Soep van pompoen en rammenas van Willem

7 januari 2018

Rammenas bestaat al heel lang. Vanwege de versterkende en krampstillende eigenschappen kregen de arbeiders die aan de piramides werkten in Egypte al veel rammenas te eten. De zwarte rammenas is bijzonder rijk aan koolhydraten, eiwitten, vitamine C, ijzer en calcium. Bovendien heeft de groente een bloedzuiverende functie die sterker is dan bijvoorbeeld knoflook, gember en mierikswortel. Rauw is rammenas ook erg lekker!

Ingrediënten:
Olijfolie
1 ui, grof gehakt
1-2 teentjes knoflook, geperst
1 kleine rode chilipeper, gehakt zonder pitjes
1 oranje pompoen, in grove blokjes gesneden, zaadjes eruit
1 grote rammenas, geschild en in grove blokjes gesneden
1,5 liter runderbouillon
200 ml passata
Kruidenbuiltje (laurier, tijm, peterselie) stop in thee-ei
Stukje geraspte gember
125 gram crème fraiche
Peper en zout naar smaak
Bosje koriander, gehakt

Bereiden:
Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan en stoof er de ui, knoflook en chilipeper in tot de ui glazig is. Voeg de pompoen toe en bak even mee tot de groenten aan alle kanten verwarmd zijn. Blus het geheel af met groentebouillon en de passata, voeg het kruidenbuiltje en de gember toe. Breng het aan de kook en laat op zacht vuur 20 minuten pruttelen.

Tip: Als je van pittige soep houdt, schil de rammenas niet, de zwarte schil is pittig. Kook de rammenas niet lang, anders gaat veel smaak verloren.

Voeg de blokjes rammenas toe en laat nog 10 minuten doorkoken. Check of de groenten zacht zijn en mix de soep glad. Breng het geheel opnieuw tegen de kook aan en voeg de crème fraiche toe. Proef en kruid met peper en zout.

Serveertip:
Serveer de soep van pompoen en rammenas met de koriander.