Bastiaan

Provincie
Zeeland
Soort boerderij
Akkerbouw
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2019-2020
Portret Bastiaan lachend wegkijkend
Bastiaan
"Ik zoek iemand die lekker nuchter en spontaan is. Iemand met wie je gewoon alles kan delen."

Over Bastiaan

Portret Bastiaan lachend in de camera kijkend

Wat zoek jij in een partner?
Ik zoek iemand die lekker nuchter en spontaan is. Iemand met wie je gewoon alles kan delen. Dat je elkaar goed begrijpt, dat je er voor elkaar bent op het moment dat het leuk is, maar ook als het wat moeilijker is. Samen een fantastische toekomst opbouwen. Ik ben zelf enorm ondernemend, ik heb altijd projecten lopen en ben altijd bezig. Ik zou het leuk vinden als zij het leuk vindt en er misschien ook in deelneemt.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Dat je op elkaar kan bouwen en vertrouwen. Dat je elkaar niet laat vallen op momenten dat het even wat lastiger is. Maar ook dat je elkaar vrijlaat in wie en hoe je bent. Ik wil niet iemand die probeert me in een bepaalde richting te duwen.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Ik heb nooit echt lange relaties gehad. Ik denk een half jaar maximaal, ik heb nog nooit samengewoond. Wel wat gescharreld, maar ik ben de ware nog niet tegengekomen. Heb ook wel via internet gedate, maar dat is toch heel lastig. Je zou denken dat het een uitkomst is, maar ik ben er mee gestopt omdat het teveel tijd kostte en het resultaat was te slecht. Dan ga je eerst chatten en dan komt het tot een afspraak en dan bleek er geen klik en was er weer een avond weggegooid. Het kostte me altijd te veel tijd.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
Ik vind het lekker om op het terras met mooi weer te ontbijten, gewoon een goed stevig ontbijt. En dan fietsen, wielrennen. Dat doe ik heel graag dus als zij dat ook leuk vindt zou het fantastisch zijn. Een kilometer of 60, 2 à 3 uurtjes. Onderweg gaan we ergens een kopje thee drinken, ik drink geen koffie... 's Middags moet ik dan misschien nog wel wat klusjes op de boerderij doen. En dan 's avonds een leuke film kijken op Netflix.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
Ik zou heel graag een trektocht willen maken door Patagonië in Zuid-Amerika. Het allerliefst met mijn vriendin/vrouw. Rugzakje mee en de bergen in. Het mooie is dat dat vooral in de winter mooi is, wat voor mij een rustigere tijd is. Zo'n reis kan ook wel in mijn eentje, maar met een partner is dat toch echt veel leuker.

Uit wat voor soort gezin kom je?
Ik heb twee broers en een zus en mijn ouders wonen in de buurt.

Wie inspireert jou?
Ik vind ondernemerschap heel interessant. Wat Elon Musk doet vind ik heel inspirerend. Hij gaat echt voor zijn bedrijf en neemt gigantische risico's. Het is het tegenovergestelde van iemand die puur gaat voor geld of om zichzelf te verrijken. Hij is idealistisch. Hij ziet een probleem, hij gaat het gewoon oplossen. Niet klagen, gewoon zelf oplossen. En hij heeft een goed verdienmodel. Qua ondernemerschap vind ik hem echt inspirerend. De gevestigde orde van autofabrikanten stoomt hij ver voorbij. Hij laat echt zien, ondanks dat hij slechtere kaarten had omdat hij helemaal nieuw was in de autobranche, dat hij zorgt voor een oplossing voor het opslaan van energie. Hij ziet het probleem en gaat voor de oplossing en daarbij neemt hij gigantische risico's.

