Jo: 'Die keer dat ik de kas kwam inlopen, voelde ik me wel teveel'

8 november 2009

Hier volgt een selectie van de vragen die door websitebezoekers aan Jo zijn gesteld. En masse reageerden mensen op Jo's uitspraak dat ze op God vertrouwt.

Hans Jo

Herman uit Nieuwstadt-L: Ik was ontroerd door jouw reactie, toen je zei dat je op God vertrouwt ! Bij welke geloofsrichting voel jij je het meeste thuis? 
Ik ga zelf naar de christelijke gereformeerde kerk, in deze kerk voel ik me thuis. Dit klinkt op zich zwaar, maar we hebben in deze kerk heel veel jeugd zodat het fijn is om daar naartoe te gaan, samen leuke dingen doen, elkaar helpen. Je weet van elkaar hoe je in het leven staat.

Joepie Brouwer: ik vond je geweldig ook hoe je zei dat God het zo geleid had, aan het eind. Super! Maar ik vroeg me af: was er een speciale reden waarom jij, als christen op een niet-christelijke boer schreef?
Ik heb gewoon op Hans geschreven en niet op zijn christen of niet-christen zijn, gewoon op hem als persoon. Het is voor mij wel belangrijk dat hij er voor open zou staan. Als je verder zou denken in termen van relatie, dan wil ik het geloof kunnen delen. Hans stond er open voor en daardoor kon ik open staan voor Hans.

Marian uit Son: Lieve Jo, wat hoopte ik dat je de kans zou krijgen om je gevoel voor Hans verder te verkennen. De manier waarop jullie elkaar tijdens de speeddate in de ogen keken sprak boekdelen.  Ik ben zo benieuwd hoe het nu met je gaat, hoe is het om de beelden weer terug te zien?
Met mij gaat het heel goed. Ik heb zoveel positieve reacties gekregen. Ik heb iets gedaan waarvan ik tevoren niet wist hoe het zou uitpakken. Ik heb mezelf, denk ik, verrast. Hierdoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Dat dit het gevolg zou zijn, had ik nooit denken.
Meedoen aan Boer zoekt Vrouw heeft ook vriendschap opgeleverd, met Esther, Hans, Audrey en Ingrid. Dat bedenk je niet als je de brief aan Hans de deur uitdoet.

De beelden terugzien was eerst confronterend. Zo van: ‘Heb ik dat gezegd van die mooie ogen? Wat een heftige reactie’. Maar aldoende raak je eraan gewend.
Je haalt door te kijken de beleving van die dagen weer terug. Ik heb het niet als vervelend ervaren.

Marga uit Amstelveen: Lieve Jo, ben je niet boos dat Hans je zo in het ongewisse heeft gehouden? Jos heeft het netjes meteen tegen de afvallende Mirjam gezegd. Ik vond het zo gemeen van Hans. Helemaal niet zorgzaam en gevoelig.
Ik vind het jammer dat hij ervoor gekozen heeft om het op deze manier te doen, maar ik ben niet boos. Alleen jammer dat hij toen het moment niet heeft kunnen vinden om het te vertellen. Ik kan me tegelijkertijd ook voorstellen dat hij het moeilijk vond om het mij tijdens de logeerweek te vertellen.
Voordat het op tv kwam, hebben we het uitgesproken. We kunnen elkaar recht in de ogen aankijken, er staat niets tussen ons in en ik heb de anderen alweer een keer ontmoet en ben alweer een keer naar de kas geweest.

Margot uit Leeuwarden: Had je voor het keuzemoment  al door dat Hans eigenlijk voor Audrey gekozen had?
Ik denk dat ik de ochtend vóór het keuzemoment merkte dat Hans anders naar mij keek dan de andere dagen. Iets afstandelijker. Eerder had ik bij de bbq het vermoeden dat hij naar haar toetrok. Dat ze wat aanhankelijker waren. Dit heb ik op het moment niet erg gevonden. Ik had het gezellig met de  broers van Hans. Die keer dat ik de kas kwam inlopen, voelde ik me wel teveel. Nu weet ik ook waarom.

Vera uit Middelburg: Was je al verliefd op Hans?
Poeh, dat vind ik heel lastig. Dat vraag ik mezelf ook af, of het door hem was, of door de spanning en de sfeer. Maar ik denk het wel, omdat ik vooral heel bijzonder vond dat Hans  mij in korte tijd kon omschrijven en dingen van mij wist zonder dat ik hem dat had verteld. Dit maakte gevoelens in mij los.
De laatste had ik al wel rust, ik was ik aan het afbouwen. Ik kon er vrede mee hebben. Ik gun het gauw iemand anders. Ik weet gewoon dat Hans en Audrey gelukkig zijn, dat maakt het voor mij makkelijk.

Tom uit Valkenburg: Hoe vergaat het je nu in de liefde? (en zoek je een boer?)
In de liefde is alles rustig. Ik sta er gewoon open voor. Nee, ik zoek gewoon een lieve man en niet per se een boer.