Recept Johan's spruitjessoep

16 mei 2012

Voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie traditioneel
  • 1 zoete ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g spruitjes
  • 250 g kruimig kokende aardappelen
  • 2 runderbouillontabletten
  • (versgemalen) peper
  • 1 rookworst à 250 g
  • 4 sneetjes roggebrood
  • 8 plakjes katenspek

Extra nodig: staafmixer

Bereiding
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de gesnipperde ui met de gesnipperde knoflook ± 5 minuten al omscheppend aan op een laag vuur. Voeg de schoongemaakte spruitjes en de geschilde en in dobbelsteentjes gesneden aardappelen toe en bak ze al omscheppend 3 minuten mee. Voeg 1 l heet water en de bouillontabletten toe en breng alles aan de kook. Kook de soep 15 minuten. Neem 4 spruitjes uit de soep voor de garnering. Pureer de soep met een staafmixer en breng hem op smaak met peper. Schep de in plakjes gesneden rookworst erdoor en warm kort door. Verdeel de soep over de borden. Leg in elk bord een spruitje. Beleg het roggebrood met de katenspek. Snijd de sneetjes schuin middendoor en serveer bij de soep.

Variatietip
Schep een lepel crème fraîche in de soep en bestrooi met limoenrasp of paprikapoeder.