Interview met Yvon Jaspers

7 september 2018

Yvon Jaspers geeft antwoord op tien vragen over Boer zoekt Vrouw, over het tiende seizoen en over Onze Boerderij. 

Yvon lachend in de camera

Het tiende seizoen van Boer zoekt Vrouw! Hoe houden jullie het programma fris?

Het is al meer dan drie jaar geleden dat we een Nederlandse serie uitzonden. Inmiddels is een aantal van hen getrouwd en hebben sommigen zelfs een kindje! De tijd die tussen de series zit, maakt ook dat deze Nederlandse serie weer helemaal fris en fruitig kan zijn. Bovendien hebben alle boeren weer een totaal ander verhaal en een compleet andere zoektocht. Dus eigenlijk is geen serie hetzelfde…

Hoe is het om na een internationale serie een binnenlandse serie te maken?

We hebben zo’n ongelooflijk geluk met deze prachtige zomer. Voor de boeren van Nederland is deze droogte natuurlijk geen pretje, maar voor ons als makers van een programma met zoveel romantiek is het een feest. De zwoele zomeravonden met zinderende gesprekken bij ondergaande zon. Het eindeloos duiken in vennetjes en beekjes. Het is Nederland op z’n mooist!

We zagen in mei tien hele verschillende boeren en boerinnen met zeer uiteenlopende bedrijven. Waarom kiezen jullie daarvoor?

We kiezen onze boeren natuurlijk uit op hun verschil in bedrijf, provincie, leeftijd, maar ook karakter. Eigenlijk is elke vrijgezelle boer geschikt om mee te doen aan Boer zoekt Vrouw. Achter iedereen schuilt een mooi verhaal. Het is wel van het grootste belang dat het verlangen naar de liefde enorm is. Dat iemand niks liever wil dan een liefdespartner naast zich.

Voor het eerst doen er drie boerinnen mee en zelfs twee uit hetzelfde dorp. Gaan zij elkaar niet beconcurreren?

Tsja. Concurrentie in de liefde, ik geloof er niet zo in. Uiteindelijk gaat het om twee mensen die iets heel bijzonders en kwetsbaars in elkaar zien. Of de buurvrouw op datzelfde moment ook een liefde zoekt doet er dan eigenlijk niet toe.

Kunnen de boeren jou nog verrassen na zoveel jaar?

Ja! En dat vind ik zó grappig. Natuurlijk denk ik weleens dat ik na al die tientallen verliefde boeren de verhalen wel een beetje ken. En dan toch ben ik keer op keer weer enorm verrast. Ook dit jaar weer. Vanaf de allereerste aflevering zijn er dingen gebeurd die we in 14 jaar nog niet eerder meemaakten. Dat is bijzonder toch?

Kun je al een tipje van de sluier oplichten over dit nieuwe seizoen?

Het liefst zou ik hier een hele avond over kletsen. Over hoe ontroerend, bijzonder, grappig, onbegrijpelijk en mooi de komende serie is. Over hoe leuk het was toen in de logeerweek van die ene boer die vrouw toen zei… etc etc.  Maar ik hou me in. Dat zou zo zonde zijn. De beelden die we dit jaar hebben gefilmd, de openheid van de boeren, het vertrouwen dat zij ons gegeven hebben, het is te mooi om gewoon te vertellen. Je moet het als kijker beleven!

Er zijn inmiddels 67 BzV-baby’s geboren. Hoe vind jij dat?

Dat is onze grote trots als makers. Wij zijn zo intens dankbaar dat we een programma maken dat levens van mensen zo veel rijker maakt. Dat mensen die vreesden alleen oud te moeten worden toch een liefde en soms zelfs een gezin krijgen. Dat al die mensen zich met elkaar verbonden voelen alsof het een echte familie is. Voor mij als presentator geeft dat natuurlijk heel erg veel voldoening.

Het Nederlandse televisielandschap verandert in rap tempo. Er wordt steeds minder lineair gekeken, verhalen over bezuinigingen vliegen ons om de oren. Hoe zie jij de toekomst van het programma?

Natuurlijk zie ik ook dat Boer zoekt Vrouw, uitgezonden op NPO op een vaste avond en vaste tijd, hoort bij wat we later misschien ‘ouderwetse tv’ zullen noemen. Tegelijkertijd voel ik ook dat veel mensen het heerlijk vinden om samen op zondagavond op de bank te genieten van de liefdesverhalen op het platteland. Ik begrijp maar al te goed dat we het hoogtepunt van lineair tv kijken hebben gehad. Maar tegelijkertijd heb ik er alle vertrouwen in dat sommige programma’s juist mensen kunnen verbinden. Door samen te kijken op hetzelfde moment en er lekker de volgende dag over te kletsen. Als wij onszelf blijven vernieuwen, de kijker blijven verrassen en een eerlijk verhaal vertellen, denk ik dat we nog een mooie toekomst zullen hebben.

Dan nog even over Onze boerderij. Weet je al of dat een vervolg krijgt?

Jazeker! Dat krijgt een vervolg. Ik ben daar ongelooflijk blij mee. Want behalve de liefde gebeurt er zoveel met onze Nederlandse boeren wat ons als Nederlanders allemaal aan gaat. Dus zijn wij zachtjes alweer begonnen met de voorbereidingen voor een nieuwe serie. Dat zal nog wel even op zich laten wachten, want voorlopig heb ik tien nieuwe vrienden die me behoorlijk van de straat houden, haha.

En hoe is het met kalf Suus?

Suus gaat geweldig! Ze is erg blij in haar kudde bij mijn buurboer. Ze zal eind van het jaar geïnsemineerd worden en dan hoop ik dat ze binnen niet al te lange tijd een kalfje krijgt en ons eerste glaasje melk gaat vullen!