'Wij maken samen veel mee'

11 april 2013

Lieve penvriendinnen,

Er is zoveel te reageren en te vertellen dat ik gewoon niet weet waar ik beginnen zal! Hoe dan ook: Het is lente in volle glorie en wat genieten we hier enorm van. Op een zondagmiddag dwalen we door de velden rondom de boerderij, genietend van de prachtige natuur die alle kleuren van de regenboog omvat.

Mijn boer verhuurt namelijk grond aan bollenkwekers en in deze weken bloeien de bloembollen op z`n mooist. Ik kom nu met een voor mij onbekende agrarische tak in aanraking. Mart legt uit dat het verhuren van de bollenvelden een hele puzzel is. Op een stuk grond mogen namelijk maar een keer per vijf jaar dezelfde bollen geplant worden in verband met ziektegevaar.

Puzzelen met bloemen

Er staan om de boerderij narcissen, hyacinten, tulpen, krokussen, dahlia`s en zantedeschia`s, De bollenkwekers kweken meestal één soort bloemen en niet alles bloeit tegelijk, dat maakt de puzzel lastig. Gelukkig is het ook dit jaar weer gelukt. Voor het zover is, moet mijn boer het land bewerken zodat de grond geschikt is voor de volgende bollenteelt. De bloeiende bloemen zijn prachtig, maar nog te klein voor de verkoop. Een bol moet meestal drie maal bloeien voordat deze groot genoeg is.

Dan wordt een gedeelte gebruikt voor de verkoop van de bollen, van een andere gedeelte worden de bloemen verkocht en van een klein gedeelte worden weer nieuwe bollen gekweekt. We mijmeren over vorig jaar toen de eerste uitzending op Moederdag was en mijn Lief in de krokusvelden zijn oproep deed en over hoe ons leven er sindsdien zo anders uitziet.

Verder wandelend komen we bij een grasland. Mijn boer vertelt dat hij meerdere grassoorten door elkaar heen heeft gezaaid. Het ene gras is vooral voor de voeding, zoals eiwitten, het andere gras is grover en helpt bij de spijsvertering. We zien kieviten, grutto`s, ganzen, tureluurs en scholeksters. Kieviten lopen eerst een stuk bij hun nest vandaan voordat ze gaan vliegen.

Dotje en Pluis

Het vinden van nesten is daarom niet eenvoudig. Er broeden vaak meerdere paartjes bij elkaar in de buurt zodat ze gezamenlijk de vijand kunnen aanvallen. We zien de felle kievit een kraai wegjagen. Omdat grutto`s minder fel zijn, broeden ze meestal in de buurt van kieviten, gebruikmakend van hun verdedigingstactieken. Met name grutto`s worden steeds zeldzamer dus is het best bijzonder dat we verschillende paartjes zien vliegen. We vinden deze middag dan wel geen nestjes, maar genieten volop.

Bij de lente denk ik ook aan jonge dieren, zoals lammetjes dartelend in de wei. De kinderen van mijn Lief hebben twee schapen, Dotje en Pluis. Ze hopen zeer dat er dit jaar lammetjes geboren worden. De schapen worden op stal gezet om ze goed in de gaten te kunnen houden. De schaapscheerder kwam laatst langs. Nadat we toekijken hoe hij dat het eerste schaap scheert, mag ik het tweede schaap proberen te scheren. Met de nodige aanwijzingen lukt dat! Weet je hoe leuk ik dat vond en ook stiekem best een beetje trots was! Dat ik mezelf daarbij een stukje in de arm schoor, maakte niks meer uit.

Inmiddels heeft Dotje een prachtige klein rammetje gebaard. Helaas is het lammetje van Pluis dood geboren. Ook dit hoort bij het leven op een boerderij. Maar ik merk wel dat zowel mijn Boer als zijn kinderen nooit echt gewend raken aan dode dieren.

‘Fiona, wat deden jullie het goed!’

Fiona, op kroningsdag hebben we vroeg gemolken en gegeten, zodat we op tijd geïnstalleerd zaten om jullie op tv te zien. Wat was het een mooie uitzending en wat deden jullie het goed! Geweldig om mee te maken lijkt me, wat een feest.
Enne, de jongens hier zijn enigszins jaloers op jullie geavanceerde GPS. Die van hen is wat minder uitgebreid.

Wat een prachtige trouwfoto`s Monika. Wat stralen jullie en wat leuk om dit via de briefwisseling mee te maken. Nu voorbereiden op jullie ouderschap. Geniet ervan!

Femke, toen ik vorig jaar naar Martin schreef was ik in de afstudeerfase van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Ik herken dus helemaal wat je schrijft. Ik heb vaak gezegd: ik had de studie er dit jaar niet bij kunnen hebben.

Wel super dat je het nu weer oppakt voor een baan die op je lijf geschreven lijkt te zijn. Succes en geweldig jullie ‘oma Dokkum’.  Ik lees bij jullie allemaal de warme band met (schoon)ouders. Ook ik ben mijn ouders dankbaar dat ze tijdens de studie vaak hebben geholpen met het onderhouden van de tuin. Wij hebben nu vier (schoon)moeders en een vader, hoe bijzonder is dat?!     

Meiden, hartelijk bedankt voor jullie lieve en warme woorden over ‘onze glossy’ Inmiddels hebben we het eerste exemplaar uitgereikt aan onze beide schoonmoeders, een heel bijzonder moment!

Ik ben weer veel te lang van stof geweest. Tot snel.

Lieve groet vanuit een zonovergoten Zuid-Limburg, waar we momenteel kamperen.

Wilma.