Evert

Provincie
Drenthe
Soort boerderij
Melkveehouderij met 186 koeien
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2021-2022
Evert
Evert
"Ik hou wel van iemand die een beetje humor heeft, waarmee je kan lachen."

Over Evert

Evert

Uit wat voor gezin kom je?

Ik kom uit een gezin met zes kinderen, drie meisjes en drie jongens. Ik ben de derde. Mijn ouders zijn helaas recent overleden, mijn moeder in oktober 2020 en mijn vader in januari 2021.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?

Meestal ga ik tv kijken. Een actiefilm of een voetbalwedstrijd. Mijn broer Koop komt ook vaak even kijken.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?

Dat is moeilijk. Ik ben toch altijd wel bezig met het bedrijf. Het is levend vee dus elke dag is anders. Mijn broer Koop werkt ook op het bedrijf en als hij dan alleen is, ben ik daar toch mee bezig. Ik ben medeverantwoordelijk en zo voel ik dat ook. Ik wil hem niet in de steek laten.

Heb je hobby’s?

Ik heb ooit mijn motorrijbewijs gehaald en ik droom er nog altijd van een mooie Harley te kopen. Dat is er alleen nog niet van gekomen. In de winter ga ik graag schaatsen op natuurijs.

Wat is je favoriete tv-programma/serie/film?

Ik kijk graag films, gewoon een film die op tv is.

Naar welke muziek luister je?

Bruce Springsteen, sommige nummers van de Rolling Stones, Iron Maiden, Coldplay… Een beetje de nummers van de Top 1000 van Veronica. Als mijn neef er is, zet hij altijd een Spotifylijst op waar ik me ook mee heb bemoeid. Maar als Koop dan komt, zet hij het weer af.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?

Als je hier in het weiland staat kun je alle kanten opkijken, heel weids. Prachtig! Maar ik ben ook graag binnen in de woonkamer of in de melkput.

Wat is de mooiste plek in Nederland?

Als er ijs ligt, ga ik graag in Giethoorn schaatsen, maar in de zomer moet je daar niet komen. Dat is me te druk. De omgeving hier in Drenthe is prachtig, verder heb ik niet zo heel veel van Nederland gezien.

Favoriete drankje?

In het weekend lust ik wel een biertje. Doordeweeks hou ik het op koffie.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?

Op de kast heb ik een mooie foto staan van mijn vader en moeder die onlangs zijn overleden. En ik heb een luchtfoto van de boerderij van een jaar of 30 geleden. Er is inmiddels heel wat veranderd en aangepakt, dat is mooi om te zien.

Kun je goed koken? Wat kook/eet je graag?

Goed niet, maar ik kan me wel redden. Vroeger kookte mijn moeder altijd voor ons, de laatste twee jaar had ze wel hulp nodig vanwege beginnende dementie. Nu kookt mijn zus vaak voor ons. Ik ben een makkelijke eter, lust eigenlijk alles. Pasta, aardappelen met sla, dat soort dingen vind ik lekker.

Wat zoek jij in een partner?

Ik vind het gedicht van Toon Hermans mooi: Je moet iemand hebben stil en oprecht. Die, als het er op aankomt, voor je bidt en voor je vecht. Pas als je iemand hebt die met je lacht en met je grient. Dan pas kun je zeggen: ik heb een vriend. En zo voel ik het ook, zo is het echt. Ik hou ook wel van iemand die een beetje humor heeft, waarmee je kan lachen. Ik hou van ondeugende steken onder water.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?

Alles. Communiceren, elkaar steunen, met elkaar praten. Iemand die begrijpt waar je mee bezig bent.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?

Toen ik in de twintig was, heb ik een relatie van een jaar of vijf gehad. En van 2006 tot 2008 heb ik samengewoond, maar dat was opeens over. Dat heeft me wel geraakt. Daarna heb ik geen relaties meer gehad.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?