Ik ben zelf akkerbouwer, dat is 80 procent van mijn tijd. Daarnaast vind ik mezelf een ondernemende boer. Ik denk de hele dag na over business ideeën. Ik heb een creatieve geest en denk veel na over dingen die beter kunnen. Vaak ook wel gerelateerd aan akkerbouw. Mijn droom is om een platform te creëren waardoor burgers rechtstreeks bij de boer in de regio kunnen kopen. Hup, de retailers er tussenuit.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
Dan lig ik gestrekt op mijn bank tv te kijken met de hond vlak bij me. Zo ziet iedere avond er wel uit eigenlijk. Ik maak vaak lange dagen en heb niet altijd de puf ergens heen te gaan.

Je mooiste vakantie ooit was naar…
Ik vond Australië en Nieuw-Zeeland heel mooi. Dat heb ik toen gecombineerd met Azië. Dat was een reis van acht maanden, na mijn studie. In mijn eentje. By myself but never alone. Rugzakje mee en bijna iedere dag ergens anders heen. Veel gezien, veel gedaan, gesurfd. Ik heb toen ook gebungyjumped in Nevis, Queenstown. Tussen twee bergen in zijn twee kabels gespannen, je hebt dan zes seconden vrije val. Samen met een groep vrienden die ik op de reis had ontmoet. Natuurlijk wel gekeken of het veilig was en vooral gedacht dat het statistisch gezien veilig was. Ik heb ook een skydive gedaan in Australië, was wel gaaf. Ik zou het geweldig vinden om een vrouw te treffen die ook avontuurlijk is. Het zou niet werken als het iemand is die erg aan huis gebonden is of alles perfect gepland wil hebben. Dat gaat bij mij niet.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?
Ik plan mijn vakanties in een rustige tijd, in de winter. En ik heb altijd mijn vader die mee kan werken. Akkerbouwers kunnen meestal wel weg.

Wat is jouw favoriete serie/film?
Gladiator en Into the Wild. Into the Wild gaat over vrijheid, je leven indelen zoals je dat zelf wil, op je eigen manier. Gladiator is een ontzettend mooie film.

Naar welke muziek luister je?
Dat is heel breed. Pharrell Williams vind ik ontzettend goed. Van dat tot wat meer klassieke muziek. Für Elise vind ik een prachtig pianostuk. Moonlight Sinatra vind ik mooi. Uit de jaren '90 happy hardcore, heel fout, maar wel grappig. Ik speel zelf piano, Yann Tiersen vind ik mooi om te spelen. Ik kan geen bladmuziek lezen, heb het allemaal zelf van YouTube geleerd.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
Ik hou enorm van de zee en het strand in Zeeland. Ik ga heel graag windsurfen. Ik ga ook wel kitesurfen, maar windsurfen doe ik al veel langer en kan ik beter. Ik doe ook aan golfsurfen.

Wat kook je het liefst?
Pasta rood, dat is pasta met gehakt en tomatensaus. Lekker makkelijk met gesneden groente uit een pakje, gezeefde tomaat, gehakt, groente. Roti maak ik ook weleens.

Favoriete drankje?
Ik drink veel melk en thee. En ook water. Ik drink vrijwel geen alcohol. Ik heb die behoefte niet. Soms doe ik voor de gezelligheid een drankje mee, een biertje ofzo, maar mis het totaal niet als ik het niet drink.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Luna, mijn hond. Een Grote Zwitserse Sennenhond. Ze is pas een jaar oud en is altijd bij me. Gaat ook altijd mee naar het strand. En als ik dan ga surfen staat ze op het strand te kijken waar ik ben en houdt ze me goed in de gaten.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Alleen Luna en ik.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?
Mijn boerderij ligt heel vrij en ik heb vrij uitzicht op de akkers rondom. Die van mij en die van de buren.

Wat vind je het leukste om te doen?
Dat is de tarweoogst. Dan is er veel levendigheid, het is topdrukte op alle boerderijen. Als je het graan wegbrengt zie je veel collega boeren. Mooi om te zien hoe het gaat, hoe het verloopt. En je hebt natuurlijk resultaat van je werk. Je oogst wat je hebt gezaaid en waar je hard voor hebt gewerkt. De tarweoogst is meestal de laatste week juli, eerste week augustus. Hangt natuurlijk af van het weer.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
Handmatig onkruid wieden. De witlof is veel handmatig. Soms ook in de uien. Of in de suikerbieten. Machinaal gaat het er dan niet allemaal uit omdat de machine er dan net niet bij kan ofzo.

