Boer Richard

Soort boerderij
Grootschalig akkerbouwbedrijf in Slowakije
Geboortedatum
Aantal brieven
60
Richard Slowakije
Boer Richard
"Een maatje voor het leven"

Over Boer Richard

Richard Slowakije

Welke bewoners treffen we nog meer op je boerderij?

Mijn rechterhand Lenka woont op 30 kilometer afstand. Ze is af en toe op de boerderij en doet alle administratie, boekhouding en communicatie met de overheid. Ik heb twee trekkerchauffeurs in dienst, die zijn er de hele dag. En af en toe komen er mensen langs. Zoals huurders van de schuren, teeltadviseurs of leveranciers van zaden en chemicaliën.

Hoe ziet jouw avond eruit na een dag hard werken?          

Na een lange dag spring ik eerst onder de douche en daarna rijd ik naar een restaurantje in de buurt om wat te eten. Ik ga vrij vaak uit eten, ondanks dat ik koken best leuk vind. Maar liever niet voor mij alleen. In een restaurant kan ik even bijkomen met wat lekkers, koffie en een toetje. Daarna plof ik op de bank en kijk ik meestal wat televisie. Soms ga ik met vrienden op stap, maar ik vind het ook lekker om naar een tropisch zwembad te gaan. Ik heb altijd aan waterpolo gedaan, dus ik ben graag in het water. Even ontspannen, verstand op nul. En dat lukt extra goed, omdat je telefoon in een kluis gaat. Na het zwemmen voel ik me herboren. En zeker met koude dagen is dat opwarmen in een zwembad fijn.

Kun jij je werk makkelijk loslaten?    

Ik heb geen slapeloze nachten, maar loslaten kan ik nooit helemaal… Ik ben er altijd wel mee bezig. Zeker nu met de hoge gasprijzen. En hoe goed je het ook wil doen, je bent uiteindelijk afhankelijk van het weer. Er is geen jaar hetzelfde, het is niet altijd te plannen. Ik moet heel flexibel zijn en alles moet op juiste moment gebeuren, dus echt loslaten is niet altijd mogelijk.

Mooiste plek op je bedrijf en waarom?

Ik heb achter in het veld een plek waar je het hele bedrijf kan overzien. Als je daar in het voorjaar staat, in je korte broek, met een lekker temperatuurtje, zonnetje en blauwe lucht en de Karpaten (gebergte) op de achtergrond... Dan is het echt genieten van alle bloeiende gewassen. Het zoemt, het bloeit, en het ruikt heerlijk fris. Als de veldspuiter langsrijdt die de gewassen verzorgt, dan voelt het soms echt als vakantie.

Leukste klus?

Ik vind het vooral leuk dat bij mij geen dag hetzelfde is. Ik hou van de variatie. Ik kan genieten van mijn werk op kantoor, maar ik vind het ook leuk om het veld in te gaan. Om te kijken bij de jongens, de machines en de gewassen. Ook het contact met alle mensen om mij heen vind ik leuk. Zoals de burgemeester, of mensen van het kadaster of een klant waar we aan het loonwerken zijn.

Vervelendste klus?    

Alle bureaucratische rompslomp waar je hier af en toe mee van doen hebt. Zoals tot 2 cijfers achter de komma doorgeven hoeveel kilo koolzaad per hectare wij strooien. Of hoeveel de grasmaaier weegt die we in Nederland gekocht hebben.

Favoriet moment van de dag?          

Als iedereen aan het werk is, de gewassen er mooi bij staan, de zon schijnt en dat ik even tijd heb om in mijn korte broek naar huis te lopen en een kop koffie te zetten.

Als boer ben ik blij als…

Als een heel jaar inzet van mij en mijn team wordt beloond met een goede oogst.

Waarom heb jij het mooiste beroep van de wereld?

Als je van je hobby je werk kan maken ben je de koning te rijk.

Waarmee kan een partner jou helpen op de boerderij? Wil je graag dat je toekomstige partner in het bedrijf komt werken? 

Nee, dat hoeft niet, een beetje affiniteit zou wel fijn zijn. En ik vind het leuk als ze haar eigen ding heeft. Als ze hier alleen maar voor mij komt, dan zit ze binnen de kortste keren thuis. Het is gezond om je eigen interesse te hebben, maar ook interesse in elkaar. Dat je elkaar thuis wat te vertellen hebt, dat je elkaars steuntje in de rug bent en elkaar versterkt in dat wat je doet.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op hoe mijn leven is gelopen. Ik heb altijd gezegd: ik wil boeren, maar wel graag in het buitenland. En ik wilde eerst studeren in Wageningen. En nu, tien jaar later, is dat bedrijf er.

