Jouke

De logees van Jouke

'Ik zoek wel een zelfstandige vrouw, ik hoef geen muurbloempje. Iemand die zich makkelijk mengt onder vrienden'

Boer Jouke
jeugdfoto jouke 2
jeugdfoto jouke3

Uit wat voor soort gezin kom je?

Ik heb drie broers, ik ben de derde. Mijn oudste broer heeft drie kinderen en mijn tweede broer heeft één kindje. Ik heb drie nichtjes en één neefje. Mijn ouders woonden tot een paar weken terug op de boerderij, inmiddels zijn ze verhuisd naar een stad verderop. Mijn vader komt nog dagelijks op de boerderij om te helpen. Sinds 2011 werk ik volledig op de boerderij, omdat mijn vader toen is getroffen door een herseninfarct en het niet meer alleen af kon.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?

Dat is wisselend. Ik ga graag een biertje halen met vrienden of ik ga sloeproeien, maar een avondje Netflix vind ik ook wel lekker.

Kun je jouw werk makkelijk loslaten?

Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Mijn vader is er dan overdag en mijn jongste broer komt dan extra helpen met het melken.

Heb je hobby’s?

Ik doe sinds een jaar of 6, 7 aan sloeproeien. Dat is met acht roeiers en een stuurman in een boot. Ik doe dat in principe elke woensdagavond, maar als we naar een wedstrijd toewerken trainen we vaker. In de zomer ga ik weleens tennissen. Vroeger was ik lid van een vereniging, nu niet meer.

Wat is je favoriete tv-programma/serie/film?

Ik kijk graag naar sport: voetbal en tennis zijn favoriet. VI is een van mijn favoriete programma’s. Maar ook quizzen vind ik leuk om te te kijken: De slimste mens, Twee voor twaalf, dat soort quizzen.

Naar welke muziek luister je?

Op de trekker luister ik naar Q-music of Slam FM. Ik heb niet echt favoriete muziek, dat varieert. Het kan de ene keer rock zijn en dan rap.

Wat is het mooiste plekje op/rondom jouw bedrijf?

Aan de voorkant van het huis hebben we nog een stuk weiland waar ik toevallig net een hek omheen heb gemaakt. Er lopen wat kalfjes. Als je daar staat, heb je mooi uitzicht over de boerderij, de tuin en zie je de kalfjes lopen. Dat is mooi.

Wat is de mooiste plek in Nederland?

De haven van Terschelling na de HT-race, de Harlingen-Terschelling sloeprace. Dan heb je 4,5 uur geroeid en dan ben je er. Dat is dan heel fijn!

Favoriete drankje?

Overdag koffie en ’s avonds of in het weekend lust ik wel een biertje.

Wat is het meest dierbare dat in jouw huis staat?

In de hal hangt een foto van mij en mijn vader, die is ooit verschenen in De Nieuwe Oogst met het verhaal over de beroerte van mijn vader. Op die foto staan we allebei met dikke lol en dat geeft goed onze verhouding weer.

Kun je goed koken? Wat kook/eet je graag?

Ik red me! Ben geen keukenprins, maar ik kan prima voor mezelf zorgen. Als je alleen bent, ben je daar ook wel makkelijk in. Mijn moeder maakt meestal Hollandse kost, dat vind ik lekker. Maar ik hou het meest van pizza, zelfgemaakt vind ik dan het lekkerst, maar ik laat er ook weleens eentje komen.

Wat zoek jij in een partner?

Ik zoek wel een zelfstandige vrouw, ik hoef geen muurbloempje. Iemand die zich makkelijk mengt onder vrienden.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?

Openheid, dat je elkaar echt alles kunt vertellen, ook als het niet is wat diegene verwacht of wil horen.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?

Ik heb een paar relaties gehad, de langste was 1,5/2 jaar. Ik heb her en der ook weleens gescharreld, maar nog nooit samengewoond. Sinds corona was het vrij rustig.

