Jan

Provincie
Noord-Holland
Soort boerderij
Zorgboerderij
Geboortedatum
Seizoen
Seizoen 2019-2020
Portret Jan wegkijkend van de camera
Jan
"Ik vind het lekker om op zondagmiddag met een whiskey naar een elpee te luisteren."

Over Jan

Portret Jan in de camera kijkend

Wat zoek jij in een partner?
Iemand die weet wat ze wil, die sociaal is, eerlijk en open. En die stevig in haar schoenen staat.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?
Dat je met alles bij elkaar terecht kan. Dat heeft voor een groot deel met vertrouwen te maken. Praten vind ik heel belangrijk. En humor, daar hou ik ook van.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?
Ik ben tien jaar getrouwd geweest, we zijn in mei 2018 uit elkaar gegaan. Samen hebben we vier jonge kinderen. Drie jongens en een meisje.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?
Samen wakker worden en dan lekker ontbijten. Dan samen de pony's en de geiten naar buiten doen, een rondje langs de schapen, alle andere dieren voeren. En dan een wandeling door het bos of lekker naar het strand. 's Avonds hapje eten ergens. Ik hou ook van de bioscoop of een concert. Ik vind het al snel leuk, als het maar samen is.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?
De Dam tot Damloop lopen. Daarvan denk ik al heel lang: die moet ik een keer gedaan hebben. En ik ben nu heel hard daarvoor aan het trainen. Ik kan tien kilometer rennen en heb er nog zes te gaan want de Dam tot Dam is 16 kilometer. En als ik 'm dan heb gelopen doe ik het nooit meer!!! Het zal zeker als een overwinning voelen, dan heb ik een doel behaald. Maar als ik denk aan al die tijd die ik nu al in de trainingen heb zitten, die tijd ga ik straks wel anders besteden.

Uit wat voor soort gezin kom je?
Ik kom uit een warm gezin. Hardwerkend. Mijn moeder was verpleegkundige, mijn vader was boer. Ik woon in het ouderlijk huis, mijn ouders wonen een dorp verderop. Ik heb twee jongere broers en een oudere zus. Iedereen woont in de buurt. Mijn broer heeft een baby'tje.

Wie inspireert jou?
Mijn kinderen. Vooral in hun onbevangenheid. Hoe zij met de scheiding zijn omgegaan, hoe ze zich aanpassen, dat vind ik heel knap. Het is gewoon zo voor hun. Sowieso is een scheiding niet goed voor kinderen en krijgen ze er heus wel wat van mee, maar toch is het heel fijn, en wonderbaarlijk, hoe goed het met ze gaat.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?
De cliënten gaan rond 15 uur weg, ik breng ze vaak even weg, dan ben ik om 16.30 uur zo'n beetje terug en dan wacht er nog van alles op de boerderij. Rond 19.00 uur eet ik en dan ga ik soms nog meer werken. Vooral de administratie enzo. Rond 21.30/22.00 uur kom ik binnen en dan kijk ik op de iPad nog een serietje ofzo. Meestal ga ik rond 23 uur naar boven, dan kijk ik nog even vanuit bed naar Pauw of Jinek en dan ga ik slapen.

Je mooiste vakantie ooit was naar…
Spanje. Super gezellige vakantie met de hele schoonfamilie. Met mijn, inmiddels, ex-schoonfamilie heb ik nog altijd heel goed contact. We waren toen naar Alicante. Met z'n allen in een groot huis met zwembad. We konden zo het strand oplopen, naar de boulevard. We waren een week weg in de herfst. Ik had toen drie kinderen, mijn ex was zwanger van de 4e. De jongens vlogen voor het eerst.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?
Moeilijk. Heel moeilijk. Ook op vakantie staat mijn telefoon aan en word ik gebeld, geappt of krijg ik mail binnen. En dan reageer ik toch ook nog vaak. Dan plan ik toch nog even wat in voor als ik weer thuis ben. Voordat ik wegga moet ik veel regelen en iemand inwerken. Nog even snel dit en nog even snel dat. Onderweg denk ik vaak na of ik niks ben vergeten. En als ik terugkom moet ik weer dingen inhalen. Er kan veel gebeuren in een week! Ik heb een dynamisch bedrijf met cliënten en begeleiders. Die moeten in die week ook opgevangen worden. Ik hoef ook niet per se op vakantie, ik vind vliegen ook eng. Ik vind een weekendje weg eigenlijk wel lekker. Gewoon naar de sauna, even ontspannen. In een weekend kan ik het beter loslaten geloof ik.

