Marnix

Provincie
Noord-Holland
Soort boerderij
Vlees- en paardenfokkerij
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2018
Boer Marnix seizoen 2018
Marnix
"Mijn pony is de langste relatie die ik heb, die heb ik gekocht in 1995. Vrees alleen dat het dit jaar over is. Ze begint oud te worden."

Over Marnix

Boer Marnix seizoen 2018

Wat zoek je in een vrouw?

Een maatje

Wat krijgt je partner als zij een relatie met jou begint?

Een punthoofd! Haha. Naar buiten toe ben ik best een man met bravoure, maar van binnen, in het echt, is dat anders. Ik wil natuurlijk koeien en paarden verkopen. Als je daar je zachte kant laat zien, lopen ze zo over je heen. Maar ik heb echt wel een zachte kant. 
Wat ik het meeste mis als ik geen relatie heb, zijn die twee koude voetjes die 's nachts tegen je aan komen liggen om opgewarmd te worden.
Ik hou er niet van om iets er dik bovenop te leggen. Doe maar normaal dan doe je gek genoeg.
Ik ben wel altijd druk. Met de boerderij, met de boekhouding, maar ik heb een klein hartje en wil het graag een vrouw naar de zin maken op mijn manier. Verwacht niet dat ik elke week met een bos bloemen thuiskom. Elke dag een kop koffie vind ik veel meer zeggen dan één keer per jaar een ring.

Hoe zag je liefdesleven er tot nu toe uit?

Ik heb drie keer een langdurige relatie gehad (3 jaar, 5 jaar, 7 jaar), twee keer samengewoond. Hoge pieken, diepe dalen. Tussendoor nog wel wat gescharreld, maar het was het allemaal net niet.

Verwacht je van je partner dat zij meewerkt op de boerderij?

Verwachten doe ik dat niet, maar als de nood aan de man is, of het gebeurt gewoon, is het mooi. Maar geen noodzaak. Ik red me redelijk. Maar als ze het leuk vindt en het is mogelijk, het is bijvoorbeeld te combineren met haar baan, is het prima. Ze hoeft haar baan niet op te geven voor het bedrijf.

Zoek je een partner die op jou lijkt?

Twee stijfkoppen bij elkaar dat kan ook wel heftig zijn! Ze moet wel een beetje meegeven, maar er moet wel een beetje weerstand blijven. Zonder wrijving geen glans.

Hoe ziet je ideale dag met je partner eruit?

Samen opstaan rond een uur of 7, of 6 uur als het moet. Ik slaap ook weleens door de wekker heen trouwens. Samen een kop koffie, dan ga ik aan de gang. Als het kan, daarna samen ontbijten. Daarna ben ik natuurlijk weer aan de gang. Dan weet ik niet wat zij gaat doen. Maar de momenten dat je niet aan het werk bent, samen doorbrengen. Dat je elkaar ziet. En dat iemand je af en toe op je vingers tikt of je op je plek zet. 
Als het in te passen is, zou ik ook wel even weg willen. Even weg van de boerderij. Maar ik heb een hekel aan winkelen. Een beetje slenteren en een rommelmarktje vind ik wel leuk. Winkel in, winkel uit vind ik niks. Ik moet wel een doel hebben. Ik heb een hekel aan winkelen om het winkelen.

Waar hoop je dat de citytrip naartoe gaat?

Als het zover komt, maakt het me echt niks uit. Ik hou wel van historie, van geschiedenis. Musea hoeven van mij niet per se. ik heb zelf ook oude meuk aan de muur hangen, maar daar zit overal een verhaal achter. 

Hoe sta je in dit programma?

Het lijkt me heel leuk om de andere boeren te ontmoeten. We delen dezelfde ervaring. We gaan hetzelfde avontuur aan. En ik hoop er natuurlijk een relatie aan over te houden. De relatie met alle boeren voegt iets toe, maar dat is niet het uiteindelijke doel. Ik hoop er toch een levenspartner aan over te houden.

Uit wat voor soort gezin kom je?

Vader (overleden in 2004), moeder en twee jongere zussen.