Hoe ziet de ideale dag met jouw geliefde eruit?

Ik vind het best moeilijk om me daar een voorstelling van te maken. Op een ideale dag ben ik in ieder geval niet aan het werk. Ervan uit gaande dat het mooi weer is, lijkt het me heel leuk om bijvoorbeeld de Friese meren op te gaan met een sloepje. Maar dat hoeft dan ook weer niet elke week.

Verwacht je dat je partner ook meewerkt op de boerderij?

Nee, ik heb liever dat ze haar eigen ding heeft dan dat ze fulltime boerin wil worden. Dan krijg je aan de keukentafel ook andere gesprekken en gaat het niet alleen over de agrarische sector. Ik vind een iets bredere blik wel belangrijk.

Wat staat er bovenaan op jouw bucketlist?

Mijn jongste broer heeft een half jaar in Nieuw-Zeeland gezeten voor stage, daar zou ik ook graag een keer heen willen. Qua natuur schijnt het prachtig te zijn en het is echt een boerenland.

Wie inspireert jou?

Mijn vader heeft me altijd wel geïnspireerd. Hij was voor zijn beroerte heel maatschappelijk betrokken, zoals in het schoolbestuur en ook in de plaatselijke politiek. Dat hebben mijn ouders ons ook altijd meegegeven: er is meer dan de boerderij en het eigen gezin.

Wie woont er nog meer op de boerderij?

Mijn ouders zijn net weg. Ik heb nog wel een kat, maar die komt eigenlijk nooit binnen en heeft zelfs geen naam.

Wat vind je het leukste om te doen op het bedrijf?

Melken doe ik altijd met plezier. In ben een vroege melker: in de ochtend om een uurtje of 5, daarna ontbijt ik en dan ga ik nog even slapen. In de avond ben ik rond 18 uur klaar met melken. Melken is ook het moment dat ik over dingen nadenk en plannen maak. Ik melk graag alleen, het is voor mij ook ontspanning.

Wat vind je het minst leuk om te doen op het bedrijf?

De administratie of het uitmesten. Ik kan niet zeggen dat ik er een bloedhekel aan heb, het hoort erbij. Maar als ik moet kiezen doe ik dat als laatste.

Favoriet moment van de dag?

Ik ben niet per se een ochtendmens, maar dat in de ochtend melken vind ik heerlijk. Overal nog lekker rustig, geen lawaai, even rustig wakker worden.

Maak deze zin af: als boer ben ik blij als…

…dingen gaan zoals ik wil of in gedachten heb. Dat kan bijvoorbeeld zijn met gras inkuilen, als de planning dan krap is en het lukt zoals ik in gedachten had. Dan ben ik een blije boer.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?

Omdat ik altijd buiten mag werken met dieren en ook nog mijn eigen dag mag indelen.

Als je een dag kon wisselen van werk, welk beroep zou je kiezen?

Ik heb nog een half jaar de opleiding voor leraar gedaan in het agrarisch onderwijs. Ik ben toen gestopt, omdat het teveel over kleine huisdieren ging zoals konijnen en cavia’s. Daar ligt mijn hart niet. Maar een dagje voor de klas, zou ik nog wel leuk vinden.

Je mooiste vakantie ooit was naar…

Dat was mijn buitenlandse stage naar Texas, die is me het meeste bijgebleven. Ik vond het prachtig. Ik heb op een groot melkveebedrijf stagegelopen met drie klasgenoten. De hele ambiance daar vond ik geweldig.

Wat zou je doen met 1 miljoen?

Een gedeelte van de schuld aflossen en misschien wel investeren in huizen, in vastgoed.

Fantaseer eens. Over 10 jaar….

Dan hebben we het bedrijf verder uitgebouwd richting duurzaamheid. Daar zijn we nu al mee bezig met natuurbeheer, kruidenrijk grasland en meer richting extensieve bedrijfsvoering. En hopelijk heb ik dan natuurlijk een leuke vrouw en wellicht een gezin.