“Riks en ik zijn elkaars tegenpolen als het gaat om de opvoeding van de kinderen”

14 april 2017 - Pagina delen op:

Eline verliet, na een goed gesprek, vrijwillig de boerderij van Riks in Canada. Een relatie met Riks zat er voor haar niet in. Kijkers van Boer zoekt Vrouw Internationaal konden vragen voor Eline insturen. Wij leggen er een aantal aan haar voor.

Muriel: Waarom heb je Riks geschreven, terwijl je in het introductiefilmpje hebt gezien en gehoord dat het geloof en kerkgang heel veel voor hem betekent?

“Ik hoor regelmatig: waarom een brief aan gelovige Riks? Het introductiefilmpje van Riks heb ik wel 100 keer bekeken voordat ik aan mijn brief ben begonnen. De letterlijke woorden van Riks waren toen “Het is ook een stukje van je sociale leven. Het betekent nu meer dan mijn geloof. Het is ook een stukje leefgemeenschap”. Ik kreeg door die woorden niet direct het gevoel dat het geloof zo'n issue zou zijn. Ik ben heel open minded en ben van mening dat het geloof niet tussen twee – al dan niet verliefde – personen in hoeft te staan, als je elkaar maar accepteert en vrij laat.”

 

Elleke: Tijdens de speeddates hadden jij en Riks het al over het geloof en in de logeerweek bleek dit een te moeilijk punt te zijn. Had je dat zien aankomen?

“Als ik dit tijdens de dagdates aan had zien komen had ik mijzelf waarschijnlijk op dat moment al teruggetrokken. Tijdens de dagdate kreeg ik wel in de gaten dat het geloof wel meer betekende voor Riks dan alleen het sociale aspect. Toch gaf Riks mij het gevoel dat zijn geloof niet tussen ons in zou komen te staan, door mij uit te nodigen om mee te gaan naar zijn boerderij in Canada.
Ik stond zelf op dat moment volledig open om Riks inclusief zijn geloof beter te leren kennen. Pas in Canada merkte ik hoe belangrijk het geloof voor Riks daadwerkelijk was. Het was niet alleen de zondag naar de kerk voor zijn sociale contacten of bidden voor het eten, maar het geloof was voor mijn gevoel de hele dag aanwezig. Riks' loyaliteit aan het geloof siert hem, maar gaf mij een enorm benauwd gevoel. Door mijn gesprekje met Riks na het kerkbezoek werd het mij ook duidelijk dat Riks nooit open zou staan voor een relatie met een vrouw die niet hetzelfde in het leven staat wat betreft het geloof.”

 

Laura: Wat vond je het leukste aan het hele Boer zoekt Vrouw Internationaal-avontuur?

“Ook al kregen een hoop Boer zoekt Vrouw-kijkers het idee dat ik het totaal niet naar mijn zin had in Canada, heb ik juist veel leuke en onvergetelijke momenten meegemaakt. Ik heb me heel erg vermaakt met de koetjes en kalfjes, die Riks uitermate goed verzorgt. Het is leuk om te zien hoe trots hij is op iedere individuele koe met ieder haar eigen verhaal. We hebben wat hilarische momentjes gehad op de tractor, en voor mij was het allermooiste moment met de kinderen Owen en Olivia. Ook al hoop je op een andere afloop, het hele BzV-avontuur is een onvergetelijk avontuur voor mij geweest dat ik niet had willen missen.”

 

Janine: Denk je dat jouw zoontje goed met Riks’ kinderen overweg zou kunnen?

“De klik die Riks en ik miste, zouden de kinderen ongetwijfeld wel hebben gehad. Maury zag het wel zitten om samen met Owen op de trampoline te springen. Toch is Maury na het bezoek aan de kerk voor mij doorslaggevend geweest om niet langer te blijven op de boerderij van Riks. Ik zag daar geen toekomst voor hem. Bovendien zijn Riks en ik ook elkaars tegenpolen als het gaat om de opvoeding van de kinderen. Nog zo'n groot en belangrijk punt waarin wij totaal verschillend waren, dit had nooit gewerkt.”

 

Sophie: Wat heb je het meest gemist toen je in Canada was?

“Daar hoef ik geen seconde over na te denken. Eén dag zonder Maury is voor mij al te lang.”

Lees meer