Lievelingsmuziek:

Ik heb geen lievelingsliedje, ik hou van vele soorten muziek. Oude pop en rock zoals Johnny Cash, Queen, Dire Straits, De Dijk, Ilse de Lange. Ik luister ook vaak naar de radio: Radio 10 Gold en Radio 538. En wat ik altijd grappig vind om te luisteren zijn medleys van die foute muziek. Van Manke Nelis en zo. Zo fout dat je daar vrolijk van wordt.

Mooiste film?

Ik heb geen lievelingsfilm. Ik heb bijna alle films gezien van Indiana Jones, van Arnold Schwarzenegger en van James Bond. Ik hou ook van natuurdocumentaires zoals van David Attenborough. En Ja Natuurlijk, van vroeger van de NCRV. Ik vind heel veel leuk!

Favoriete tv-programma’s?

The Black List heb ik gevolgd, maar het laatste seizoen heb ik helaas gemist. Wij hebben hier geen VOD, ik moet alles live kijken. Ik kan niks terugkijken en heb ook geen Netflix. Hier in het buitengebied hebben we geen kabel. Als ik een programma heb gemist, is het jammer maar helaas. Het kan ook niet via de computer want het duurt veel te lang voordat het is geladen.

Welke bekende Nederlander vind je knap?

Yvon Jaspers, dat is echt serieus. Ik heb oprecht geen uitzending van Klokhuis gemist toen zij dat presenteerde. Een knappe vrouw vind ik bijvoorbeeld ook Bibian Mantel, de snowboardster van de Paralympische Spelen. Als het leven je zo tegenwerkt en je knokt zo terug kun je daar alleen maar respect voor hebben.

Je mooiste vakantie ooit was naar...

Mijn laatste echte vakantie was met mijn vader, moeder en zusjes naar Tunesië, dat was in 1998. Dat was een mooie vakantie, daar heb ik goede herinneringen aan. Ook al hadden we tien dagen alleen maar regen... Het was in de winter dus in het vliegtuig hebben we onze winterkleding verruild voor zomerkleding. Koud dat we het hadden! We hebben de hele week in onze winterkleding gelopen. We hadden één ochtend zon met 30 graden, op mijn vaders verjaardag, toen ben ik gruwelijk verbrand natuurlijk. We hebben de hele vakantie zitten eenendertigen in het huisje met het gezin. Enorm gelachen. Mijn moeder kon er alleen de humor niet zo van inzien.. Daarna wel af en toe een weekendje of midweekje weggeweest, maar dat was verder niet zo spannend.

Kun je je werk makkelijk loslaten op vakantie?

Nee! Niemand moet me ook gaan bellen om te zeggen dat het goed gaat, dan ga ik eraan denken en wil ik naar huis. Ik wil er niks over horen, tenzij er echt iets mis is, dan ga ik meteen naar huis.

Wat is de mooiste plek in Nederland?

(na heeeel lang nadenken): er zijn zoveel mooie plekjes in Nederland. Ik kom weleens in de Achterhoek, die Saksische huisjes en boerderijtjes zijn daar heel mooi. Maar ook De Rijp hier om de hoek, met al die oude huizen, dat vind ik heel mooi. Ik ben laatst in Zierikzee geweest, dat was mooi. Schokland ben ik een keertje geweest, vond ik ook mooi. Elke streek heeft iets moois. Als ik echt moet kiezen zeg ik De Beemster. Dat is eigenlijk industrie geweest en nu drooggemalen. Alle seizoenen die je daar ziet, prachtig. De totale agrarische sector zit daar in een klein stukje polder bijeen. Er zitten kassenbedrijven, akkerbouw, veeteelt. Het is eigenlijk boeren Nederland in het klein.

Amsterdam is voor mij...

dichtbij. Ik heb twee vriendinnetjes gehad in Amsterdam. Ik kom er best vaak, maar je kan er niet wegkijken, dat staat me tegen. Ik reed ook in een grote auto en dat is best onhandig in de stad.

Kun je goed koken?

Koken? Van woede ja! Haha. Er is nog niemand doodgegaan van mijn eten. Ik kan eten klaarmaken en daarmee is het wel aardig gezegd. Ik kook bijna elke dag. Meestal vlees, aardappels, groente of pasta. Ik eet bijna altijd alleen. Ik lust alles, maar worst vind ik het allerlekkerst. Ik vind droge worst heel lekker, ossenworst, bepaalde soorten leverworst iets minder. Ik hou van ambachtelijke worsten.

