Annemiek

Provincie
Drenthe
Soort boerderij
Veehouderij en akkerbouw
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2019-2020
Annemiek lachend wegkijkend
Annemiek
"Ik wil nog een keer bungeejumpen. Lijkt me echt zo vet!"

Over Annemiek

Annemiek lachend in de camera kijkend

Wat zoek jij in een partner?
Iemand met wie ik kan praten. Iemand die begrijpt dat het bedrijf soms voor gaat. En verder iemand met wie ik kan lachen, kan ouwehoeren en iemand die helpt tegen mijn koude voeten in bed. Niet iemand die hier op het bedrijf komt werken, maar die juist zijn eigen ding doet. Anders wordt je wereld zo klein, ik wil graag iemand die mijn horizon verbreedt.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Gevoel voor humor. En ik val op stoere mannen. Een echte man man.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Ik heb tussen mijn 16e en 21ste veel vriendjes gehad. Dat waren korte relaties. Na mijn 21ste heb ik nog twee keer een langere relatie gehad. Een van een half jaar en een van een jaar. Een kwam zelf van een boerderij dus dat werkte niet, omdat hij thuis het bedrijf over wilde nemen. Ik wilde deze boerderij overnemen dus dat werd lastig als we naar de toekomst keken. Als de omstandigheden anders waren geweest, waren we misschien wel langer bij elkaar gebleven. Als we elkaar nu tegenkomen hebben we het nog altijd hartstikke leuk en drinken we een biertje. Die andere man was juist het tegenovergestelde. Die had een 9 tot 5 baan dus die snapte het werk op een boerderij niet. Hij had altijd het gevoel niet op nummer 1 te staan. En dat klopt want de koeien hebben je nodig. Dat kun je vergelijken met moeders met kinderen. De kinderen gaan voor alles. Dat is hier ook. Een koe die ziek is, daar moet je gewoon naartoe. Dag en nacht.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
De boerderij is mijn werk, dus idealiter gaan we dan samen een dagje weg. Bijvoorbeeld naar een Waddeneiland. Waddeneilanden vind ik altijd chill. Lekker over het strand wandelen, terrasje pakken. Dat vind ik heel leuk.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
Ik wil nog een keer bungeejumpen. Lijkt me echt zo vet! En meteen daaronder staan parachutespringen en hanggliden. Vind ik zo leuk! Dat staat echt op mijn lijstje.

Uit wat voor soort gezin kom je?
Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 15/16 jaar was. Ik heb een zus (27 jr) en twee broertjes (21 jr en 18 jr). Ik ben de enige die in het boerenbedrijf zit. Mijn broertjes helpen soms wel mee, maar zij willen hier niet hun werk van maken. Ik run het bedrijf samen met mijn vader. Ik doe de dieren, hij het landwerk.

Wie inspireert jou?
Ik maak daar liever van: tegen wie kijk je op? Ik kijk niet zozeer op tegen een persoon, maar ik kijk op tegen iedereen die zijn hoofd boven het maaiveld durft uit te steken. In mijn sector vind ik dat politicus Jan Huitema het goed doet. Hij is Europarlementariër en in Brussel altijd bezig voor ons als boeren. En bijvoorbeeld ook Eline Vedder, zij is heel erg in de media bezig voor onze sector. Dat vind ik heel dapper omdat je ook vaak dingen over je heen krijgt. En natuurlijk Yvon. Ik vind dat zij heel dapper staat voor ons als boeren. Dat zijn mensen tegen wie ik toch wel echt opkijk.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
Ik ben rond 18.30 uur klaar met melken, dan ga ik eten maken. Iets makkelijks zoals pasta of gebakken aardappelen. Na het eten ga ik weer naar de koeien om ze naar buiten te laten. Onze koeien zijn in de zomermaanden dag en nacht buiten en komen dan alleen naar binnen om gemolken te worden.

Je mooiste vakantie ooit was naar…
Met een vriendin naar Californië. Daar heb ik daarna ook nog een tijdje stage gelopen. Toen we 17 waren zijn we samen drie weken naar Amerika geweest. Dat was echt vet! We hebben onder meer de Grand Canyon bekeken. De zus van mijn oma woont in Californië, daar mochten we logeren. We hebben ook een week rondgetrokken met die familie. Twee jaar terug ben ik alleen naar Griekenland geweest en deze winter ben ik met mijn broer gaan skiën in Oostenrijk. Dat was ook echt leuk. De winter is ook nog eens een rustige periode op de boerderij. Eigenlijk ga ik liever in de winter acht dagen skiën. Of in de winter naar Zuid-Afrika. 's Zomers ga ik weleens een lang weekend weg, maar voor de boerderij is het eigenlijk beter in de winter.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten als je er zelf niet bent?
Ja, dat denk ik wel. Mijn vader zorgt dan voor de koeien en dan is er ook vaak een melker. Soms appt mijn vader dan wel omdat hij een vraag heeft over een koe. Ik ken de koeien beter dan hij omdat het mijn dagelijkse werk is. Dan antwoord ik natuurlijk. En dat vind ik dan ook wel fijn. Liever dat hij even belt en checkt dan dat hij zelf iets doet waar ik eigenlijk niet zo blij mee ben.

Wat is jouw favoriete serie/film?
Ik hou van historische films. Laatst heb ik de serie Outlander gekeken op Netflix. Die heb ik in een keer achter elkaar door gekeken. Zo mooi. Ik heb op tv laatst Morten gekeken, dat vond ik ook een goede serie. Ik heb niet zoveel tijd om echt tv te kijken, wel handig dat ik dingen kan terugkijken.