Het melken van de koeien gaat altijd door en overdag rommel ik ook vaak op de boerderij. Met een dagje in de grote stad doe je mij geen plezier.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?

Nee hoor, dat hoeft niet. Maar begrip ervoor zou wel fijn zijn.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?

Ik zou graag weer teruggaan naar Amerika, naar het Amerikaanse platteland. Ik ben daar al eens geweest en wil best nog eens terug. Naar van die Nationale parken bijvoorbeeld.

Wie inspireert jou?

Ik heb veel van mijn vader geleerd. Sommige dingen heb ik overgenomen, sommige dingen juist niet. Het ondernemen was zijn vak, maar soms denk ik dat hij dingen anders had kunnen doen. Mijn moeder was ook altijd druk, die hielp altijd mee. Ze melkte tot de laatste dag voor de bevalling en heeft zes kinderen grootgebracht op de boerderij.

Wie woont er nog meer op de boerderij?

Ik woon alleen op de boerderij. We hadden altijd herdershonden, maar de laatste is alweer 5, 6 jaar geleden overleden. Ik zou het best leuk vinden om weer een hond te hebben.

Wat vind je het leukste om te doen op het bedrijf?

Als er gemaaid is, dan moet het gras weer bij elkaar geharkt worden met de machine, dat vind ik een mooie klus. Het is dan goed weer, radiootje aan, mooie rechte stroken gras op het land. Dan voel ik de vrijheid.

Wat vind je het minst leuk om te doen op het bedrijf?

Ik moet natuurlijk ook weleens ’s nachts uit bed, dat zijn toch de moeilijkere dingen. Zeker nu ik wat ouder word. Ik merk dat dat wat zwaarder wordt.

Favoriet moment van de dag?

Als de klus weer geklaard is en alles weer is opgeruimd. Niet elke dag verloopt altijd even soepel, dus het is fijn als het weer is gelukt. Die druk voel ik best, het gaat allemaal niet vanzelf.

Maak deze zin af: als boer ben ik blij als…

Ik iemand om me heen heb die me goed begrijpt en naar me lacht en als het vee het goed heeft.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?

De vrijheid die je hebt. Het is mooi om te zien als de koeien in het weiland lopen te grazen. Dat is toch een plaatje om te zien. Zeker als het een beetje mooi weer is, niet te felle zon, niet te veel regen. Dat is eigenlijk het beste voor de koeien.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?

Misschien wel vrachtwagenchauffeur. Die hebben ook die vrijheid, maar dan zou ik de dieren wel missen. En vrachtwagenchauffeurs hebben ook wel een kleine ruimte waar ze de hele dag in zitten. Ik weet niet of ik dat zou kunnen…

Je mooiste vakantie ooit was naar…

Ik ben in best veel landen geweest zoals Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Portugal en Frankrijk. Portugal was met mijn zus en vier vrienden. Amerika vond ik het mooiste land. Dat was met mijn drie broers en een vriend. Dat uitgestrekte vond ik mooi. We zijn begonnen in New York, toen zijn we gaan rijden, vooral naar agrarische bedrijven. Met een binnenlandse vlucht gingen we naar LA en toen zijn we afgezakt. In totaal zijn we drie weken weggeweest.

Wat zou je doen met 1 miljoen?

Ik zou zeker een deel gebruiken om op reis te gaan en als ik weg ben, moet er toch iemand hier op de boerderij werken. Dat kost ook geld!

Fantaseer eens. Over 10 jaar….

…hoop ik alleen de dingen te doen die ik zelf wil. Niet meer de verplichting. Dan hoop ik ook dat ik er een vrouw in mijn leven is, waar ik dan genoeg tijd voor heb en we samen mooie dingen kunnen doen. Wie weet hebben we dan een tweede huisje in een ander land, in Frankrijk ofzo.

Fotogalerij

Evert
Evert
Evert
Evert
Evert
Evert