Boer Jan heeft een spierziekte

20 april 2022

Het leven van boer Jan en Rianne en hun twee zoontjes staat momenteel behoorlijk op zijn kop. Boer Jan heeft namelijk een spierziekte, en ligt momenteel voor de tweede keer in het ziekenhuis. “Gelukkig waren we er op tijd bij, maar we missen hem heel erg!”, vertelt Rianne.

jan

Boer Jan, Rianne en hun twee zoontjes Siem (3) en Melle (4) emigreerden vorig jaar van Texel naar Denemarken. Maar in plaats van genieten van hun nieuwe leven, maken ze als gezin een moeilijke periode door nu hun vader en partner ernstig ziek is. “Het begon met wat spierpijn en tintelingen in z’n vingers”, vertelt Rianne. “En dat werd alleen maar erger. Uiteindelijk begon hij heel raar te lopen, doordat zijn benen voelden alsof ze sliepen. De dokters dachten in het begin toen hij alleen nog spierpijn en tintelingen had dat zijn spieren overbelast waren, maar ik wist meteen dat het echt niet goed zat.” 

Rianne houdt voet bij stuk. “Na in het weekend af te zijn gescheept met pijnstilling, heb ik heel hard mijn best ervoor gedaan dat hij echt fysiek onderzocht ging worden. Toen tikken met een hamer nergens reflexen gaf, kwamen ze eindelijk tot de conclusie van dat hij doorgestuurd moest worden naar het ziekenhuis. Toen begonnen pas de onderzoeken. Eerst een MRI scan die gelukkig goed was. Daarna een lumbale punctie om ook andere dingen uit te sluiten. En toen kwamen ze met de diagnose Guillain Barre."

Rianne
"Ik probeer positief te blijven, maar toen schrok ik echt wel"

Het gaat nog wel even duren

De spierziekte die boer Jan heeft, heet Guillain Barre. Dit is een spierziekte die binnen 24 uur kan ontstaan en waardoor je last krijgt van verlammingsverschijnselen, tintelingen en heel veel zenuwpijn. “Gelukkig waren we er op tijd bij, maar de behandeling die hij heeft gehad slaat niet aan. Zijn lichaam zal het dan ook zelf volledig moeten gaan oplossen. Maar dit gaat echt nog wel even duren. En dat maakt het heel moeilijk voor ons als gezin.”

Longcapaciteit

Jan zat al even in een revalidatiecentrum, maar moest toch weer terug naar het ziekenhuis omdat hij te veel achteruit ging. “Telkens als je denkt, nu is hij echt stabiel, gaat hij toch weer achteruit. Deze week was zijn longcapaciteit zo laag, dat hij amper nog kon praten en dat hij misschien zelfs naar de intensive care zou moeten. Ik probeer positief te blijven om te overleven, maar toen schrok ik echt wel. Maar het komt goed. Alleen hoe lang het duurt, is per persoon verschillend.”

Maatje

Rianne hoopt dat Jan snel weer thuis kan komen. “Ik mis mijn lieve man, vader en maatje wel ontzettend hier thuis en op de boerderij. Gelukkig hebben we goede medewerkers die allemaal een stapje harder doen om al het werk gedaan te krijgen. Maar het is wel heel druk zo, alles bij elkaar. Dingen regelen, aansturen, maar uiteraard ook de zorg voor de kinderen, bij Jan op bezoek en de avondronde op de boerderij.”

Maanden duren

Vorige week heeft het gezin de derde verjaardag van hun jongste zoon Siem gevierd. “In het ziekenhuis heeft Siem van Jan een cadeautje gekregen. We genieten van de momenten met elkaar, maar we kunnen niet wachten tot Jan weer bij ons thuis zal zijn. De verwachting is wel dat het nog maanden kan duren, voordat hij echt volledig hersteld is.”

jan