Interview met Swaen

8 november 2012

Swaen heeft afgelopen zondag de boerderij van Martin verlaten. Fans konden vervolgens al hun vragen op haar afvuren. We hebben er een aantal uitgepikt en aan haar voorgelegd.

Swaen

Gera uit Gemert

Twee ontzettend aardige vrouwen met warme gevoelens voor Martin. Jij moest naar huis. Hoe geef je zo'n afscheid een plek?

Door het te delen met de personen die je thuis ontvangen en met Wilma en Martin. Ik ben thuis ontvangen door mijn ouders. Daarna ben ik samen met mijn zoon gelijk doorgereden naar het huis van mijn schoonmoeder, want daar lag ze opgebaard.  Daar ben ik enorm goed opgevangen door mijn schoonfamilie, dat is heel fijn geweest. Door het afscheid van mijn schoonmoeder heb ik in eerste instantie niet zoveel tijd gehad om er bij stil te staan.  Maar daarna heb ik het een plek gegeven door er veel over te praten. Ik heb geprobeerd die openheid te bewaren, zodat je mensen ook de gelegenheid geeft om je te helpen.

Een fan uit Brabant

Je komt zeer kordaat over in alle fragmenten die we van je gezien hebben. Wat denk je, zou een even kordate man het beste bij je passen of zou iemand die je wat afremt misschien wel rustgevend kunnen zijn (of zou je daar juist helemaal iebelig van worden)? Het ga je goed!

Ik denk dat het goed is om iemand tegenover me te hebben die mij zo nu en dan even pas op de plaats laat maken. Die gewoon zegt; doe nu maar even rustig, Swaen. Dat deed Jan ook en dat gaf wel eens strijd, maar het is goed voor de balans als iemand je zo nu en dan even een spiegel voorhoudt. Dat had Martin ook wel gekund. Hij is vrij open en duidelijk. Dat ben ik zelf ook en dat wil ik ook heel graag terughebben.

Jeannette uit Oldebroek

Hoe kon je zo flink en hartelijk zijn na het keuzemoment? Deed het jou niet heel veel?

Ik kon zo hartelijk zijn, omdat ik het Wilma en Martin zo gun. Die twee hebben echt kriebels voor elkaar. Die vlinders heb ik eigenlijk niet gehad, niet genoeg. Ik weet niet of dat komt omdat ik mijn schoonmoeder verloren heb die week, maar ik weet één ding wel heel zeker; dat ik Wilma zeker om de twee dagen spreek en dat als ik ze afgelopen zondag op tv zie, er geen jaloezie is. Zij zijn twee vrienden voor het leven geworden. Martin was alleen niet die ene vriend, denk ik. Daarom kon ik ook zo blij zijn voor die twee.

Igor uit Deventer

Zou je nog eens een brief aan een boer sturen?

Als hij me weet te raken, ja direct. Het is misschien niet makkelijk, omdat je allebei een bedrijf runt. Maar mijn ouders wisten dat ik de brief had geschreven en mijn moeder zei: “Swaen, echt hoor, als het wat wordt, wij zijn er hier voor je. Dit mag nooit een relatie in de weg staan. Dan verkopen we gewoon de boel. We denken in oplossingen, niet in problemen.”

Lizzy uit Harderwijk

Wat is je mooiste herinnering aan de logeerweek?

De vriendschap en de warmte. Ik denk ook de opvang van Martin en Wilma toen mjn schoonmoeder overleden was. Dat er iemand is die je in de armen sluit, waar je even bij kunt uithuilen.

José uit Groningen

Ik vond jou één van de mooiste persoonlijkheden van de serie. In het begin leek je alleen een keiharde werker en nuchtere vrouw, maar die andere emotionele, zachtere kant maakte je je heel mooi! Heeft deelname aan BzV jou nog iets gebracht, ondanks dat Martin niet voor je heeft gekozen?

Ik heb me in de jaren hiervoor altijd zelf moeten redden, de dingen zelf moeten doen. Op een gegeven ogenblik hield ik mezelf sterk. Nu durf ik mezelf bloot te geven, heel Nederland heeft mij nu toch al zonder schild gezien. Ik heb mijn zelfbescherming tijdens de serie weggedaan. Ik was bang dat mensen je dan zouden kwetsen, maar dat is dus niet altijd zo. Je krijgt wat je geeft en ik merk nu dat het eigenlijk heel goed voelt.

Ronald uit Amersfoort

Ik vind dat je heel positief bent, Swaen. Maar het verlangen is ook heel groot naar een maatje. Hoe is dat nu, nadat de weken en uitzendingen voorbij zijn gegaan? En hoe ga je nu aan de slag om dat maatje tegen te komen, want je hebt ook een druk leven...

Eerst dacht ik; ach, ik red het wel in mijn eentje. Dan zie je het verhaal van Martin op tv en kom je erachter dat je toch graag een maatje zou willen hebben. Ik denk dat dat besef nu alleen nog maar groter is geworden. Hoe ik dit in moet passen, dat weet ik nog niet. Daar moet ik nog maar eens over na gaan denken.

Sandra uit Ruurlo

Wat is het recept van jouw witlofsalade?

Je snijdt 4-6 stronken witlof in schijfjes (niet het laatste bij wortel)
3 appels schillen en in kleine blokjes snijden
2 uien schillen en in kleine blokjes snijden

Sausje:
Mayonnaise of fritessaus met beetje yoghurt, wat kerriepoeder en beetje
suiker. Eventueel nog wat verse tuinkruiden. Dit alles naar eigen smaak.

Alles in een schaal en klaar is kees !