Evelynes brief: 'Mijn flodderjurkje zit nu nog in mijn koffer'

14 mei 2014

Hai Ingrid en Saskia,

Wat leuk om jullie brieven te lezen! Op dit moment ben ik weer in Tanzania. De hanen kukelen en het is tussen de buien door nu even droog. Dat 'toevallig' langskomen hebben we hier ook Ingrid. Niet zo vaak als jullie waarschijnlijk, maar er zijn wel eens toeristen die met een grote camera speciaal voor boer Wim langskomen. En Saskia, wat gaaf een paard! Hoe hebben jullie hem/haar genoemd? En heb je wel tijd om erop te rijden als je maar één keer in de week bij Jos bent?

Ik ben sinds een paar dagen in Tanzania, en dat was wennen hoor! In Nederland leefde ik zeven weken lang van afspraak naar afspraak en ik had de hele tijd mensen om me heen. Hier komt de dag zoals hij komt, en je hebt niet eens een horloge om. Die rust is ook fijn, maar het is even schakelen met de drukte van Nederland. 

Wim kwam me ophalen van het vliegveld. Mijn vliegtuig landde een half uur eerder dan gepland, dus ik liep in mijn eentje naar buiten. Wim was er al, maar ik herkende hem eerst niet omdat hij met een andere auto was. Toen ik hem eindelijk weer zag was dat echt fijn!

Grote rode modderstroom

Wim heeft hele drukke weken achter de rug gehad met het zaaien. Het enige waarvoor hij thuis kwam, was om te slapen. Het enige moment dat hij van de boerderij was, was om mij op te halen. Verder was hij non stop bezig. Hij is zo druk geweest, dat hij zelfs een beetje is afgeslankt...

Ze zijn nu zelfs nog niet klaar met zaaien, omdat ze wat vertraging hebben gehad door het slechte weer. Het heeft hier echt heel veel geregend. Soms kun je dan niet eens met de auto rijden, omdat het dan één grote rode modderstroom is. Zondag waren we uitgenodigd voor een Masaï bruiloft, maar daar konden we helaas niet eens komen door de regen. Dus de flodderjurkjes die ik hoopte te kunnen dragen, zitten nu nog even in mijn koffer. 

Verder ben ik hier nu een beetje aan het aanrommelen op de boerderij. Het is heel fijn om de familie weer te zien. Op de boerderij is het gezelliger dan in het huis, want daar ben je toch echt alleen. Mijn werk als doktersassistente kan ik hier niet doen. De dichtstbijzijnde kliniek is te ver weg en ik heb ook geen auto. Ik ga vooral het nichtje van Wim, Karina, meehelpen op de lodge. Gasten ontvangen en in de toekomst excursies regelen, zoals naar de rivier of rondleidingen door de tuin. Door mijn ervaring als doktersassistente kan ik natuurlijk altijd op de boerderij bijspringen bij kleine ongelukjes, zoals schaaf- en brandwondjes of een verstuikte enkel. Een dokter op locatie! Maar ik hoop natuurlijk niet dat dat echt nodig is.

Warme douche

Ook wil ik aan de slag in ons eigen huis. Wim is daar afgelopen tijd niet aan toegekomen door de drukte. Er moet bijvoorbeeld nog een bankstel bekleed worden en het mag nog iets gezelliger. Alles wat je echt nodig hebt, is er gelukkig wel. Zoals warm water. De nachtwaker maakt 's avonds een vuurtje, en dan heb je 's ochtends een warme douche! Een nachtwaker is heel normaal in Tanzania, omdat de huizen hier zo ver uit elkaar staan. 

Zondag ben ik jarig, dus ik ben erg benieuwd hoe dat hier in Tanzania gevierd wordt. Ik zei al tegen mijn zoons: 'dit jaar hebben jullie het makkelijk, want ik ben er niet!' En binnenkort gaan we samen een paar dagen naar Arusha. Daar heb ik veel zin in!

Saskia en Ingrid, jullie ook de hartelijke groeten en heel veel plezier met jullie boeren. Het lijkt nu bijna of ik jullie een beetje ken, maar ik heb jullie zelfs nog nooit gezien. Het lijkt me toch eens leuk om jullie te ontmoeten.

Liefs en groetjes, Evelyne