Koeien leren kennen

28 februari 2013

Hoi meiden,

Leuk te lezen dat het jullie allemaal zo goed vergaat. Femke, wat fijn om te lezen dat jullie zo van jullie kleine meid genieten. Jeetje, Monika zwanger en ook nog trouwen, wat zal er bij jullie hoop veranderen de komende tijd. Ben je ook al van plan om snel je intrek op de boerderij te nemen? Ik kan me voorstellen dat je van alles moet regelen voor de komst van de kleine. En Wilma, wat zal dat een bijzonder gevoel zijn om je op twee plekken zo thuis te voelen.

Wie is wie in de stal?

Ik beleef hier ook elke keer weer wat nieuws of verzin weer eens iets om te leren. Zo probeer ik nu een beetje om de nummers en namen van de koeien te onthouden en tegelijkertijd natuurlijk te onthouden hoe ze eruit zien, want ja wie is wie in een stal met 142 zwart witte koeien? De vraag is, waar begin je?

Om de namen van de koeien te kunnen onthouden, begin ik met de kalfjes. Voordat er een kalfje geboren wordt, heb je natuurlijk eerst een moeder nodig. Die hou ik dan in de gaten en die probeer ik te onthouden. Als het kalf eenmaal geboren is, probeer ik die nummers te onthouden en de namen vaak te benoemen. En ik moet zeggen dat werkt best goed.

Aangezien ze niet altijd keurig op dezelfde plek blijven liggen of staan wachten totdat je ze bestudeerd hebt, kun je lastig onderscheid maken. Maar toch als je zo nu en dan eens goed kijkt in de stal kom je altijd wel een paar bijzondere koeien tegen die je vervolgens aan hun uiterlijk kan herkennen. Zo is mij een pink opgevallen die de letter F op zijn voorhoofd heeft. Is dat niet grappig!

Wat een werk!

Wat ik trouwens ook zo bijzonder vind om te zien en wat ik nu herken, is dat koeien ook echt een eigen karakter hebben. Als mij zoiets opvalt, ga ik ook direct kijken wat de naam van die koe is.

Ik wil de namen van de koeien vooral graag leren, zodat ik dan weet over welke koe Henk en zijn vader het hebben als er iets is. En doordat ik ze zelf ken, heb ik zelf ook sneller in de gaten als er wat aan de hand is met een van hen.

Wat een werk evengoed nog zo’n boerderij. Ik wist niet dat een boerderij zoveel werk met zich meebracht waar je eigenlijk helemaal geen weet van hebt. Zo ben ik mij ook aan het verdiepen in de administratie die erbij komt kijken. Ik had ook nooit verwacht dat je als boer zijnde zo bewust bezig bent met het maken van bijvoorbeeld plannen om de gezondheid van de dieren te verbeteren. Om het medicijngebruik te verminderen. Of plannen hoe je je land het komend jaar gaat beheren en bemesten.

Ik ga maar weer eens even heerlijk bij koeien in de stal kijken!

Groetjes, Fiona en tot de volgende brief!