Favoriet moment van de dag?
Ik lig vaak wel lekker op mijn bedje 's avonds hoor. Ik ben soms zo moe en dan is naar bed gaan het grootste geschenk dat je kan hebben.

Als boer ben ik blij als…
...het allemaal mooi groeit, zeker in het voorjaar. Op een gegeven moment wordt het warmer en vochtig en dan schiet het de grond uit. Ik verbaas me daar altijd over hoe snel het allemaal groeit.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
Het is de vrijheid, je moet als akkerbouwer ook ondernemer zijn. Je hebt altijd te maken met problemen waar je inventieve oplossingen voor moet bedenken. Dat vind ik mooi. Je bent eigen baas. Je kunt het binnen de grenzen van de regelgeving op je eigen manier aanpakken. Veel buiten, bezig met de natuur, bezig met de elementen van de natuur, altijd anders. Boer zijn is het fundament van ons bestaan. Dat vind ik heel bijzonder, het is echt de basis. Vroeger was bijna iedereen boer. Naast de leraar, de dokter en de pastoor in het dorp.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Dan zou ik graag 500 meter sprinter op de schaats willen zijn. Ik hou heel erg van schaatsen. Dan zou ik op de snelste baan, dat is volgens mij Salt Lake City, de 500 en de 1000 willen rijden.  Die wil ik dan ook wel winnen. Haha.

Welk liedje zing je onder de douche?
Ik zing echt nooit. Als ik ga zingen loopt iedereen weg. Als ik zou kunnen zingen zou Hotel California een mooie meezinger zijn!

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Flikken Maastricht zie ik weleens. Ik kijk altijd wel het Journaal. Verder kijk ik niet zoveel tv. Weleens een Netflix serie. Laatst heb ik Prison Break gezien en Designated Survivor. Dat vond ik wel leuke series.

Wat zou je doen met 1 miljoen?
Ik zou er gelijk grond van kopen: "stop je duiten in de kluiten!". Ik zou dan gaan uitbreiden, meer van hetzelfde, niet een ander gewas. Maar ja, dat is natuurlijk ook afhankelijk of er grond te koop is.

Wat krijgt je partners als zij een relatie begint met jou?
Heel veel liefde. En een sportieve, ondernemende man die, als het kan, er graag op uit gaat.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Niet per se. Ik zoek geen knecht. Maar als ze het leuk vindt en ze heeft interesse zou het leuk zijn. En soms ook praktisch omdat ik dan eerder klaar ben.

Welke bekende persoon vind je knap?
Ik vind Jodie Foster een hele intelligente, knappe vrouw. Ik vind haar een heel intelligente en nuchtere vrouw. Beyoncé vind ik vooral echt heel mooi. Ik zou niet matchen met Beyoncé qua type, maar vind haar wel heel knap. En Imany, een Franse zangeres, in het echt heet ze Nadia Mladjao. Zij komt heel intelligent over en is heel knap. Sterke vrouw ook. Ik val op vrouwen die dingen snappen, goed gezond verstand waarmee je een goed gesprek kan hebben. Intelligentie hoeft 'm niet per se te zitten in een studie.

Fotogalerij

Yvon en Bastiaan kijkend lachend in de camera onder een boom
Jeugdfoto Bastiaan op de trekker
Jeugdfoto Bastiaan op de schaatsen
Bastiaan bij een paard
Bastiaan bij de bloemetjes
bastiaan schoolfoto
bastiaan snowboarden
Boer 2 met zijn handen voor zijn gezicht in zwart wit
Onthulling stap 2 boer 2
Onthulling stap 3 serieus boer 2
Bastiaan lachend zwart wit