Yvon blikt vooruit op Boer zoekt Vrouw Special

15 mei 2020

Zondag starten we met vier afleveringen van Boer zoekt Vrouw Special. Yvon bezoekt oud-deelnemers uit de afgelopen tien seizoenen. Hoe kijken zij terug op hun zoektocht en is de liefde nog altijd in hun leven? En hoe gaat het nu met hen in deze rare tijden? Lees hier een uitgebreid interview met Yvon, waarin ze vooruitkijkt naar deze nieuwe uitzendingen.

Yvon Boer zoekt Vrouw Special met logo

Waarom is voor deze boeren gekozen?

We hebben in al die jaren een prachtige groep boeren leren kennen. Het valt niet mee om te kiezen. Dat is natuurlijk een luxeprobleem. We hebben nu gekozen voor boeren waarvan we de meesten al een tijdje niet gezien hadden en gewoon heel erg benieuwd zijn naar hoe het nu met ze is.

Zien we ook de boeren van het laatste seizoen in deze specials?

Nee, die boeren moeten even bijkomen. Haha. En bovendien hebben we die net uitgebreid in de laatste uitzending van de serie gezien. Voor nu dus geen boeren uit de afgelopen serie, maar die komen in toekomstige afleveringen zeker weer eens voorbij.

Hoe vind je het om weer die erven op te rijden?

Bij veel boeren was ik erbij dat hun leven drastisch veranderde. Er bestaat een vóór en ná Boer zoekt Vrouw. Dat is een periode in hun leven die ze niet snel vergeten. En datzelfde geldt voor mij. Ik rij dat erf op en kan me zo goed herinneren hoe leuk of moeilijk of ontroerend de logeerweek daar is geweest. Sommige boeren ken ik natuurlijk al vijftien jaar. En al die tijd hebben ze me op de hoogte gehouden van hun leven. Bruiloften, geboortes, verbouwingen. Het blijft bijzonder om een programma te maken dat gaat over het échte leven. 

Hebben ze je verrast bij je bezoek? 

Zeker! Bij een aantal boeren heb ik de nieuwe liefde ontmoet. Of een nieuw bedrijf. Maar het meest bijzonder vind ik toch al die kleine ukkies. Dat een stel uit Boer zoekt Vrouw kinderen krijgt die er zonder het programma nooit geweest waren, is geweldig. Om ze dan zo gelukkig te zien, niet langer alleen maar een echt gezin, dat is ontroerend. 

Wat is jouw favoriete moment in 11 seizoenen Boer zoekt Vrouw?

Oh, die heb ik echt niet. Daarvoor is de periode veel te lang! En bovendien doe ik mensen tekort als ik er één moment uit zou kiezen. 

De specials zijn opgenomen in coronatijd. Hoe ging dat?

Zoals iedereen zoeken we een weg in de anderhalvemetermaatschappij. Soms is dat niet makkelijk. Als je mensen een tijd niet gezien hebt, geef je ze normaal gezien een dikke knuffel. Ook als crew moet je je de hele tijd bewust zijn van de afstand. Wij hebben als programma het geluk dat we heel veel buiten filmen of in grote stallen. Als je een programma maakt in een studio met publiek is het veel moeilijker om nu door te werken. 

Hebben de boeren veel last van de coronacrisis?

Dat wisselt enorm. De bloemenboeren hebben het heel zwaar door het wegvallen van de export. En ook voor de aardappelboeren zijn het zware tijden. Mensen eten kennelijk veel minder friet. En dat merkt die boer natuurlijk onmiddellijk. Maar er zijn ook boeren die juist goed gaan, zoals bijvoorbeeld boeren die zelf vlees aan huis verkopen. Mensen realiseren zich hoe zuinig we moeten zijn op de boeren die ons voedsel verbouwen, hoe belangrijk het is dat ons eten lokaal en veilig geproduceerd wordt. 

Het elfde seizoen Boer zoekt Vrouw zit erop. Hoe zou jij dit seizoen omschrijven?

Het was een verrassend seizoen. Wij kiezen tien boeren die niets liever willen dan verliefd worden. Na de eerste uitzending gaat de trein rijden. Wie er schrijft, wie er blijft, wie zich thuis voelt, wie zelf opstapt, daar gaan wij niet over. We kunnen het alleen maar volgen. En soms loopt iets helemaal zoals gedacht, maar veel vaker kiest de liefde een eigen route. Dat maakt het ook heel mooi!
Minder boeren dan vorig seizoen vonden dit jaar de liefde. Hoe komt dat denk je?
Sommige mensen zeggen dat het komt omdat de opnames in het najaar en de winter waren, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Haha. Inmiddels hebben zes van de tien boeren wel een relatie. Dat is toch heel erg mooi! De BzV-geschiedenis laat zien dat de boeren die alleen zijn gebleven nog brieven kunnen krijgen en sowieso de smaak van het daten te pakken hebben. Dus we geven de moed niet op! 

Waar ben je nu mee bezig?

We zijn druk met opnames van de Boer zoekt Vrouw specials die vanaf 17 mei worden uitgezonden. En we filmen momenteel ook een heel nieuwe serie van Onze boerderij die dit najaar te zien is. Ook in corona tijd werken de boeren keihard door!

Boer zoekt Vrouw Special, vanaf zondag 17 mei, 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.