Wat is jouw favoriete serie/film?
Wat ik een mooie film vind is Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Dit is een romantische film uit 2004. Ik ben eigenlijk helemaal niet van de romantische films, maar deze film gaat erover dat mensen hun geheugen kunnen laten wissen. Met Jim Carrey en Kate Winslet. Schitterende muziek ook van Beck.

Naar welke muziek luister je?
Alternatievere muziek. Ik heb een hele platenkast vol staan met dit soort muziek, echt elpees. Met vrienden kan ik vaak een elpeetje opzetten. Sinds een jaar of 5, 6 ben ik aan de elpees. De cd's staan in de kelder. Ik ga ook regelmatig met een vriend naar een concertje in een platenzaak ofzo. Ik ga ook altijd in een vreemde stad een platenzaak in. Even snuffelen. Ook lekker om op zondagmiddag met een whiskeytje een plaatje te luisteren. Heerlijk. Brant Bjork of Iggy Pop, David Bowie heb ik ook staan. Ik ga ook weleens nieuwe bandjes kijken. Ik  was nog niet zo lang geleden naar Cedric Burnside, een jonge blueszanger. In de bovenzaal van Paradiso, 100 man. En na afloop heb ik hem ook even gesproken. Muziek luisteren is een hobby, zelf speel ik niks! Vroeger heb ik wel een blauwe maandag gitaarles gehad.

Wat is de mooiste plek in Nederland?
Mag ik zeggen "hier"? Ik vind het hier in De Beemster echt schitterend. En dan vooral in de herfst. Wind, wolken, regen, beetje dat ruige weer, daar hou ik wel van. De dijken, de kaarsrechte wegen. Prachtig. Dat heeft nog model gestaan voor Manhattan, ook de verhoudingen van de blokken in het land. De Beemster is ook Werelderfgoed.

Wat kook je het liefst?
Ik vind koken wel leuk, maar ik ben vaak zo laat klaar. Ik eet best vaak een broodje 's avonds of een restje van mijn moeder. Als ik kook is het vaak pasta, Italiaans. Laatst ook wat Turkse worst gehaald bij een Turks winkeltje. Die vind ik ook lekker, maar dan moet ik daar wel de tijd voor nemen.

Favoriete drankje?
Ik houd van speciaalbiertjes, het liefst IPA, dat vind ik lekker. Een vriend van mij brouwt zelf bier, hij heeft dit bier ook. Hij heeft ook een biertje met 3% alcohol, daar kun je wat van drinken voordat je aangeschoten raakt. Op zondagmiddag drink ik soms een whiskeytje, een goeie single malt. Die zijn prijzig dus ik doe het niet vaak. Maar als ik het doe, doe ik het goed. Maar gewoon koffie vind ik ook goed hoor!!! Een lekker wijntje op z'n tijd vind ik ook prima.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?
Een foto van mijn kinderen. Ze zijn om de week een weekend bij me en elke maandag. Ik vind het heel fijn dat hun foto hier hangt. Daar word ik blij van.

Wie woont er nog meer op de boerderij?
Elke doordeweekse dag komen er cliënten op de zorgboerderij. Maximaal 12 per dag. We verzorgen hier 125 schapen. Verder heb ik vier koeien, twee honden Storm en Rakker, vier katten, een varken, zes geiten, een pony en een veulentje - moeder en dochter - , vier konijnen, twaalf cavia's, veertien kippen en een haan. En dan heb ik nog drie eenden.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?
Aan de voorkant heb ik een prachtig uitzicht. Ik kijk uit over de wei van mijn buurman en als de koeien langslopen na het melken: schitterend. In mijn tuin aan de achterkant zit Joep het varken en dan verder kijk je zo naar de dijk. Mooi stukje. Daar lopen de pony en de 200 lammeren in het land. Alles loopt bij elkaar. Heel mooi.