Naar welke muziek luister je?
Mijn Spotifylijst is heel gevarieerd. Er staat muziek op uit de jaren '80 maar ook nieuwe nummers en "foute" nummers. Kim Wilde vind ik bijvoorbeeld leuk. Maar ook Hoe het danst van Marco Borsato met Davina Michelle en Armin van Buuren vind ik mooi. Maar ik ga ook graag naar klassieke concerten van mijn broertje.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
De Waddeneilanden. Daarom wil ik daar heen met mijn nieuwe vriend! haha.

Wat kook je het liefst?
Ik eet altijd makkelijke maaltijden want het moet natuurlijk altijd snel. Spaghetti bijvoorbeeld. Ik eet eigenlijk altijd alleen. Dan zit ik op de bank met bord op schoot en tv aan. Dan kijk ik vaak wel even het nieuws.

Favoriete drankje?
Ik drink graag een speciaal biertje. Een witbiertje bijvoorbeeld. In de zomer drink ik vaak een Rattlertje. In de winter liever een donker bier. Ik drink seizoensgebonden bier!

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Mijn hond Sem, een 8 jaar oude Hollandse herder. Qua spullen heb ik niks van waarde of iets wat me echt boeit. Het moet er gezellig uitzien, maar verder vind ik het al snel goed. Mijn bank is bijvoorbeeld ook tweedehands.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Hond Sem, kat Kitty en mijn vader woont hier in het voorhuis.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?
Ik heb zelf een loungebank gemaakt van pallets, die staat achter het huis. Als ik daar op lig, zit, hang en de koeien lopen vlak voor me in die wei kan ik daar echt van genieten.

Wat vind je het leukste om te doen?
Ik vind het altijd leuk om de eerste koe te melken. Elke dag. Fijn, we gaan weer beginnen, denk ik dan. En bij de laatste ben ik dan ook weer blij dat het klaar is.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Als er dingen fout gaan. Als een koe ziek is en je ziet dat 'ie de verkeerde kant op gaat of je kunt niet vinden wat er aan de hand is. Dat is echt vervelend. Zeker als ik dan op die manier afscheid moet nemen van een koe. Dat had ik vorig jaar. In de winter ging het goed, maar in de zomer ging die koe achteruit, werd steeds magerder. Ik wist niet wat het was. De veearts kwam en toen bleek het een hartkwaal te zijn. Daar baal je enorm van.

Favoriet moment van de dag?
Ik vind het chill als ik tussendoor tijd heb om paard te rijden. Dat is mijn hobby. Ik probeer twee à drie keer per week te rijden. 

Als boer ben ik blij als…
... er geen enkele koe met antibiotica is. Geen enkele kreupele koe. En als alles loopt. Daar word ik blij van.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
Omdat ik mijn eigen tijd kan indelen. Ik mag zelf kiezen of ik dingen wel of niet doe. Niet met melken ofzo, dat moet natuurlijk gebeuren. Maar ik kan zelf plannen. Dat gevoel van vrijheid is heel fijn. Het ondernemen. Elke keuze op de boerderij maak ik zelf. Grote dingen zoals een nieuw dak beslis ik natuurlijk samen met mijn vader, maar welke koe bij welke stier past, is míjn keuze.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Mijn eerste impuls is veearts. Dat lijkt me een mooi beroep. 

Welk liedje zing je onder de douche?
Ik zing niet onder de douche, wel in de melkstal. Dan zing ik met de radio mee: Q-music.

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Flikken Maastricht heb ik alles van gekeken. Ik hou wel van politieseries.

Wat zou je doen met 1 miljoen?
Ik zou een hele grote melkstal bouwen waar je in een uurtje doorheen bent met melken. Waar heel veel koeien tegelijkertijd gemolken kunnen worden. En ik zou de koeien waterbedden geven. Meer heb ik niet nodig. Oh ja, als ik nog iets overhoud, wil ik graag een grote of snelle auto kopen. Ik hou van stoere auto's en dan het liefst een zwarte want ik heb een roze paardentrailer dus dat staat mooi.

Wat krijgt je partners als hij een relatie begint met jou?
Ik denk dat ik goed ben in het steunen van iemand. Ik wil dat zelf ook graag, iemand die mij begrijpt. Maar ik zal ook altijd mijn best doen om hem te begrijpen waar hij mee bezig is. Verder ben ik meestal vrolijk en soms een beetje druk. Dat dan weer wel.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Nee!! Dat wil ik absoluut niet. Als hij het zelf heel leuk vindt om op zaterdagmiddag mee te melken of op de tractor wil rijden: prima. Maar ik wil echt niet het bedrijf samen doen. Dan wordt je wereldje zo klein. Ik zou het leuk vinden om te kunnen sparren of dingen over het bedrijf te bespreken. Een boerenzoon is dan natuurlijk een mogelijkheid, maar er zijn ook anderen die het leventje snappen. Andere ondernemers snappen het ook: telers, winkeleigenaren, mensen met een verantwoordelijke baan zoals artsen. 

Welke BN’er vind je knap?
Ik vind Chantal Janzen een mooie vrouw om te zien. Als het om mannen gaat acteurs Benja Bruijning en Kay Greidanus die in Nieuwe Buren spelen. Vooral hun ogen. Ik val op mooie blauwe ogen.

Fotogalerij

Yvon en Annemiek kijken elkaar lachend aan
Jeugdfoto Annemiek met koeien
Jeugdfoto van Annemiek met een paard
Annemiek onder de troep
Annemiek bij papa op de arm
Annemiek van veraf
Annemiek met een wit konijn op schoot
Annemiek op een paard
Boer 1 met zijn handen voor zijn gezicht in zwart wit
Onthulling stap 2 boer 1
Onthulling stap 3 serieus boer 1
Annemiek zwart wit lachend