Favoriete drankje?

Ik drink heel veel koffie. Maar een goed glas whisky of een bijzonder biertje of jenever laat ik niet staan!

Wat zijn je eetrituelen?

Meestal eet ik met het bord op schoot voor de buis of ik ga wat zitten lezen.

Wat is je sterkste punt in het huishouden?

Het laten! Het huishouden is niet aan mij besteed. Mijn moeder komt schoonmaken. Ik doe wel de vaat. 1 x per week de vaatwasser in- en uitruimen. Ik woon maar alleen he. Doe ook maar 1 x per week boodschappen.

Wat is het mooiste dat je ooit hebt gekocht?

Er zijn een paar dieren waarvan ik blij ben dat ik ze heb gekocht. Mijn stier, mijn dekhengst en mijn pony. Mijn pony is de langste relatie die ik heb, die heb ik gekocht in 1995. Vrees alleen dat het dit jaar over is. Ze begint oud te worden.

Wat zou je doen met één miljoen?

Die keuze is heel makkelijk: lekker doen wat ik nu doe. Ik moet roeien met de riemen die ik heb. Met 1 miljoen is het wel net iets makkelijker roeien, je hoeft de riempjes niet gelijk groter te maken. En 1 miljoen is zo op he. Je koopt iets, je gaat op vakantie. Ik zou wel het een en ander opknappen op de boerderij. Of investeren om het leven makkelijker te maken. Dubbel glas, isolatie, dat soort dingen. En ik zou m´n vrachtwagen/busrijbewijs halen, dat vind ik machtig mooie machines.

Ben je in staat te genieten van wat je hebt bereikt?

Ja, dat doe ik elke dag. Elke dag dat ik er ben, ben ik blij dat ik er ben en dat ik kan doen wat ik doe.

Mooiste plek op je bedrijf?

Achter bij het hek. Ik kan dan mooi over het weiland kijken als alle dieren buiten lopen. Ik kan daar van het rustieke platteland genieten.

Ben je vaak op die plek?

Als alles buiten loopt ben ik daar sowieso 2 a 3 keer per dag. Ik ben er bijna altijd alleen.

Leukste klus?

De koeien met de kalfjes naar buiten doen. Alles is dan nieuw voor de kalfjes, ze gaan alles ontdekken. Ze gaan allemaal op ontdekkingsreis, sommigen gaan zelfs de plomp in terwijl moeder toekijkt. En ja, ze komen er altijd zelf weer uit.

Vervelendste klus?

Dat blijft natuurlijk het uitmesten. Tja, dat moet toch wel 1x per dag. En een dier naar het slachthuis brengen is nooit makkelijk. Maar ja, zijn of haar dood, is wel mijn brood... En ik moet zeggen dat ik ook wel weer makkelijk de knop om kan zetten en van een goed stuk vlees onwijs kan genieten. Ik hou van mijn dieren, ook tot na hun dood.

Favoriet moment van de dag?

Het lekkerste is als het werk en het eten klaar is, dat ik alleen alles nog een keertje na hoef te lopen en verder niks meer hoef te doen.

Als boer ben ik blij als...

alles weer op z’n pootjes terecht komt.

Wat maakt boer zijn voor jou tot het mooiste beroep van de wereld?

Dat je je eigen ding kan doen. Je hoeft alleen aan jezelf verantwoording af te leggen. Je bent je eigen baas. Als je vandaag geen tijd of geen zin hebt om iets te doen, kun je het uitstellen zonder dat iemand er iets van zegt.

Wat was je geworden als je geen boer zou zijn?

Dierenarts of slager. Voor dierenarts heb ik een aantal jaren gestudeerd in België, maar ik had zo'n heimwee dat ik de studie niet heb afgemaakt. Het slagersvak vind ik heel mooi. Hoe je van rauw vlees iets lekkers kan maken. Maar het winkeldeel trekt me niet. Al die vrouwen die dan vragen wat ze vanavond weer moeten eten. Dat trekt me echt niet. 

Fotogalerij

Marnix met paarden
Marnix portret
Marnix jong
Jonge Marnix
Jonge Marnix met paard