat betreft niet veel waarde hechten aan Kerst!

Wat vind je het minst leuk om te doen op het bedrijf?

Ik zou wel iets minder op kantoor willen zitten voor de administratie. Het hoort erbij, maar soms overheerst het.

Favoriet moment van de dag?

De avond. Het moment dat je denkt: ik heb nu alles verzorgd, de dag is goed ten einde. En dan pak ik dat biertje voor het rustmomentje. Na een dag rennen, is er rust.

Maak deze zin af: als boer ben ik blij als…

…alle schaapjes op het droge staan!

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?

Ik kom met de schaapjes op de mooiste stukken natuur, ik ben buiten, ook als het regent, ik zie hele mooie plekken… De ultieme vrijheid. En ik ben eigen baas, kan zelf bepalen wat ik doe. Geen dag is hetzelfde.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?

Dan zou ik toch weer kijken naar de agrarische sector, maar dan misschien wel ergens anders op de wereld. Misschien met koeien? Bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland.

Je mooiste vakantie ooit was naar…

Ik ben een jaar of vier geleden met mijn nicht naar Curaçao geweest, daar hebben we geweldig gesnorkeld. Ik zou ook graag eens naar Aruba willen. Zon, zee, strand, lekker niks doen is toch ook wel eens fijn! Lekker zen op je bedje, met een cocktailtje, dat is toch wel heel lekker. Maar iets actiefs vind ik dan ook leuk, om iets van het land te zien. Ik hoef niet altijd alleen maar te liggen. Ik kan dan toch ook goed ontspannen. Ik kan het goed overlaten aan het personeel en mijn ouders zijn dan thuis. Mijn ouders kunnen dat iets minder, die kunnen minder goed ontspannen. Op vakantie gaan levert me ook wel stress op: ik ben twee weken bezig alles goed voor te bereiden en bij thuiskomst heb ik ook meer werk. Ik wil het dan ook voor mijn ouders goed achterlaten. Keihard werken vind ik niet erg, maar ik moet ook weg kunnen. Ik hoop dit jaar ook nog even weg te kunnen, als het kan zou ik graag naar Mexico gaan.

Wat zou je doen met 1 miljoen?

Dat wordt dan investeren of aflossen. We zouden graag het woonhuis opknappen en dat ik daar ga wonen en mijn ouders in het appartement. Of we investeren in elektrische auto’s. Of in grond.

Fantaseer eens. Over 10 jaar….

Dan hoop ik een leuk gezinnetje te hebben, met een leuke man en twee kindjes.

Fotogalerij

Janine
Janine
Janine
Janine
Janine
Janine