Wat vind je het leukste om te doen?
Het leukste vind ik een schaap verlossen. Dus dat is geen dagelijks ding. Het is zo'n zes weken per jaar dat de lammetjes worden geboren. Dat gaat dan dag en nacht door. Soms help ik, als het bijvoorbeeld te lang duurt, of als het lam verkeerd ligt. Ik heb daar ook een cursus voor gevolgd, dat helpt wel. Ik weet precies wat ik moet doen. Ik heb daar ook de juiste handen voor, niet van die grote kolenschoppen.

Wat vind je het minst leuk om te doen?
De administratie. De cliënten nemen me heel veel klussen uit handen, die vinden het heerlijk om op de boerderij bezig te zijn. Maar de administratie doe ik zelf. Gelukkig doet mijn moeder ook een deel.

Favoriet moment van de dag?
De avond. Zeker als het lekker weer is buiten en ik 's avonds nog wat kan doen. In de ochtend hou ik van uitslapen. Wat dat betreft ben ik een a-typische boer. In het weekend als mijn kinderen er niet zijn, kan ik echt uitslapen. Zeker tot 10 uur ofzo. Maar ja, dat kan natuurlijk ook niet altijd.

Als boer ben ik blij als…
...mijn cliënten met een goed gevoel de bus weer instappen om naar huis te gaan.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?
Dat heb ik wel ja, dat klopt. Ik kan lekker buiten werken, ik kan mensen een leuke dag bezorgen, ze laten meegenieten van mijn omgeving. Ik hoef niet naar een baas te luisteren, heel belangrijk. Ik heb in het verleden voor meerdere bazen gewerkt. Ik zeg niet dat ik dat nooit meer doe, maar eigen baas zijn is heel fijn. Ik heb zelf in de zorg gewerkt, heb een achtergrond als sociaal pedagogisch hulpverlener, maar heb ook bij een bollenkweker gewerkt. Dus ik weet waar ik over praat.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?
Formule 1 coureur! Ik ben vroeger met mijn vader weleens naar het circuit van Spa geweest. Heb vroeger ook wel gekart. Lijkt me heel leuk om mee te maken. Hard rijden, zo snel mogelijk door de bocht gieren. Kijken wat je aankan.

Welk liedje zing je onder de douche?
Vanmorgen heb ik nog Wonderwall van Oasis gezongen.

Wat is je favoriete tv-programma en waarom?
Keuringsdienst van Waarde vind ik een schitterend programma. Met Teun van de Keuken. Mooi om te zien hoe consumenten worden genept en ik hou van het informatieve van het programma. Ook hoe zij hun vragen stellen, die toon, dan doen ze heel naïef. En ook hoe producenten er dan mee omgaan.

Wat zou je doen met 1 miljoen?
Ik zou in ieder geval zorgen dat mijn kinderen een onbezorgde toekomst krijgen. En ik zou een leuke vakantie maken met ze. Bijvoorbeeld naar een warm eiland. Strand, zee, daar houden ze van.

Wat krijgt je partners als zij een relatie begint met jou?
Ik denk dat ik genegenheid, geborgenheid, liefde en veiligheid kan bieden. Momenteel ga ik te weinig van de boerderij af, maar dat zou ik - zeker met een vrouw - echt meer willen doen. Er op uit.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?
Nee. Ik zoek een vrouw, geen medewerker.

Welke BN’er vind je knap?
Chantal Janzen vind ik een mooie vrouw. Ze ziet er goed uit, maar is ook altijd vrolijk. Ze heeft een goeie uitstraling. Ze neemt zichzelf niet zo serieus, heeft zelfspot, vind ik ook wel belangrijk.

Fotogalerij

Jan en Yvon op een bankje
Jeugdfoto van boer Jan
Jeugdfoto Jan in de koeienstal
Jan in z'n jonge jaren met lang haar
Jan als baby
Jan voert een act op in zijn jonge jaren
Boer 6 met zijn handen voor zijn gezicht in zwart wit
Onthulling stap 2 boer 6
Onthulling stap 3 serieus boer 6
Jan lachend zwart wit