Welke lekkernij mis je uit Nederland?          

Stamppot andijvie met spekjes.

Wat voor band heb je nog met Nederland?

Mijn familie. En ik mis de nuchterheid, openheid en spontaniteit.

Waar in Slowakije zou je een date mee naar toe nemen?  

Ik zou haar meenemen naar de Hoge Tatra (gebergte). Daar is het dondersmooi. Ik zou daar in ieder geval in een skilift stappen, op de berg kijken, een stuwmeer in springen om te zwemmen of terrasje pakken voor een Irish coffee. En als er een chocoladefabriek is gaan we daar ook heen. Maar ook in de omgeving van het bedrijf is het al heel mooi.  Ik zit hier op de toeristische hoek, we zitten tegen de Kleine Karpaten aan. Er komen veel dagjesmensen uit Bratislava genieten van de omgeving en de wijnstreek.

Uit wat voor gezin kom je?

Uit een normaal gezin, met een vader, moeder en mijn broer Matthijs. Ik heb mooie herinneringen aan onze vakanties. We gingen altijd lekker kamperen, met de vouwwagen, en de caravan.

Heb je hobby’s?

Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Maar ik denk wel dat een hobby naast mijn werk goed is om mijn focus op iets anders te hebben dan op de boerderij. Maar die hobby heb ik nog niet gevonden.

Hoe lang ben je?

1,95 m.

Favoriete tv-programma’s?   

Heb ik niet. Wel een favoriet radioprogramma: De Coen en Sander show. Dat vind ik mooi.

Favoriete vakantieland en waarom?

Heb ik niet. Ik heb de stelling: je moet nooit twee keer naar dezelfde plek gaan.

Favoriete drankje?    

Iets zoets, maar ik ben nooit zo goed in namen. Vers vruchtensap uit Afrika, Malibu Cola, maar ook Irish coffee of warme chocomel met rum. Pina Colada.

Wat voor gerecht zou je wel eens voor je partner willen maken?

Een lekker ontbijtje; vers fruit met croissantjes uit de oven. De lucht van warme broodjes uit de oven in huis is goud waard.

Wat is je sterkste punt in het huishouden? 

Ik onderhoud al 1100 hectare tuin. ;) Ik kan wel een keer stofzuigen, opruimen, thee of koffie maken.

Wat zou je doen met één miljoen?  

Ik ben dolgelukkig, dus ik heb geen grote wensen. Ik zou investeren in mijn bedrijf, maar ik hoef geen Ferrari voor de deur. Of mijn vliegbrevet halen, en een dakterras met hottub.

Wat staat er bovenaan jouw bucketlist?      

Mijn vliegbrevet halen staat in de top 10.

Wat vind je mooi aan de Nederlandse vrouw?

Het spontane, leuke, Hollandse uiterlijk, en dat zit vooral in karakter. Ik wil graag vrolijk worden als ik naar mijn vrouw kijk en dat heb ik bij Hollandse vrouwen.

Wat zoek je in je toekomstige partner?       

Een maatje voor het leven. Iemand die bijvoorbeeld ook internationaal georiënteerd is, en voor werk naar het buitenland moet. Ik zoek een intelligente vrouw die groter denkt dan haar eigen dorp. En iemand die flexibel is en spontaan.

Wat is voor jou belangrijk in een relatie?

Openheid, eerlijkheid, vrijheid, activiteit. Samen leuke dingen doen.

Hoe zag jouw liefdesleven er tot nu toe uit?

Ik heb nog nooit een langdurige relatie gehad, maar ik heb wel genoeg gescharreld in mijn leven.

Fantaseer eens. Over 10 jaar….        

Hoop ik een gelukkig gezinnetje met kindjes te hebben. Ik zou graag iemand ontmoeten die samen met mij een gezin wil opstarten. Ik hoop dat wij een super team samen worden, van samen rondreizen, tot elkaar versterken in een carrière. 

Wil je nog iets zeggen tegen alle Nederlandse dames?

Ik ben op zoek naar een leuke, spontane, intelligente en gedreven vrouw. En ik hoop dat iedereen die op zoek is naar avontuur op mij gaat schrijven en zich vooral niet laat tegenhouden door misschien een stereotype beeld van het dondersmooie Slowakije. Je kan het hier mooi maken, maar dat moet je zelf wel willen doen. Je kunt hier een prachtig leven hebben, als je daar zelf actief een bijdrage aan levert.           

Fotogalerij

Jeugd Slowakije 1
Slowakije tandenborstel
Slowakije 4
Slowakije slaapzak
Slowakije trekkers
Slowakije school
Slowakije bijgesneden